Krivokapić o Božoviću: Ne možete ukidanje države slaviti, a u toj državi biti ambasador; Siguran sam da Abazović u Beograd ide da popravi odnose

Ne možete ukidanje države slaviti, a u toj državi biti ambasador, poručio je Krivokapić odgovarajući na pitanje poslanice DF-a Jelena Božović koja je pitala kada će Vlada Crne Gore povući odluku o protjerivanju ambasadora Republike Srbije Vladimira Božovića.
Krivokapić o Božoviću: Ne možete ukidanje države slaviti, a u toj državi biti ambasador; Siguran sam da Abazović u Beograd ide da popravi odnose

“Ambasador Božović mora poštovati Crnu Goru. Razlog je da ne možete ukidanje države slaviti, a u toj državi biti ambasador… Ambasador da je bio 100 puta Crnogorac, a mislim da u nekim situacijama nije bio mali Crnogorac, ovo je princip. Ko god da je bio Vlada, morala je to da uradi”, kazao je on.

“Naš evropski put nije rješavanje pitanje crkve”

Imajući u vidu činjenicu da je Krivokapić od trenutka stupanja na dužnost imao intenzivnu diplomatsku aktivnost, poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Adnan Striković pitao je ministra vanjskih poslova kakav je njegov utisak nakon brojnih susreta sa zvaničnicima EU i NATO-a, posebno vezano za poziciju Crne Gore u procesu evropskih integracija i njene pozicije u Alijansi, te da li vjeruje da je ova Vlada dovoljno svjesna prilike koja se ukazala našoj zemlji kroz uvođenje takozvane brze trake na evropskom putu i time mogućnosti da postane prva naredna članica Unije, što su, kako je naveo Striković, u više navrata nagovijestili visoki zvaničnici EU.

Krivokapić je odgovarajući na pitanje Strikovića kazao da “naš evropski put nije rješavanje pitanje crkve”.

“Ovo je prilika za Crnu Goru da ubrzanim korakom stignemo do EU i to je motiv za sve nas. Nadam se da će ta svijest prevladati. Nije naš evropski put rješavanje pitanja crkve”, kazao je on.

Nekima je, kaže cilj, da čitav region pa i Crna Gora ne dođu do EU.

“NATO to definiše, a mislim da ćete svi čuti za nekoliko dana – Rusija je od partnera, postala prijetnja po bezbjednost, mir i stabilnost”, kazao je Krivokapić.

Ponovio je da su tu da “iskoristimo da uđemo u EU što prije”.

Krivokapić: Najveći neprijatelji Srba su oni koji pokušavaju da zločince pravdaju srpstvom

Najveći neprijatelji Srba su oni koji se kriju i pokušavaju da “zločince pravdaju srpstvom”, rekao je ministar vanjskih poslova odgovarajući na pitanje poslanika Prave Crne Gore, Marka Milačića.

On je pitao Krivokapića na koje probleme je mislio kada je rekao da Crna Gora zna i najbolje razumije ukrajinski narod, jer ima sličnih problema sa velikim susjedom tj. Srbijom, istorijski kao Ukrajina sada sa Rusijom, s obzirom, kako je istakao Milačić, da su građani Crne Gore i Srbije uvijek bili u dobrim odnosima.

“Ne, zločinci nisu Srbi, oni su zločinci. Crnogorski zločinci nisu Crnogorci, oni su zločinci. A, vi branite to, kao što sada branite agresiju na Ukrajinu. To je po svakom međunarodnom standardu, uključujući i Srbiju, agresija a ne sukob”, istakao je Krivokapić.

Krivokapić je odgovarajući na pitanje Milačića kazao da je Srbija i njena politička elita u Ujedinjenim nacijama kazala da se radi o agresiji Rusije na Ukrajinu.

Znači i vi ste u sukobu sa tom istom elitom. Tom vašom simplifikacijom bi mogao da idem da ste i protiv srpskog naroda, jer je elita rekla da se radi o agresiji, na čelu sa predsjednikom Srbije – kazao je on.

Kako je dodao da je o ukrajinizaciji Crne Gore pričao i Joanikije.

Prije vas je to rekao mitropolit SPC, da je Crna Gora projektovana da bude mala Ukrajina. Nije vidio Kulebu ali se složio da postoji ta povezanost. Eto, slažemo se mitropolit SPC i ja. Što sam ja tu kriv, šta je tu antisrpstvo? Slažemo se do svakog slova, samo što nam motivi nisu isti. Ja nisam monaško ime uzeo čovjeka osuđenog za ratni zločin koji je bio kolaboracionista i fašista. Tu nismo isti. Niti će Crna Gora od ikoga da pravi Ukrajinu, a on bi to da radi – kazao je Krivokapić.

Ukrajinska crkva je vratila svoju autokefaliju poslije više vjekova u našem slučaju će to biti vijek, rekao je Krivokapić odgovarajući na pitanje poslanika DF-a Dragana Bojovića.

