Izvor: Vijesti

Krivokapić ne planira rekonstrukciju Vlade: DF najodgovorniji što budžet nije usvojen

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić kazao je da ne planira rekonstrukciju izvršne vlasti, dodavši da u njoj ne može biti nikoga osim eksperata.
Krivokapić ne planira rekonstrukciju Vlade: DF najodgovorniji što budžet nije usvojen

“Moj stav je bio i prije kretanja u ovu priču i poslije izbora da jedino ekspertska vlada crnoj gori može donijeti dobro. Ako postoji neko mjesto koje može prirodno da bude upražnjeno onda je priordno da na to mjesto uđe neki ekspert, a ne neki političari. U Vladi u kojoj sam ja premijer neće biti nikog osim eksperata”, kazao je Krivokapić za Televiziju Vijesti.

Upitan da li planira kadrovska osvježenja ili uvođenje novih resora, Krivokapić je kazao da je broj od 12 ministarstva mjera Crne Gore.

Ponovio je da postoje dva sporna člana u Temeljnom ugovoru koji je predložila SPC.

“Taj jedan član se odnosio na vjerske praznike koji je podrazumijeva da imamo već broj praznika nego što je zakonom predviđeno. Predložili su tri nova praznika: svetog Savu, svetog Vasilije i svetog Petra Cetinjskog. Drugi član se odnosio na neusklađenost imovinskih pitanja, koji je predviđao dodatno preispitivanje nekih elemenata koji katastarski nijesu upisani. Moja je obaveza da štitim državu, bez obzira što sam vjernik”, naveo je Krivokapić.

DF kriv što budžet nije usvojen

On je kazao večeras u emisiji Načisto da je parlament najodgovorniji što nije uvojen budžet Crne Gore, odnosno oni koji zakonom o budžetu ucjenjuju Vladu. On je kazao i da 200 dana nije dovoljan period da se sve analizira, ali i da bi Vladi, od jedan od pet, dao ocjenu četiri.

“Tu mislim na Demokratski Front. DF je odmah nakon izglasavanja krenuo u optužbe ove Vlade. Nijedno rješenje ove Vlade nije prihvaćeno od određenih poslanika. Nekorektno je to”, rekao je premijer, odgovarajući na pitanje da li osjeća odgovornost zbog budžeta.

On je poručio i da nije predvodio listu Za budućnost Crne Gore, nikada se ne bi desile promjene u državi. Krivokapić je kazao i da se nije pokajao što je preuzeo ulogu premijera.

“Nemam podataka zašto je DF odlučio da glasa za budžet. Nemam saznanja da je mitropolit crnogorsko primorski Joanikije uticao na njih po tom pitanju”, rekao je premijer.

Poštujem presudu Haškog tribunala

Komentarišući presudu Haškog suda bivšem komandantu vojske RS Ratku Mladiću, premijer Krivokapić je kazao da poštuje odluku.

“Taj sporazum je jasan i precizan. Na bazi tog sporazuma pokrenuo sam smjenu ministra Vladimira Leposaviću. Takav stav imam i oko presude. Sud pravde je rekao svoje, još nakon 50 godina može istorija da priča o nekim detaljima koje ne znamo”, naveo je premijer.

On je kazao da je ugovor sa konsultantom Vladimirom Vukovićem raskinut na njegovo insistiranje, ali i da je ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić imala isti stav.

Vuković je veličao ratnog zločinca Mladića, a prethodno je vrijeđao novinara RTCG Nebojšu Šofranca.

Na pitanje kako je moguće da je 15. aprila Vlada imenovala Slavicu Ilinčić na funkciju u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta, koja je potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića nazvala “Šiptarom”, Krivokapić je kazao da nije imao takva saznanja.

Nikada u životu nisam švercovao, zašto bih sada krenuo u šverc?

Odgovorajući na optužbe o švercu cigareta, Krivokapić je kazao da nikada u životu nije švercovao.

“Zašto bih sada sa 62 godine krenuo u šverc. Jasno sam kazao da ova Vlada neće tretirati šverc duvana ni kao državni ni kao bilo koji drugi posao već da ćemo se obračunati sa organizovanom kriminalom. Nijesam išao na sjednicu Odbora za bezbjednost da ne bih odgovarao na besmislice i trošio vrijeme na to”, kazao je Krivokapić.

Kazao je da policija ili tužilaštvo nije odradilo najbolje posao kada je jedan muškarac došao do njegove kapije i vrijeđao njegovu suprugu.

“Od direktora policije sam dobio uvjeravanje da je policija sve uradila ali da tužilaštvo nije tražilo dublje istraživanje tog slučaja”, dodao je premijer.

O Leposaviću

Govoreći o zahtjevu za smjenu ministra pravde Vladimira Leposavića, Krivokapić je kazao da kada neko izgubi povjerenje onda je normalno da više ne bude član tima.

