Izvor: Pobjeda

Kordić: Đukanović prekršio Ustav, ni Abazović nije imao podršku 41-og poslanika

Ustavni odbor na današnjoj sjednici razmatra Predlog za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik Crne Gore Milo Đukanović povrijedio Ustav.
Kordić: Đukanović prekršio Ustav, ni Abazović nije imao podršku 41-og poslanika

Foto: Screenshot Youtube

Presjednica Odbora Simonida Kordić kazala je da je sastavni dio neustavnog postupanja činjenica da se predjsednik pozvao na potrebu da poslanici podnesu 41 potpis, a Ustav Crne Gore, kako kaže, ne poznaje takvu kategoriju.

-Tako je nemoguće prihvatiti takav argument predjsednika. Prilikom davanja mandata Abazoviću, Abazović nije imao podršku 41 poslanika. Upravo za to i služi rok od 90 dana u kojem se obezbjeđuje većinska podrška. Predsjednik je po Ustavu obavezan da predloži mandatara. Nepredlaganje mandatara je neustavno. Đukanović je povrijedio Ustav- ocijenila je.

Poslanici parlamentarne većine od 30. avgusta 2020. godine podnijeli su parlamentu Predlog u kome se navodi da nakon izglasavanja nepovjerenja 43. Vladi, Đukanović nije predložio Skupštini mandatara za sastav nove vlade.

“Predsjednik Crne Gore je obavezan da po Ustavu predloži mandatara, a naročito je važno da konkretnoj osobi povjeri mandat kada postoji podrška kandidatu za mandatara, što on nije učinio, već neustavno odbio da ga predloži”, ističe se u Predlogu.

Kako se dodaje, Đukanović je to uradio iako je imao javan i očigledan uvid u saglasnost svih partija parlamentarne većine oko tog pitanja.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Đukanović: Država je uvijek jača od bilo kog kriminala

POLITIČKI ĆORSOKAK: Đukanović očekuje nove izbore, Mandić traži smjenu predsjednika, ,,stara većina“ ne bi na glasanje

STANDARD OBJAVLJUJE ANALIZU SLUČAJA “POKUŠAJ DRŽAVNOG UDARA”: Katnić do detalja opisao i ukazao na kršenja zakona od strane Vijeća Apelacionog suda, niko nije reagovao

Pregovori o novoj Vladi Crne Gore, iz neuspjeha u neuspjeh

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

POGLEDAJTE slavlje na glavnom gradskom trgu u Podgorici (VIDEO)

Penzioner upisao Mašinski fakultet: Klupu dijeli sa studentima mlađim 70 godina

Crnogorski navijači u Sloveniji, uz ,,lavice” do kraja! (VIDEO)

Ukinuto rješenje o puštanju Vesne Medenice na slobodu