test

KOVAČEVIĆ: Izvještaj objektivan, negativne stvari realnost Crne Gore

Standard

13/10/2022

07:19

Programska direktorica Centra za demokratsku tranziciju (CDT) Milica Kovačević ocijenila je da je Izvještaj Evropske komisije (EK) realan i objektivan, a da su negativne stvari zapravo trenutno stanje Crne Gore po pitanju evrospkih integracija i reformskih procesa.



“Izvještaj govori o jednoj ekstremno polarizovanoj društvenoj i političkoj atmosferi, nestabilnosti institucija, procesa u godini u kojoj su pale dvije vladi, političkoj klasi koja ne može da se dogovori oko najvažnijih pitanja koja utiču na živote svih građana, izbornoj reformi koju čekamo godinama, naslijeđenim problemima…”, kazala je Kovačević u emisiji “Fokus” na TVCG.

Saopštila je i da nije sve negativno, te da bi u nekim ocjenama civilno društvo bilo i kritičnije. Kao pozitivnu stvar istakla je ocjenu o usaglašenosti sa vanjskom i bezbjednosnom politikom Evropske unije.

“Mislim da je to jako važno i da to treba isticati kao pozitivnu ocjenu”, rekla je Kovačević.

Na pitanje ko je na potezu kako bismo se vratili na ispunjavanje onoga što se od nas očekuje, direktorica CDT-a odgovara:

“Rješenja su napisana, ali se slabo primjenjuju. Kada dođe do stvarnog donošenja odluka, prioritizuju se druge teme. Evropske integracije su praktično jedino pitanje gdje imamo veliku saglasnost građana. Prost bi odgovor bio da se to postavio kao prioritet.”

Kovačević je ocijenila i da posljednjih godina imamo “podrivanje demokratije i reformi od strane najvećeg dijela političkih elita u Crnoj Gori”.

U poređenju sa ranijim izvještajima, ona ističe da naši problemi postoje dugi niz godina, te da drastičnije promjene nijesu ni očekivane.

“Zabrinjava jezik koji se odnosi na političke kriterijume, na propuštanje šansi, urušavanju institucija, nefunkcionalnosti sistema… Mislim da čitanje onih prvih strana sa političkim porukama treba da zabrine”, rekla je Kovačević u “Fokusu”.

Po pitanju komentara o izbornim reformama, predsjednica CDT-a smatra da je Komisija bila blaga.

“Mislim da će se u narednim izvještajima pokazati negativni efekti, i ako se nešto brzo ne promijeni, to neće biti stagnacija već nazadovanje”, zaključila je ona.

Izvor: rtcg
Izvor (naslovna fotografija):

Milica Kovačević

Ostavite komentar

Komentari (0)