test

Konjević sa Herasimenkom: Crna Gora u potpunosti uz Ukrajinu u njenoj borbi za slobodu

Standard

02/09/2022

16:53

Crna Gora je čvrsto uz Ukrajinu i ukrajinski narod u velikoj i herojskoj borbi protiv ruske agresije, naglasio je potpredsjednik Vlade u tehničkom mandatu i ministar odbrane Raško Konjević novopostavljenom ambasadoru Ukrajine u Crnoj Cori, Olegu Herasimenku.

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, on je kazao da su ovom agresijom pogažene sve univerzalne vrijednosti stvarane nakon Drugog svjetskog rata, a da ukranjinski narod već pola godine daje lekciju čitavom svijetu o tome kako se bori za slobodu. 

Sagovornici su se saglasili da je agresija Ruske Federacije potpuno izmijenila geopolitičku i bezbjednosnu sliku Evrope, pa i svijeta, jačajući neophodnost jedinstva i saradnje, posebno među evropskim državama.

“Rusija je ovim nezapamćenim činom poništila sve principe na kojima je počivalo međunarodno pravo, nepovredivost suvereniteta i državnih granica jedne zemlje”, istakao je Konjević.

On je naglasio da će Crna Gora i dalje politički podržavati, ali i konkretno pomagati Ukrajinu.

Konjević je informisao ukrajinskog ambasadora da je Crna Gora u potpunosti usaglasila svoju vanjsku politiku sa politikom EU, pridružujući se svim restriktivnim mjerama prema Ruskoj Federaciji, te da pozdravlja odluku EU da se Ukrajini dodijeli status kandidata.

Ambasador Herasimenko zahvalio se Crnoj Gori na nesebičnoj pomoći, a posebno na političkoj podršci, za koju je rekao da je ključna u odbrani univerzalnih vrijednosti, navodi se u saopštenju. 

“Sagovornici su razmatrali oblike crnogorske podrške Ukrajini u ovom ekstremno teškom periodu, a Konjević je podsjetio na više kontingenata pomoći koje je poslalo Ministarstvo odbrane.

On je pozdravo i inicijativu sa neformalnog sastanka EU ministara odbrane, od 30. avgusta u Pragu, o uspostavljanju EU misije za vojnu obuku za Ukrajinu (EUTM), koja bi trebalo da sinhronizuje već postojeće napore članica Unije”, navode iz MO. 

Ostavite komentar

Komentari (0)