Izvor: Antena M

Krivokapić: Potpisan oktroisani akt u Beogradu, donešen u CG, zato nismo mogli ni zarez promijeniti

Na početku rasprave o evropskim integracijama na sjednici Vlade koju je otvorio premijer Dritan Abazović sat nakon što je u vili Gorica sa patrijarhom srpskim Porfirijem potpisao ugovor sa SPC, šef diplomatije Ranko Krivokapić je rekao da nimalo nije dobar dan.
Krivokapić: Potpisan oktroisani akt u Beogradu, donešen u CG, zato nismo mogli ni zarez promijeniti

Na početku rasprave o evropskim integracijama na sjednici Vlade koju je otvorio premijer Dritan Abazović sat nakon što je u vili Gorica sa patrijarhom srpskim Porfirijem potpisao ugovor sa SPC, šef diplomatije Ranko Krivokapić je rekao da ”nimalo nije dobar dan”.

”Nijesu glavne teme hotel i ostale stvari, da je to tako, onda bi Austrougarska još bila ovdje. Osnova je sloboda i to piše u Ustavu. Namjerno sam čekao informaciju o evropskim integracijama. U briselskim krugovima ne postoji razumijevanje zašto se u prvi plan stavlja temeljni ugovor i time ne koristi istorijska šansa i izvještaj za ovu godinu je prilično nepovoljan. Politika je puna prevare, a ovo ulazi u dio tih istorijskih prevara. Nije lijepo da vam na upad neko dođe u kuću da bi ga častili”, rekao je Krivokapić i dodao da Abazović nema pravo ništa da ratifikuje.

”Više nego moja baba”, dodao je Krivokapić. Napomenuo je da je vjerska zajendica koja je sto godina protiv Crne Gore.

”Kada su došli na vlast ponovo su izvadili bajonete”, rekao je Krivokapić i poručio da je danas tužan dan za evropsku Crnu Goru.

”Akt je ništavan, protiv je Ustava i oktroisan. Oktroisan je u Beogradu i donešen u Crnoj Gori. Zato nije mogao biti promijenjen. Svako će ponijeti svoje breme istorije”, kazao je Krivokapić.

”Danas je tužan dan samo za ljude koji žele da žive u proslosti. Žao mi je ako pripadate toj kategoriji”, rekao je Abazović reagujući na izjavu krivokapića. Tvrdi da religijska pitanja ne spadaju u pregovarački proces sa EU.

”Temeljni ugovor je trebalo da se potpiše da bi se došlo do većine od 49 ili 54 poslanika. Sada smo ostvorili novu perspekitvu. Austrougarska nije ovdje ali okupacija i dalje psotoji, ona se manifestuju kroz capture state. U prevodu to su kriminalci koji su zarobili državu, zbog kojih mi nijesmo u EU. Spreman sam i da idem, kući, ali ne i da dozvolim da neko drži Crnu Goru kao taoca. Što se tiče izbora projektujem sunovrat onih koji su na tom brodu. Danas niko nije upao u Crnu Goru, mi smo se sami odlućili da bez pompe i želje da nekog provociramo, bez 4. i 5. septembera, bez Nikšića, u vrlo prijatnoj atmosferi stavimo jedno pitanje ad acta”, rekao je Abazović.

Smatra da destabilizaciju žele oni koji su u SKY aplikacijama.

Očekuje od svih koji smatraju da ovo nije u skladu sa Ustavom, to i procesuiraju.

”A kada se potvrdi da je u skladu sa Ustavom, očekujem od Vas da mi se izvinite”, rekao je Abazović.

”Nikad nijesam izašao iz arene niti ću, i uvijek sam bio spreman da donosim hrabre odluke”, poručio je Abazović i dodao da politika stavljanja stvari pod tepih da bi se pušili tompusi, njega nije svojstvena.

Reagovao je Krivokapić podsjećajući da je SDP tri puta izašao iz Vlade.

”Inače ne pušim tompus. Vi ste ovo pitanje stavili ispred evropskog puta i ispred države. Nije isto katolička crkva sa tom crkvom, koja je došla anšlusom i okupacijom, i nezakonito drži kulturno-istorijske spomenike Crne Gore. Nemojte druge crkve u vjerske zajednice da izjednačavate sa SPC, koja negira postojanje najbrojnijeg naroda u Crnoj Gori To niđe ne može sem u Crnoj Gori”, kazao je Krivokapić.

”Ovo je čin koji ništa nije zatvorio. On jke samo otvorio ranu koji je curila, a sad aje raskopana. Molio sam da to odložimo za novembar, kada bi dobili završne kriterijume i bili bi konsolidovanija država. Ponavljam, ovo je ništavan i oktroisan akt, koji neće donijeti ništa dobro”, rekao je Krivokapić.

Na to je Abazović rekao Krivokapiću: ”Kažite onome koji je poručio da će ”padati glave”, da požuri. Inače će se u suprotnom dobito ono što zaslužuje. Je li možda problem to što Aerodrome treba da uzme Albanac. U vezi Temeljnog ugovora, vaša ideja je bila da se to pitanje aktivira pred izbore u Podgorici. Da bi Vuković zadržao Gradsku TV da širi fašizam. Vaši poslanici traže da se hapse sveštenici. To ako uđete u 44. Vladu , u ovoj se to neće raditi”. 

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


JovoZ

“U vezi Temeljnog ugovora, vaša ideja je bila da se to pitanje aktivira pred izbore u Podgorici. Da bi Vuković zadržao Gradsku TV da širi fašizam.” Je li moguće da idiot ovo priča? I još da mu prodje bez kazne?

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Vlada usvojila nacrt Temeljnog ugovora sa SPC bez kvalifikovane većine, Krivokapić nakon sjednice kazao da “temeljni ugovor” nije usvojen i da će se morati ponovo glasati

ABAZOVIĆ o Belvederu: Neodgovorni pojedinci željeli da se zapali Crna Gora, nije im uspjelo; Temeljni ugovoru sa SPC će biti javan

Krivokapić: Imao sam informacije da se sprema državni udar

Abazović: Želimo da Luku Bar vratimo u stoprocentno državno vlasništvo, scenario energetske krize moguć u Crnoj Gori

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

KAKO JE PORFIRIJE UŠAO I IZAŠAO IZ CG MIMO ZAKONSKIH PROPISA: Jedan od šefova granične policije Vasko Aković podnio ostavku

Euronews: Tajni i kontroverzni ugovor Abazovića da SPC preuzme imovinu države Crne Gore

USPON I POLITIČKI UTICAJ OKG “BUDVANSKA”: “Blažo, brate, mi smo vas na vlas’ doveli”

Joanikije: Usvojen tekst Temeljnog ugovora koji je Amfilohije dostavio Vladi 2012. godine, ne može se poništavati ni mijenjati osim uz saglasnost obje strane