Izvor: Pobjeda

KRUG SE ZATVARA: Novi dokazi da je Injac zloupotrijebila položaj

Komisija za žalbe Vlade Crne Gore poništila je u četvrtak 9. juna rješenje Ministarstva odbrane iz septembra prošle godine kojim se odbija žalba kadeta Marka Mitrovića na odluku tadašnje ministarke Olivere Injac o slanju pitomaca na školovanje na vazduhoplovnoj akademiji ,,Ikaron“. Tom se odlukom, nakon deset mjeseci, utvrđuje nezakonitost postupanja tadašnje ministarke Injac, poništava odluka o slanju kadeta i kompletan postupak kandidovanja pitomaca vraća na početak, čime je neizvjesna sudbina i dvoje odabranih kandidata koji se već godinu školuju u Grčkoj!
KRUG SE ZATVARA: Novi dokazi da je Injac zloupotrijebila položaj

– Kada se povodom žalbe rješenje poništi, predmet se vraća u stanje u koje je bilo prije donošenja rješenja. S tim u vezi, ukazuje se da je rješenjem Komisije br. 06-UPII-102/21-632 od 16. 9. 2021. godine, poništena odluka Ministarstva odbrane UPI br. 06012-805/21-4042/25 od 29. 7. 2021. godine i predmet vraćen na ponovni postupak i odlučivanje – piše u zaključku rješenja Komisije Vlade Crne Gore u koje je Pobjeda imala uvid.

I ovaj kratki citat dovoljno govori o posljedicama nezakonitih odluka bivše ministarke odbrane i njenog tima.

IGRANJE SUDBINAMA

Teško je zaključiti da je sve plod nesnalaženja ili pravnih previda. Naprotiv: činjenice ukazuju da je riječ o besprizornom poigravanju bivše ministarke sa sudbinama mladih ljudi.

Osim što je, kontinuirano kršeći procedure, Injac opstruirala nesuđenog kadeta Mitrovića da ostvari jedno od osnovnih ljudskih prava – na obrazovanje, nezakonite odluke ministarke odbrane ugrozile su i sudbine dvoje kadeta, Alekse Stankovića i Mine Iković, koji su već godinu na školovanju na vazduhoplovnoj akademiji ,,Ikaron“ u Atini.

Pobjeda je već pisala da je – nakon izbijanja ,,afere kadeti“ koju je naš list otvorio – ministarka Injac tražila od Grčke odobrenje za trećeg pitomca za školovanje u Atini. No, kada je odobrenje iz Generalštaba i Ministarstva odbrane Grčke stiglo 6. oktobra prošle godine, Ministarstvo odbrane nije reagovalo, pa je tako ispuštena šansa da Marko Mitrović ipak ostvari svoj mladalački san.

Umjesto da prihvati poklon – priliku za angažovanje trećeg kadeta – tadašnja ministarka odbrane je posegnula za drugim metodama ,,rješavanja problema“. Zahvaljujući uticaju na tadašnjeg premijera Zdravka Krivokapića i na većinu ministara, Injac je hitro izdejstvovala da se – raspusti Komisija za žalbe Vlade Crne Gore, koja je 16. septembra prošle godine poništila odluku Ministarstva odbrane o slanju kadeta u Grčku!

Nakon obavljenog posla uništavanja drugostepenog organa, ministarka Injac je kadeta Mitrovića uputila na Upravni sud, iako je znala da ta instanca nije nadležna.

Naravno, Upravni sud Crne Gore je u dva navrata odbio tužbu Mitrovića, utvrdivši da je nedozvoljena jer je ,,Ministarstvo odbrane dalo pogrešnu pravnu pouku u odluci o izboru studenata za vazduhoplovnu akademiju u Grčkoj“. Prema rješenju Upravnog suda od 6. aprila ove godine, odlučeno je da se spisi predmeta u ,,aferi kadeti“ hitno dostave Komisiji za žalbe, koja je drugostepeni organ i kojem se – jedino – može izjaviti žalba protiv akata Ministarstva odbrane.

I možda bi se ponovio scenario raspuštanja nove Komisije za žalbe, da nije došlo do političkog preokreta i pada Vlade Zdravka Krivokapića.

Sada je drugačija situacija i bivša ministarka mora da pravi strategiju odbrane od brojnih prijava za nezakonite postupke.

ZLOUPOTREBA ZA ZLOUPOTREBOM

Pobjeda je u više tekstova pisala o ,,aferi kadeti“, o zloupotrebi položaja u slučaju odabira kandidata po konkursu od 1. juna prošle godine, kada je ministarka Injac, kršeći uslove iz javnog oglasa, ignorišući odluke nadležnih komisija Vlade Crne Gore i izigravajući propise, svjesno opstruirala odlazak kadeta Marka Mitrovića na školovanje za pilota na Vojnoj akademiji ,,Ikaron“ u Grčkoj.

