test

Laković Drašković: Dio poslanica i poslanika pokušao da na najflagrantniji način prekrši Ustav Crne Gore

Standard

01/11/2022

20:47

Advokatica Marijana Laković Drašković komentarišući današnje skupštinsko zasijedanje na čijem dnevnom redu je Prijedlog zakona o izjenama Zakona o predsjedniku, ukazala je da je dio poslanica i poslanika pokušao da na ''najflagrantniji način prekrši Ustav Crne Gore''.



“Ukoliko nekome još nije jasno šta se danas dešavalo u Skupštini Crne Gore, onda je najkraći zaključak da je dio poslanica i poslanika pokušao da na najflagrantniji način prekrši Ustav Crne Gore”, saopštila je Laković Drašković.

Pravnim nasiljem, po riječima advokatice, koje se može okarakterisati i kao klasičan pokušaj ustavnog puča, “pokušali su da smijene predsjednika Crne Gore prije isteka njegovog mandata”.

“Teško je vjerovati da na čelu Parlamenta imamo predsjednicu koja nije svjesna da će – budu li usvojene izmjene i dopune Zakona o predsjedniku – upravo ona snositi najveću odgovornost”, dodala je laković Drašković.

Zato se nakon današnje demonstracije pokušaja urušavanja ustavnih normi postavlja sasvim logično pitanje, navodi ona, “da li je predsjednica Skupštine Danijela Đurović uopšte čula za sljedeću glavu Krivičnog zakonika Crne Gore”.

“Krivična djela protiv ustavnog uređenja i bezbjednosti Crne Gore, medju kojima su: Napad na ustavno uređenje, Svrgavanje najviših državnih organa, Pozivanje na nasilnu promjenu ustavnog uređenja”, citirala je Laković Drašković.

Prema njenim riječima, “očigledno nije”.

“Jer, kada bi kojim slučajem imala dobronamjernog pravnog savjetnika, on bi joj zasigurno kazao da se ne upušta u kršenje odredbi najvišeg pravnog akta, jer – osim krivičnih prijava, koje će neminovno biti podnijete protiv svih lica koja bi učestvovala u izglasavanju ovog neustavnog zakona – sigurna sam da će i nadležne institucije, a u ovom slučaju državno tužilaštvo i policija, imati šta da kažu ovim povodom. Vjerujem da će oni, uprkos pritiscima kojima su sami izloženi, reagovati na sopstvenu inicijativu, prepoznajući svoju ulogu čuvara pravnog sistema”, pojasnila je Laković Drašković.

Sa druge strane, kako kaže, “teško” je da se više nešto može poručiti predsjednici Skupštine.

“Osim da pokuša da angažuje savjetnike kojima će unaprjeđenje vladavine prava, a time i rukovođenje zakonodavnom vlašću, biti na prvom mjestu”, zaključila je Laković Drašković.

Izvor (naslovna fotografija):

Marijana Laković Drašković

Ostavite komentar

Komentari (0)