Naime, Bojovića je interesovalo kojim pravnim aktom države Crne Gore je propisano da se Ministarstvo vanjskih poslova bavi pitanjima crkvene autonomije i crkvene autokefalije, istakavši da se Krivokapić 14. i 15. maja ove godine u Berlinu, u odvojenim susretima sa šefovima diplomatija dvije zemlje, intenzivno bavio upravo ovim pitanjima, i time, kako je naveo Bojović, nastupio više kao svešteno lice ili teolog, nego kao ministar vanjskih poslova.

Podsjetio je da je njegov ukrajinski kolega Dmitri Kuleba u Berlinu otvorio tu temu jer je imao potrebu da saopšti što misli i o našoj crkvi.

“Ta crkva (SPC) je meni poklonila fresku pa nije pitala za autorsko pravo. Kad sam postao freska, već sam na neki način postao dio života crkve, makar za one koji idu u tu crkvu i mogu da je gledaju”, rekao je on i dodao da ima orden ukrajinskog patrijarha.

Krivokapić je kazao da se Vlada, na skoro svakoj sjednici, bavi pitanjem crkvi, “iako smo sekularna država”.

“Ono što me obavezuje, što sam potpisao i proglasio ovdje je obnova nezavisnosti Crne Gore. Dio te nezavisnosti je bila i Crnogorska pravoslavna crkva. Pošto nema pravoslavne zemlje sa većinskim pravoslavnim življem da nema svoju autokefalnu crkvu… Ukrajinska crkva je vratila svoju autokefaliju poslije više vjekova. U našem slučaju će to biti vijek, ne mnogo više od toga”, rekao je Krivokapić.

Bojović Krivokapiću: Vi ste zagovornik ekstremne političke platforme

Bojović je kazao Krivokapiću da je “zagovornik ako ne i tvorac dosta ekstremne političke platforme”.

“Nedavno ste rekli da nema pomirenja sa kvinslizima. Mislim da vi dajete falsifikovanu sliku istoriju Crne Gore. Krivokapiću, pitanje je na koji način ste se kandidovali za ministra – da li na osnovu desničarske ideologije, da li zato što imate namjeru da se obračunate sa kvislinzima… Ne može se vladati silom i protivno volji naroda”, dodao je Bojović.

Krivokapić je poručio da “ne vjeruje lažima”.

“Neko sam ko je vrlo crven, antifašista i lijev. Podlegli ste propagandi i to mogu da razumijem.  Srbofobija je način da pravdate svoju grižu savjesti. Vrlo sam pro-srb i više sam doprinio demokratiji u Srbiji nego vi. Samo ste vi za one snage u Srbiji koji ukopaše Srbiju – za one koji podržavaju zločine, vršili ih… Ja sam za onu drugu Srbiju – Zorana Đinđića, Vuka Draškovića… Ja sam do Cetinja popio više suzavca za tu Srbiju nego vi, a vi ste vazda na pogrešnoj Srbiji – na Srbiji zločina koju svijet osuđuje. To je problem, nismo za istu Srbiju”, rekao je ministar vanjskih poslova.

Poslanik Socijaldemokratske partije Adnan Striković pitao je ministra vanjskih poslova da li vjeruje da je ova Vlada dovoljno svjesna prilike koja se ukazala našoj zemlji kroz uvođenje takozvane brze trake na evropskom putu i time mogućnosti da postane prva naredna članica Unije, što su, kako je naveo Striković, u više navrata nagovijestili visoki zvaničnici EU.

Krivokapić je kazao da postoji prilika da se ubrzanim putem ide ka EU, i da će prevladati svijest da se ne bavi onim stvarima kojima se bavimo danas.

Nisam ja izmislio problem crkve nego EP, na temi demokratskih procesa u Crnoj Gori. Oni koji su stvarno lojalni Crnoj Gori, jasno im je da je članstvo u EU politčka dobit. Nekima je cilj da cijeli region ne ode u EU. Rusija od partnera postala po bezbjednost, mir i stabilnost. Vidjećete to u Madridu (na NATO samitu) – rekao je Krivokapić.

Članstvo u EU, kako je naveo, biće od koristi za sve građane Crne Gore na različite načine mobilnosti, finansiranja, vrijednosti…

Ne možete slaviti ukidanje države i biti ambasador u njoj

Poslanica Demokratskog fronta Jelena Božović pitala je Krivokapića kada će Vlada Crne Gore povući odluku o protjerivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića, zbog, kako je navela, stava o Podgoričkoj skupštini 1918. godine.

Krivokapić je rekao da se ne može slaviti ukidanje jedne države i biti ambasador u njoj.Neka kaže ambasador Srbije u Beču da je anšlus Austrije bio opravdana stvar. Eto vam dajem sugestiju kako da provjerite. Znam period kad je DF vodio modernu politiku, kad smo zajedno upirali da ovo bude demokratskija zemlja – odgovorio je Krivokapić Božović.