Naš list je detaljno opisao kako je vrh Ministarstva odbrane eliminisao Mitrovića, uprkos činjenici da je petočlana komisija MO – koju su činili major Vesko Popović kao predsjednik te članovi, potpukovnik Stanko Popović, major Goran Senčić, Anđela Miličković i Ivan Popović – ocijenila da je Marko Mitrović najbolji kandidat kojem su svi članovi dali petice, najveću ocjenu.

No, Olivera Injac i njeni saradnici u kabinetu odlučili su drugačije od eksperata iz Komisije, naknadno mijenjajući metodologiju (!) pa je Mitrović bio trećerangirani, dok su prva dva mjesta zauzela dvoje kandidata koji su imali lošije ocjene i, po mišljenju Komisije, podnešenu ,,neblagovremenu ili nepotpunu prijavu ili dokumentaciju“.

U slučaju Marka Mitrovića očito je da postoje i lični razlozi da mu ministarka Injac onemogućava ostvarenje zagarantovanih ljudskih prava. Njegov ,,primarni grijeh“ je što je sin Lidije Mitrović, specijalne državne tužiteljke.

Tužiteljka Mitrović je, još početkom maja prošle godine, formirala predmet protiv ministarke odbrane na osnovu dvije krivične prijave koje je, u martu i aprilu 2021, podnio advokat Mihailo Volkov, nekadašnji direktor Direktorata za ljudske resurse u Ministarstvu odbrane.

Ko zna, da je očekivala ovakve reakcije i postupke u Ministarstvu odbrane, kada se njen sin prijavio na javni konkurs MO za izbor šestoro kadeta za obrazovanje na vojnim akademijama u Grčkoj, moguće da bi Lidija Mitrović tražila izuzeće. Nije, međutim, početkom maja mogla da pretpostavi da će njen posao dramatično krajem ljeta uticati na budućnost školovanja njenog đeteta početkom juna kada je objavljen konkurs za školovanje na vazduhoplovnoj akademiji.

Tačnije: nije očekivala da će ministarka Injac iskoristiti vlastiti položaj da, šikaniranjem kadeta Mitrovića, sebi pokuša da obezbijedi povoljniji tretman u tužilačkoj istrazi.

O aferi „kadeti“ mišljenje je dala i Agencija za sprečavanje korupcije koja je detektovala brojne pogrešne poteze koje je Ministarstvo odbrane povuklo, konstatujući u mišljenju da je – „utvrđeno ugrožavanje javnog interesa koje upućuje na postojanje korupcije“!

Odluka nove Komisije za žalbe Vlade Crne Gore samo je još jedna u nizu potvrda da je pred bivšom ministarkom odbrane težak posao da dokaže zakonitost postupanja i odluka koje je donosila.

MINISTARKINE MUKE 

A to će biti zaista komplikovan zadatak.

O tome svjedoči i nedavna odluka novog ministra odbrane Raška Konjevića koji je, samo par sedmica nakon stupanja na dužnost, opovrgao odluku Olivere Injac da vojnika Miodraga Jokanovića pošalje u misiju. Nekadašnji penzionisani zastavnik, kojeg je Injac iz penzije postavila direktno u svoj kabinet, morao je 19. maja da se vrati iz misije Kfora na Kosovu i da se ponovo penzioniše, jer nije ni mogao biti radno angažovan. 

Inače je trinaestomjesečno ministrovanje Olivere Injac obilježeno brojnim optužbama za zloupotrebu položaja, neprofesionalizam i kompromitaciju bezbjednosnog sektora, o čemu je Pobjeda intenzivno pisala.

Počelo je sa ranim angažovanjem penzionera. Pobjeda je pisala da je 16. februara 2021. ministarka Injac rasporedila penzionisanog zastavnika Miodraga Jokanovića na radno mjesto – ovlašćeno službeno lice u Obavještajno-bezbjednosnom direktoratu Ministarstva odbrane. 

Za ministarku nije bila prepreka činjenica da je Jokanović bio penzioner još od aprila 2019, te da je Rješenjem Fonda PIO ostvario pravo na starosnu penziju.

Ne samo što je kršila Zakon o vojsci Crne Gore i Zakon o radu, ministarka Injac se potrudila da dobro finansijski motiviše svog saradnika, osobu od njenog najvećeg povjerenja. Pobjeda je pisala da je, istog dana kada ga je vratila kao penzionera u aktivnu službu, Injac potpisala rješenja kojim se Jokanoviću utvrđuje osnovna zarada, ali i specijalni dodatak od 10 odsto, kao i rješenje o uvećanju zarade za 30 odsto. Još i staž sa uvećanim trajanjem, mada je već bio – penzioner!

PLAĆANJE RAČUNA 

Zbog niza nezakonitosti, nekadašnji direktor Direktorata za ljudske resurse Mihail Volkov podnio je još 23. marta prošle godine krivičnu prijavu protiv ministarke Injac tereteći je za zloupotrebu položaja.