“Mi ne namećemo Skupštini bilo šta nego samo predlažemo u skladu sa našim nadležnostima. To je odnos poslanika ako kažu da će glasati sa DPS-om ili ne. Ja ne kalkulišem. Igre koje se igraju i zaklanjanje iza određenih aktivnosti ne donose nikome dobre”, naveo je Krivokapić.

Upitan kakve mogu biti posljedice po Vladu ako se izglasa smjena Leposavića sa DPS-om i da li je to budući put, Krivokapić je kazao da je to moguće jer je to jedna od alternativa.

“Najbolja alternativa je da većina iskaže svoj stav kroz zahtjev 41 poslanika kroz moju smjenu”, naveo je Krivokapić.

Spremalo mi se hapšenje

Krivokapić je kazao da je danas čuo i da se spremalo njegovo hapšenje zbog, kako je kazao, veleizdaje zbog potpisivanja protivustavnog Temeljnog ugovora, a na pitanje ko bi ga uhapsio, rekao je da bi to bio specijalni državni tužilac Milivoje Katnić.

“Dobio sam informaciju i da mi se pripremalo hapšenje u Crnoj Gori jer sam počinio izdaju potpisujući ugovor koji je protivustavan”, naveo je Krivokapić.

Premijer navodi da je napominjao ministra pravde Vladimira Leposavića da može da pokrene disciplinski protiv Katnića, ali da ovaj to nije učinio.

Krivokapić je pozvao svakoga iz parlamentarne većine da pokrene proceduru preispitivanja njegovog povjerenja, a da on neće podnijeti ostavku.

EPCG nije na prodaju

Premijer je kazao da su pojedine države pregovarale sa članovima borda direktora EPCG oprodaji tog preduzeća, čime je zaobiđena Vlada Crne Gore, što je, kako je kazao, nedopustivo,

“Kada sam čuo da postoji mogućnost da zbog većine članova Odbora direktora postojati potencijalna opasnost da se EPCG proda, tada sam rekao aha i tada sam odlučio da niko nema većinu kako ne bi mogli određeni politički aktivisti koji su danas dočekani od strane poedinih ministara i već sam upozorio određene Vlade da ne mogu da pregovaraju, ako žele dobre odnose sa Vladom Crne Gore, sa predsjednicima Odbora direktora. To je nedopustivo”, poručio je Krivokapić.

Na pitanje da li misli na funkcionera Nove i predsjednika borda direktor EPCG Milutina Đukaovića, premijer je odgovorio da “apsolutno misli”.

“Imao sam informacije da postoji mogućnost, iako je ova Vlada odlučila da je EPCG najveće njeno blago i nema toga ko smije u ovom trenutku prodati EPCG koja je koka nosilja koja treba da služi svim građanima Crne Gore bez obzira što ima problem sa Termoelektranom Pljevlja i taj ćemo problem uspješno riješiti kako bi ispunili našu obavezu prema zelenoj energiji

Bratić ima zdravstvenih problema

Krivokapić je saopštio da Ministarka prosvjete, nauke, kulture i sporta Vesna Bratić ima zdravstvenih problema i moraće na operaciju, ne otkrivajući previše detalja.

“Ona ima zdravstveni problem i trenuto je bolesna, iako je otišla za Istambul. Poslije toga će na neku kraću operaciju”, rekao je premijer.

Najverovatnije desetak dana će biti odsutna, dodaje, ali će on preuzeti dio Ministarstva i razgovarati sa Sindikatom prosvjete.

×

Preuzmite našu aplikaciju


1 komentara


Eagles

Kakva vjerska zatupljenost, ko vodi jednu drzavu u Evropi anno domini 2021! Pa Vatikan je za ove macji kasalj ( u pogledu religije) KATASTROFA

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Brajović: Mi smo spašavali živote; Krivokapić: Vi ste gledali gdje će ko koga da smjesti, ne u bolničke krevete, već na pozicije

Krivokapić: Nešto se čudno dešava u slučaju Marovića, Vlada drugi put šalje zamolnicu i nema nikakvog odgovora

Bošnjak Krivokapiću: Razočarana sam kada ste rekli da vam je čast što vas je doveo Daka Davidović ratni profiter i švercer oružjem

Portparol Demokrata Nikola Rovčanin direktor EPCG

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Kusovac: Vlada plaća izvjesnu D.N. iz Beograda 2.500 eura da ”savjetuje o PR-u”

Porfirije nije dobio pismo od Krivokapića u kojem su naglašeni sporni djelovi Temeljnog ugovora sa SPC

Medojević: Prelazna vlada da pripremi izbore na jesen

DF prekida saradnju sa Vijestima: Ponižavajuće za CG i svakog političara da Ivanović određuje i nameće svoju politiku