Ćeranje nije moja politika, a ambasador, da je bio 100 puta Crnogorac, a u nekim situacijama nije bio mali, ovo je princip. Koja god vlada da je bila ovo je morala da uradi – dodao je Krivokapić.

Pisani odgovor Kirvokapića poslanici Božović

Božović je kazala da je u pisanom odgovoru dobila informaciju da su 6. juna, notom Ambasade Srbije, Ministarstvu vanjskih poslova vraćene diplomatske legitimacije Vladimira Božovića i njegove familije, što je ministar Krivokapić potvrdio.

Diplomate koje neće zavisiti od toga ko je na vlasti

Odgovarajući na pitanje poslanika DPS, Nikole Janovića, o popunjavanju diplomatske mreže koja trenutno broji svega devet ambasadora, Krivokapić je rekao da pokušavaju da dođu do dogovora o ambasadorima što prije.Pokušaćemo da dođemo do kvalitetnih kadrova. Činjenica je da smo sada slabašna mreža, ali ne bih bio pesimista. Pokušaćemo da ambasadori budu dobri da kako se god budu vlade mijenjale, neće ući u ciklus da ih mijenjaju zbog političkih uvjerenja nego da održe kvalitet konsenzusom koji treba da traje i poslije ove Vlade – rekao je Krivokapić.

Poslanica Demokratske Crne Gore Tamara Vujović pitala je šefa crnogorske diplomatije da li dijeli mišljenje premijera Abazovića da o inicijativi Open Balkan ֦nema nijednog argumenta protiv te da je ona, kako je kazao “manje granica, manje šverca”. Poslanicu Vujović, između ostalog, interesovalo je da li ministar Krivokapić misli da bi Crna Gora pristupanjem ovoj inicijativi, skrenula fokus i na neki način se udaljila od puta i ispunjavanja kriterijuma i mjerila na putu ka punopravnom članstvu u EU.

Krivokapić je rekao da je Crna Gora usvojila preko 5.000 propisa u vezi sa fitosanitarnom i veterinarskom zaštitom.

To su evropski standardi, neki od naših susjeda nisu ni otvorili to poglavlje. 1.000 tona hrane koja se vrati i koja nije u skladu sa standardima EU je argument za razmišljanje. Zdravlje pod jedan – rekao je on.

Govoreći o slobodnom protoku ljudi koji predviđa Otvoreni Balkan, Krivokapić je rekao i da će kriminalci, poput Veljka Belivuka, moći da ulaze i izlaze iz države kad god žele po tim principima.

Kako ćemo objasniti onda evropskim partnerima našu borbu protiv kriminala? A prioriteti su nam Poglavlja 23 i 24… – rekao je crnogorski šef diplomatije.

“Abazoviću neće biti lako u Beogradu”

Krivokapić je kazao da vjeruje da će premijer Dritan Abazović pokušati da izgradi najbolje moguće odnose Podgorice i Beograda.

On je odgovarajući na pitanje poslanice DPS, Aleksandre Vuković, kazao da Abazovića ne čeka lak posao prilikom posjete Beogradu. Što god bude uradio smatraću to pomakom, od silaska na aerodrom pa nadalje, u ovakvim okolnostima to može biti korisno i za jedne i za druge – rekao je Krivokapić.

Premijera ne čeka ni malo lak posao u Beogadu

Vlade dolaze i prolaze, čine dobra i zla, a narodi ostaju i ne mogu biti krivi – dodao je on.

Prema njegovim riječima, želja mu je da Srbija bude moderna, a ne poput one koja podržava one kojima je presuđeno u Hagu.

Nadam se da će biti prostora za pomak. Da je lako, nije, ali je posjeta koja će imati elementarna dostignuća. On putuje na Vidovdan, dako ga ta dobra slava dobro dočeka i na dobar način, od onih kod kojih je išao često, a od kojih se nada da će biti dobrih vijesti – rekao je Krivokapić.

Vuković je kazala da bi bilo dobro da je i Krivokapić taj koji ide u posjetu Beogradu sa Abazovićem. – To bi bio najznačajniji iskorak – smatra ona.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pala Vlada Zdravka Krivokapića

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Krivokapić: Ko želi manjinsku vladu saučesnik je prethodnog režima, Eraković: Izgubili ste kontrolu nad epidemijom, pored vakcina imate gori rezultat od nas

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Abazović nudi DF-u i DCG ulazak u Vladu: Spreman da žrtvuje dio svojih ministara da bi ostao premijer

Predsjedništvo Demokrata: Već danas mogu početi pregovori o formiranju nove Vlade

Milačić: URA i SNP da pomognu da se formira 44. Vlada

Vukadinović: Demokrate moraju prihvatiti da su Vladu oborili sa DPS-om