test

Konsultativna saslušanja kandidata za članove Sudskog savjeta počeće 4. jula

Standard

27/06/2022

13:52

Konsultativna saslušanja kandidata za članove Sudskog savjeta počeće 4. jula, odlučeno je danas na sjednici Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu.

Saopšteno je da je 34 kandidata dostavilo blagovremene prijave za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika.

Predsjednik Odbora Momo Koprivica je kazao da nijesu dobili informaciju Ministarstva pravde u vezi zakonskog uslova da za člana Savjeta ne može biti izabran kandidat koji je osuđivan za krivična djela koja ga čine nedostojnim za obavljanje sudijske funkcije.

” To je loš postupak Ministarstva pravde koje nije dalo adekvatan doprinos brzini ovog postupka. Apelujem da u kratkom roku dobijemo te informacije kako bi se, i na osnovu ovog zakonskog uslova, kompletirao spisak kandidata”, rekao je Koprivica.

Javni poziv za izbor četiri člana Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika je objavljen 24. maja i rok za prijavljivanje je bio 15 dana.

Kandidat za tu funkciju mora da ima 15 godina radnog iskustva na pravnim poslovima i da uživa lični i profesionalni ugled.

Sljedeća sjednica Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu biće održana 3. jula.

Konferencija sudova je ranije za članove Sudskog savjeta iz reda sudija izabrala Predraga Tabaša, Sanju Konatar, Radonju Radonjića i Rada Ćetkovića.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)