test

Stoltenberg: U potpunosti vjerujemo i oslanjamo se na Crnu Goru, Krivokapić: Platforma DF-a nije upućena meni, Crna Gora je saveznik NATO-a

StandardIT

23/11/2021

16:17

U sjedištu NATO-a u Briselu održana je konferencija za medije generalnog sekretara Alijsne Jensa Stoltenberga i premijera Crne Gore Zdravka Krivokapića.

”Zadovoljstvo mi je što sam i danas posjetio ovaj dom koji je centar NATO-a. Crna Gora je jedan odgovran, savjestan i potpuno predvidljiv partner i saveznik NATO-a. Spremni smo da ispunjavamo NATO-standarde i da ih izvršavamo do kraja u oblastima gdje to nije do kraja urađeno. To se odnosi i na izdvajanje 2 odsto za NATO”, rekao je Krivokapić. 

Rekao je da su najveći izazovi razvoj pomorskih snaga i sajber izazovi.

Stoltenberg je kazao da je sa Krivokapićem govorio o bezbjednosnom okruženju u regionu i uticaju Rusije u Evropi.

NATO ostaje odlučan i prati situaciju oko Ukrajine. Pozivamo Rusiju da prestane sa provokacijama i bude transparenta u vezi svojim aktivnositma. Razgovarali smo i o Balkanu. Zapaljivi govor u Republici Srpskoj je zaabrinjavajuć. Ujedinjena strukrtura BiH je važna za sigurnost države. NATO ostaje posvećen političkom dijalogu i saradnji sa BIH i nastavićemo da podržavamo reforme za dobrobit naroda. Politika otvorenih vrata NATO su od istorijskog uspjeha – ocijenio je Stoltenberg.

Na pitanje o odnosima sa Vladom Crne Gore, Stoltenberg je kazao da je Crna Gora od članstva dokazala posvećenost NATO kolektivnoj odbrani.

”Sve članice cijene doprinos Crne Gore u različitim misijama. Vidim potencijal za jačanje zajedničkog rada sa Crnom Gorom, naročito kad je riječ o stabilnosti na Zapadnom Balkanu. Balkan je u srcu Evrope, tamo imamo istoriju. Vidimo neke pogrešna kretanja u regionu, naročito zapaljiv govor Milorada Dodika, koji podriva jedno od naših većih dostignuća, multietničku vojsku u BiH. Cijenimo i napore Crne Gore na Kosovu koja je učestvovala u rješavanju nekih tenzija i nesuglasica. Dalek je put pred nama, ali u potpunosti vjerujemo i oslanjamo se na Crnu Goru”, rekao je Stoltenberg.

Vjerujem u još snažniju saradnju sa Crnom Gorom, rekao je Stoltenberg.

Krivokapić je kazao da platforma DF-a nije upućena premijeru, već strankama većine.

”Ja pozdravljam svaku odluku gdje 41 poslanik iskaže svoj jasan stav. želim sreću bilo kome ko nasliejdi ovu Vladu, smijeni je ili možda krenemo u nove izbore. Mislim da neki političari nemaju odgovor na naše programe, već na funkcije i fotelje. Sa Abazovićem imam korektan odnos, a kakav je odnos URE prema meni kao priemijeru, pitajte URU”, rekao je Krivokapić odgovarajući na pitanje novinara. 

Na pitanje novinara o odnosu prema Dodiku, Krivokapić je rekao da je najvažnije ne dolivati ulje na vatru.

”BiH ima Dejtonski sporazum i to je osnov na kome treba graditi buduće relacije”, kazao je Krivokapić.  

Premijer Zdravko Krivokapić kazao je da mu je zadovoljstvo što je i danas posjetio ovaj dom koji je centar NATO-a.

“Crna Gora je jedan odgovran, ozbiljan, savjestan, potpuno predvidljiv partner i saveznik NATO-a. Spremni smo da ispunjavamo sve NATO standarde i da to i primijenimo u praksi tamo gdje to nije do kraja završeno. Do 2024. godine iz našeg budžeta će biti opredijeljeno dva posto za ono što predstavlja Ministarstvo odbrane i naš pu ka modernizaciji Vojske Crne Gore”, rekao je Krivokapić.

Smatra da je možda najvažniji zadatak svih nas, kao najveći izazov – sajber pristup koji je izazov ne samo Crne Gore nego i drugih članica NATO-a.

Ostavite komentar

Komentari (0)