KORAĆ ZA STANDARD: Abazović ima nezrele i megalomanske ideje o svom značaju kao pomiritelja Crne Gore, ovakav Temeljni ugovor teško da će ikad biti potpisan

Abazovićeva posjeta niti je ozbiljno pripljemljena, niti neki rezultat može da donese. Vučiću je stalo do ove posjete i zato je organizovana, zbog njegove ideje Otvoreni Balkan, kaže za portal Standard profesor i politički analitičar Žarko Korać.
KORAĆ ZA STANDARD: Abazović ima nezrele i megalomanske ideje o svom značaju kao pomiritelja Crne Gore, ovakav Temeljni ugovor teško da će ikad biti potpisan

Žarko Korać

Korać pojašnjava da Vučić ima ideju da se svijetu, a posebno Sjedinjenim Američkim Državama pokaže kao veliki “viteški ujedinitelj regiona” skoro po ugledu na kralja Petra Prvog Karađorđevića zvanog “ujedinitelj”, i da je ova posjeta premijera Abazovića iako nepripremljena, organizovana zbog Vučićeve ideje Otvoreni Balkan, te kao takva ova posjeta ne može ništa značajno da donese.

Profesor Korać objašnjava da premijer Abazović ima nezrele i megalomanske ideje o svom značaju kao “pomiritelja” Crne Gore, iako se Crna Gora dijeli prije svega prema odnosu na njenu nezavisnost i put njenih evropskih integracija, te se pita kako je moguće pomiriti te dvije političke ideje?

Abazović je otputovao u zvaničnu posjetu Srbiji dan nakon što je objavljen nacrt Temeljnog ugovora, koji po mišljenju Koraća ovako kako je predstavljen javnosti, svakako nije prihvatljiv većinskoj Crnoj Gori.

“U njemu ima zaista spornih odredbi, od isticanja nekog vjekovnog kontinuiteta SPC u Crnoj Gori koji ne postoji, pa sve do potpunog ignorisanja činjenice da su manastiri i crkve na tom području pripadali crnogorskoj pravoslavnoj crkvi sve do početka dvadesetog vijeka, koje danas crnogorska država smatra da su vlasništvo države”, kaže on.


Ovaj predlog ugovora je za Koraća predstavlja tvrdoglavo insistiranje na netačnoj istorijskoj činjenici da crkva u Crnoj Gori nikada nije bila nezavisna i da se obnovom samostalnosti Crne Gore kao države to pitanje obnovilo.

“Ne može SPC da se ponaša kao da sada Crna Gora nije nezavisna država koja hoće drugačije da uredi odnose sa SPC, jer na ovaj način SPC samo svjesno produbljuje podjele u drustvu”, jasan je on.

Za profesora Koraća nema dileme da će Abazovićeva vlada brzo pasti ukoliko ne organizuje javnu raspravu o temeljnom ugovoru koja bi za rezultat svakako imala njegovu temelju izmenu.

Kako kaže SPC je od “litijaškog pokreta” mnogo više od crkve ako je to ikada i bila.

Za Koraća SPC je faktički dobro organizovana politička partija sa vrlo jasnim otporom prema punoj samostalnosti Crne Gore i ona to ne krije, te da ona Crnu Goru vidi kao dio srpske i ruske sfere uticaja.

Abazović se pravi da ne vidi da je rasprava o predlogu temeljnog ugovora najmanje rasprava o crkvi i njenom položaju u Crnoj Gori – ona je ponovna rasprava o nezavisnosti Crne Gore kao države i njenom odnosu sa Srbijom, tvrdi Korać i dodaje da je SPC u Crnoj Gori aktivno radila na izborima na političkom porazu onih stranaka koje su donijele državnu nezavisnost Crnoj Gori i njenu evropsku orijentaciju.


“Mislim da zato jos dosta dugo takav ugovor neće biti potpisan, bar dok se SPC u Crnoj Gori ne odrekne svog eminentno političkog djelovanja”, zaključuje profesor Korać za Standard.

Ivan Đoković

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

2 komentara


Bnmk

Profesor Korać kao psiholog je najbolja osoba za procjenu Abazovićevih stavova i postupaka.

Odgovori
Jelena

Svaka čast, jasno glasno nase svetinja da napuste sve a oni ako su gradili da budu podstanari u njima. Crna Gora je samostalna , ne moze SP C da ja iznad nje a popovi iznad Crnogoraca nikako!

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Korać: Katastrofalno nesposobna Vlada ne može se ozbiljno rekonstruisati

Korać: Krivokapić gura Crnu Goru u sukob

ABAZOVIĆ o Belvederu: Neodgovorni pojedinci željeli da se zapali Crna Gora, nije im uspjelo; Temeljni ugovoru sa SPC će biti javan

Papović: SPC od Crne Gore traži status kakav nema ni u Srbiji

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Na koljenima i 43. Vlada

Abazoviću SPC preča od evropske agende: Potpis na ugovor sa beogradskom Patrijaršijom može staviti jedino kao predsjednik tehničke Vlade

Šćekić će podržati Temeljni ugovor, Vlaović čeka stav stručnog tima

Istraživanje CEDEMA: DPS bi na izborima dobio najviše glasova, građani veoma nezadovoljni Vladom Abazovića