Uzaludno upozorenje: ministarka je uzrokovala još niz afera, počev od nezakonitog i neustavnog imenovanja potpukovnika Veljka Mališića. Kao aktivnog oficira Vojske Crne Gore Mališića je Injac imenovala za državnog sekretara, bez prethodne odluke Savjeta za odbranu koji, po zakonima i Ustavu, jedini može da odlučuje o raspoređivanju oficira.

Potom je uslijedilo nezakonito ,,kažnjavanje“ oficira Igora Kneževića koji je takođe podnio krivičnu prijavu zbog ,,zloupotrebe položaja i ustavne diskriminacije“. Oktobra 2021. potpukovnik Vojske Crne Gore Igor Knežević podnio je Specijalnom državnom tužilaštvu krivičnu prijavu zbog protivzakonitog određivanja oficira za usavršavanje na Kraljevskom koledžu za odbrambene studije u Londonu, uz optužbu da je lično i profesionalno diskriminisan.

Četvrta prijava, zbog ustavne diskriminacije u ,,aferi kadeti“, takođe je uperena protiv ministarke Injac…

Za trinaest mjeseci, četiri krivične prijave, ,,impresivan rezultat“. Bivša ministarka teško da se može braniti pričom o nesnalaženju ili ,,dobrim namjerama koje su pogrešno sprovedene u djelo“. Sada je samo pitanje koja će od krivičnih prijava biti prva procesuirana: da li nezakonito zapošljavanje Jokanovića, nezakonito zapošljavanje Mališića, ,,kažnjavanje“ Kneževića ili uskraćivanje ljudskih prava kadetu Mitroviću…

Dok je bila na vlasti i uživala imunitet, ministarka Injac je ignorisala pozive na saslušanje pred Odborom za bezbjednost i odbranu, ignorisala je novinarska pitanja, odbacivala kritike opozicije. No, sada je drugo vrijeme, promijenjena je vlast i neki se postupci više ne mogu zaustaviti. U danima koji slijede, bivša ministarka će sa zebnjom čekati poštu koja može svaki čas doći iz Specijalnog tužilaštva.

Urušavanje sistema vojne bezbjednosti 

Novi ministar odbrane Raško Konjević imenovao je 20. maja za vršioca dužnosti direktora Obavještajno-bezbjednosnog direktorata u MO Janka Ćira Lakovića, nekadašnjeg službenika ANB-a.

Laković je na tu funkciju postavljen umjesto potpukovnika Todora Goranovića, koji je imenovan za vrijeme bivše ministarke odbrane Olivere Injac. Kako Pobjeda saznaje, iz ANB-a je Konjević planirao angažovanje još nekih visokopozicioniranih službenika na mjesta u sektoru vojne bezbjednosti. 

I to je pokazatelj da novi ministar odbrane namjerava da gradi novu kadrovsku strukturu, istovremeno i dokaz koliko je prethodni tim Ministarstva pravio grešaka.

Pobjeda je pisala o tome koliko je spornih poteza sada bivša ministarka Injac povukla u namjeri da ,,reorganizuje“ Obavještajno-bezbjednosni direktorat, centar za prikupljanje i razmjenu svih klasifikovanih podataka saradnje sa NATO.

Imenovanje majora Radula Čovića i Ivice Simonovića na rukovodeća mjesta u OBD-u, bez ozbiljnih bezbjednosnih provjera – koje bi eliminisale makar majora Čovića zbog kompromitacije tajnih podataka NATO – teško se može ocijeniti kao nesnalaženje neiskusne ministarke.

Tim prije što je ministarka Injac tada imala jasno upozorenje od vršioca dužnosti direktora OBD-a Aleksandra Šaranovića, iskusnog obavještajca sa značajnim konekcijama u bezbjednosnim strukturama Alijanse.

To što je Šaranović pokušao da se ,,miješa u svoj posao“ okarakterisano je kao veliki njegov grijeh, pa je uslijedila odmazda: Šaranoviću je 12. marta prošle godine državna sekretarka Sandra Bulatović naredila pod prijetnjom vojne policije (!) da napušti kancelariju i kasnije zabranila ulaz u zgradu Ministarstva odbrane u Ulici Jovana Tomaševića. Šaranović je smijenjen – ekspresno.

Niko iz tadašnje Vlade nije reagovao, nije se čak pitanje potezalo na redovnim sastancima Krivokapićevog kabineta.

Ubrzo se pokazalo da je sistem urušen, a ugled vojske srozan. Osim vanredne inspekcije obavještajnih NATO eksperata iz sektora bezbjednosti (NOS), počeli su zvaničnim kanalima da pristižu brojna pitanja iz Brisela, ali i iz obavještajnih krugova velikih zapadnih sila.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Ko je kriv za fakturu od 160 hiljada eura?

Ministarka Injac nastavlja da opstruira ljudska prava kadeta Marka Mitrovića

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Kim i Kanye West finiširali razvod, reper mora plaćati 200.000 dolara alimentacije mjesečno

Twitter upozoren na moguću zabranu u EU

PO MODELU INFORMBIROA: BIRN-ova lista za progon ljudi

Voli cijene, za jednostavan izbor