Lalošević: Bratić bruka Crnu Goru, tajni konsultant Begović napravio problem sa WADA

Smijenjeni v.d. direktora Uprave za mlade i sport i funkcioner Socijalističke narodne partije (SNP) Vasilije Lalošević kazao je da je Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta napravilo propuste koje su pogodile svakog sportistu i ljubitelja sporta, ističući da resor Vesne Bratić bruka Crnu Goru na svjetskoj sportskoj pozornici. Istakao je da je njegov nasljednik Marko Begović, kao tajni konsultant ministarke Bratić za oblast sporta, zbog nedovoljnog poznavanja oblasti antidopinga kao i nevještog načina komunikacije, napravio problem pismom namjere koje je, u ime Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta upućeno Svjetskoj antidoping agenciji (WADA) sa rokovima za uspostavljanje radne grupe za izmjenu Zakona o sportu.
Lalošević: Bratić bruka Crnu Goru, tajni konsultant Begović napravio problem sa WADA

Lalošević je reagovao na navode resora Vesne Bratić da U resoru Vesne Bratić tvrde da imaju pisane dokaze da Lalošević u toku svog mandata nije dostavio popunjeni upitnik za 2020. godinu, i da WADA nije imala nikakvu komunikaciju sa Upravom za sport i mlade.

Ministarstvo: Nikad nismo pomenuli nijednu partiju vlasti, ni Laloševića lično, već isključivo njegov rad

”Dobro znate da je Vaš rukovodni kadar u kontinuitetu upozoravan od strane Komisije za antidoping, kao nadležnog tijela, koje će posljedice nastupiti ukoliko se ne reaguje hitno sa izmjenom dva člana Zakona o sportu koji regulišu oblast antidopinga. I dobro znate da o tome postoje pisani tragovi, pitajte Vaše saradnike. Kako ništa tim povodom nijeste uradili, o propustima koje ste napravili i posljedicama koje mogu nastupiti upoznat je i premijer. I to nije prva obaveza izmjene ovog Zakona koju ste imali jer nijeste isti ni tehnički prilagodili novom institucionalnom okviru zbog kojeg i Ministarstvo i Uprava već duže vremena imaju posljedica u postupanju koje vi prikazujete kao greške Uprave”, naveo je Lalošević u reagovanju.

On je ponovio da se u slučaju antidopinga Crna Gora trenutno nalazi pred ozbiljnim sankcijama Svjetske antidoping agencije koje su našoj državi zvanično upućene 15. septembra 2021. godine.

” Kako se navodi u pismu Svjetske antidoping agencije, Crna Gora neće više moći da bude domaćin međunarodnih takmičenja niti će naši sportisti imati pravo da koriste zastavu naše države na međunarodnim takmičenjima van Crne Gore do usklađivanja našeg zakonodavstva sa novim Svjetskim antidoping kodeksom iz 2021. godine. Nažalost, to nijesu sve posljedice navedenog propusta koje je napravilo Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta, ali jesu najvažnije koje su pogodile svakog sportistu i ljubitelja sporta jer brukaju našu državu na svjetskoj sportskoj pozornici gdje smo do sada jedino bili poznati po vrhunskim sportskim rezultatima”, istakao je Lalošević.

Napominje da je, zbog promjena koje je donio novi kodeks koji je stupio na snagu u januaru 2021. godine, potrebno izmijeniti dva člana do tada usaglašenog Zakona o sportu iz 2018. godine koja se odnose na oblast antidopinga.

”Čitav proces odvijao se normalno dok novoimenovani vršilac dužnosti direktora Uprave za sport i mlade Marko Begović koji je bio u tom trenutku tajni konsultant ministarke Vesne Bratić za oblast sporta, zbog nedovoljnog poznavanja oblasti antidopinga kao i nevještog načina komunikacije, nije napravio problem pismom namjere koje je, u ime Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta upućeno Svjetskoj antidoping agenciji sa rokovima za uspostavljanje radne grupe za izmjenu Zakona o sportu do kraja avgusta koji nijesu ispoštovani (radna grupa je, u zakašnjeloj reakciji Ministarstva, formirana tek prije para dana o čemu postoje pisani tragovi a nakon saopštavanja posljedica od strane Svjetske antidoping agencije), imenovanja novih eksperata u Komisiji za antidoping do kraja avgusta što nije ispoštovano, kao i raznim drugim neutemeljenim podacima poput usvajanja izmjena Zakona o sportu u Skupštini u januaru a Skupština zasijeda redovno od oktobra do decembra, kao i postavljanja rokova (mart 2022.godine) za stupanje na snagu izmijenjenog teksta Zakona čime su prekršeni rokovi koje je za usaglašavanje dala Svjetska antidoping agencija što jasno vidimo jer su posljedice po našu državu već definisane. I upravo ste vi obmanuli javnost jer ste cijelo vrijeme upoznati sa problemom koji očigledno ne umijete da riješite a pokušali ste da predstavite da ste o istom saznali tek nakon nastupanja posljedica”, navodi dalje Lalošević.

Zbog činjenice da je Ministarstvo dobilo mogućnost žalbe prema Svjetskoj antidoping agenciji do 6. oktobra 2021.godine, u momentu kada je već duboko u problemu zbog navedenih sankcija, Lalošević kaže da se resor Vesne Bratić dosjetio da svu odgovornost neutemeljeno prebaci na Upravu za sport i mlade i njega lično.

”Kažem neutemeljeno jer je po članu 9 Uredbe o organizaciji i načinu rada državne uprave Ministarstvo prosvjete, nauke, kulture i sporta nadležno da predlaže propise iz oblasti sporta. Nakon toga htjeli ste da do 6.oktobra, nakon sve bruke koju je Vašim propustima doživjela naša država, što će javnost i vidjeti, predložite izmjene Zakona o sportu i izađete kao spasioci sportske oblasti iz ove situacije. To je najprizemniji način koji se kosi sa svim profesionalnim i moralnim načelima. Upravo sam sve ovo dužan da kažem zbog istine u ovom slučaju, koju najprije dugujem sportistima ali i ostaloj javnosti”, zaključio je Lalošević.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


Eagles

Tajno zaduzivanje; tajno sastavljanje vlade; tajni temeljni ugovor; tajni savjetnici…. Zanaci jasno kao dan: S OVOM VLADOM UPRALJAJU IZ SJENKE oni koji oce da sruse Crnu Goru!

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

Lalošević: Kada se udruže dvije žene zlobne onda nailazi ovaj vid pritisaka, podnijeću krivičnu prijavu protiv Bratić

Resor Vesne Bratić: SDT formiralo predmet protiv Vasilija Laloševića, CG pred isključenjem iz svih takmičenja

Belada: Simuliranje prava i pravde

Ministarstvo: Nikad nismo pomenuli nijednu partiju vlasti, ni Laloševića lično, već isključivo njegov rad

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

SKUPO RENTIRANJE “EKSPERATA” IZ SRBIJE: Koliko su Spajić i Milatović angažovali ”uvezenih kadrova”?

Drecun: Najavljeni rast zarada korak ka EU standardu; Keković: Realno i moguće

Žena pala sa terase tokom intimnog odnosa (VIDEO)

FOTO: Žena marokanskog kralja je NESTALA prije četiri godine – i od tada joj se gubi SVAKI TRAG