Krivkokapić sa Kulebom i Osmanijem u Berlinu: Crna Gora da obnovi autokefalnost crkve

Ukrajina ne smije biti žrtva zelenog stola, a agresija nad njenim teritorijalnim integritetom ne smije dobiti satisfakciju nego kaznu, poručio je ministar vanjskih poslova Crne Gore Ranko Krivokapić koji predvodi delegaciju Crne Gore na prvom neformalnom sastanku NATO ministara vanjskih poslova u ovom formatu, koji se održava 14. i 15. maja u Berlinu.
Krivkokapić sa Kulebom i Osmanijem u Berlinu: Crna Gora da obnovi autokefalnost crkve

Foto: MVP

Tokom jutra u Berlinu, Krivokapić je imao odvojene susrete sa šefovima diplomatija Ukrajine Dmitrom Kulebom i Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem.

Kuleba se zahvalio Crnoj Gori na potpunoj političkoj podršci u usaglašavanju sa vanjskopolitičkom agendom EU.

U razgovoru sa ukrajinskim ministrom Kulebom, ocijenjeno je da je rat u Ukrajini prerastao u najveću bezbjednosnu i humanitarnu tragediju na tlu Evrope od Drugog svjetskog rata.

Krivokapić je kazao da se u Ukrajini danas brani temeljni vrijednosni sistem Evrope: nezavisnost, nepovredivost granica, teritorijalni integritet i suverenitet.

Ministar Kuleba poželio je Crnoj Gori da obnovi autokefalnost crkve u što skorije vrijeme, kao što je to Ukrajina uradila poslije više stotina godina borbe, smatrajući to u datim okolnostima temeljnim pitanjem odbrane nezavisnosti države.

U razgovoru sa ministrom Osmanijem, Krivokapić je čestitao obnovu Ohridske arhiepiskopije kao kanonske pravoslavne crkve, što je osnov za formalno dobijanje Tomosa.

“U zajedničkoj želji za skorom obnovom pravoslavne crkve Crne Gore, Krivokapić je iskazao posebno priznanje za istrajnost koja je trajala od uspostavljanja Sjeverne Makedonije u sastavu SFRJ”, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova.

Na sastanku je izražena spremnost Sjeverne Makedonije da u preambuli Ustava koji će biti izmijenjen u susret članstvu u EU, crnogorski narod dobije svoje mjesto čime će se stvoriti bolji uslovi života za Crnogorce u Sjevernoj Makedoniji.

Na sastanku je dogovorena nova zajednička sjednica dvije Vlade, poslije prve koja je bila održana 2019. godine, gdje bi jedna od bitnih tema bilo i usklađivanje vanjskopolitičke aktivnosti dvije zemlje.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: U Kijevu ponovo eksplozije, ruski konvoj dug 27 km ide ka gradu

RAT IZ MINUTA U MINUT: Rusi osvojili Herson?!; Sjutra pregovori, tema prekid vatre

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

Ruska invazija iskušava Otvoreni Balkan

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Zaharova se oglasila povodom pobjede Ukrajine na Eurosongu

NI GLASA OD NOVOVIĆA: Izostanak komunikacije SDT-a sa javnošću otvara vrata spekulacijama i lovu na vještice

Pretresi na više lokacija u Nikšiću: Policija upala u kuću bivšeg policajca

Jovaniću određeno zadržavanje do 72 sata