test

Korać: Izjava Eskobara upozorenje da se Crna Gora nalazi u velikom zastoju

Standard

17/10/2021

10:59

Izjava Specijalnog izaslanika predsjednika SAD za Zapadni Balkan Gabrijela Eskobara je upozorenje da se Crna Gora nalazi u velikom zastoju ali i opomena da ne postoji povjerenje s obzirom na sastav većine u Vladi, kaže za Gradsku televiziju bivši potpredsjednik Vlade Srbije Žarko Korać.



”Sasvim sam siguran da Eskobar to nije rekao napamet, diplomate njegovog ranga ne govore to po inspiraciji već govore sa namjerom. To znači da postoje neki podaci. Očigledno cure podaci koji pokazuju da NATO nema baš povjerenja u ovu Vladu”, istakao je Korać.

Kritički intonirana izjava Eskobara zahtijeva i adekvatan odgovor države Crne Gore, smatra lider DEMOSA Miodrag Lekić.

”Ako je bilo tih propusta da to kažu i objasne. Ako misle da nije bilo neka takođe saopšte. Nije NATO Sveti sinod ili Kominterna da se neko zaklinje i izražava verbalna vjernost nego da se poštuju pravila kluba ako ste u njemu”, objašnjava Lekić za Gradsku TV.

Ministarstvo vanjskih poslova saopštilo je da su pojedini mediji pogrešno interpretirali izjavu Eskobara i da je riječ o, kako navode, konstataciji moderatora panela.

”Postoji video snimak u kojem se jasno čuje da je moderator uputio pitanje izaslaniku Stejt Departmenta za Zapadni Balkan Eskobaru sljedeće sadržine – Na Samitu NATO u Briselu ove godine, iako neformalno, pomenuto je da je možda opasno za NATO da dijeli sve informacije sa novom Vlade Crne Gore zbog uticaja Srbije i Rusije. Da li vidite problem u tome? Odgovarajući na pitanje, Eskobar je rekao da ne želi da odgovara u ime NATO-a, ali da je ta zabrinutost realna i da ljudi u Crnoj Gori treba da je shvate veoma ozbiljno”, navodi se u saopštenju.

Bivši premijer i poslanik DPS-a Duško Marković kaže da je izjava Eskobara potvrdila nepovjerenje saveznika u Krivokapićevu Vladu.

” Prenoseći ocjene sa posljednjeg Samita NATO-a, američki zvaničnik zapravo jasno ukazuje i crnogorskim građanima da ova Vlada ne služi strateškim vanjsko-političkim interesima Crne Gore”, kazao je Marković.

Izjavu je na Tviteru komentarisao i predsjednik SDP-a Raško Konjević.

”Još jedno jasno upozorenje da je “crvena linija” pređena. Vlada je izgubila osim parlamentarne većine i podršku ključnih međunarodnih partnera”, napisao je Konjević na Tviteru.

Pored toga, Eskobar izjavio je da će sadašnja crnogorska Vlada uživati podršku SAD-a sve dok je demokratska i skoncentrisana na evropsku budućnost zemlje.

On je kazao i da sadašnja situacija na Balkanu ima mnogo sličnosti sa 90-im godinama prošlog vijeka, a jedino rješenje tenzija jeste članstvo zemalja regiona u Evropskoj uniji.

Izvor (naslovna fotografija):

Žarko Korać

Ostavite komentar

Komentari (0)