test

Krivokapić – Gervala-Švarc: Crna Gora i Kosovo traže zajedničke puteve da bi građani brzo imali benefite od EU

Standard

18/07/2022

17:52

Šef crnogorske diplomatije Ranko Krivokapić sastao se danas sa potpredsjednicom Vlade i ministarkom vanjskih poslova i dijaspore Republike Kosovo Donikom Gervalom-Švarc koja boravi u posjeti Crnoj Gori.

Ministar Krivokapić je istakao da je današnji susret od velikog značaja za ukupne vanjskopolitičke aktivnosti Crne Gore, kao zemlje koja želi da doprinese bržem kretanju Zapadnog Balkana ka Evropskoj uniji.

Naglasio je da Crna Gora i Kosovo traže zajedničke puteve da bi naši građani imali što prije benefite od EU, ali i da bi Kosovo zatvorilo svoja statusna pitanja na međunarodnoj sceni, počev od sporazuma za lakši pristup njihovih građana EU, do punopravnog članstva u UN, EU i NATO.

Krivokapić je ukazao na potrebu da zajedno, kao regija, pokažemo novu snagu i dignitet prema Uniji, te da, gradeći društva zasnovana na vladavini prava, sačuvamo najveće bogatstvo svake države, a to su mladi ljudi.

Podsjetivši da je Crna Gora priznala nezavisnost Kosova već 2008. godine, Krivokapić je istakao da naša zemlja nije samo susjed, već i prijatelj koji želi da pomogne, što predstavlja odliku ozbiljne vanjske politike koja čuva i dograđuje stara prijateljstva zarad budućnosti zasnovane na zajedničkim vrijednostima.

Šefica diplomatije Kosova Gervala-Švarc zahvalila je Krivokapiću na pomoći koju je Crna Gora pružila Kosovu u najtežim trenucima, kada je primila rijeku izbjeglica iz te zemlje, kao i na vrlo ranom priznanju kosovke nezavisnoti uprkos svim izazovima.

Ona je ocijenila da dvije zemlje imaju izvanrednu saradnju na bilateralnom nivou, kao i u okviru regionalnih inicijativa, te da postoji spremnost da jačaju međudržavne veze u domenu ekonomije, obrazovanja i bezbjednosti.

Kada je riječ o evropskim integracijama, Gervala-Švarc istakla je da naše države nemaju alternativu kada je riječ o članstvu u Uniji, te da je evropski put Kosova i Crne Gore jasan.

Ostavite komentar

Komentari (0)