LAŽNA BRIGA ZA BUDŽET: Krivokapić seli partije iz državnih prostorija, kako bi im plaćao nove kancelarije

Vlada Crne Gore je krajem avgusta donijela odluku da se iz prostorija Stare zgrade Vlade isele partije, to jest DPS, SDP i SD. Kako je navedeno u toj Odluci, partije su bez naknade koristile ovaj prostor. Međutim, parlamentarnim strankama prostor plaća država, i za to daje ogromna sredstva. Stoga će, budući da ih iseljava iz državnog objekta, Vlada ovim partijama morati da plaća neki drugi.
LAŽNA BRIGA ZA BUDŽET: Krivokapić seli partije iz državnih prostorija, kako bi im plaćao nove kancelarije

Stara zgrada Vlade

Ova zgrada je, kako navode u Odluci, u listu nepokretnosti upisana, bez tereta i ograničenja, kao državna svojina, a subjekt raspolaganja je Vlada Crne Gore. To znači da dugogodišnji boravak ovih partija u njoj, nije iziskivao troškove u budžetu namijenjenom za finansiranje političkih subjekata, što će se njihovim iseljenjem promijeniti.

Član 9, stav 5 Zakona o finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, glasi da poslovne prostorije za redovan rad parlamentarnih političkih subjekata obezbjeđuje organ zadužen za poslove imovine.

Stoga, Uprava za katastar i državnu imovinu na čijem čelu je Koča Đurišić, dužna je da parlamentarnim strankama, u ovom slučaju SDP-u i SD-u plati novi prostor, budući da DPS neće postupiti po ovoj odluci.

Član 12 ovog Zakona propisuje da:

”Troškovi redovnog rada političkih subjekata su troškovi koji proističu iz obavljanja redovnog rada, a odnose na: troškove zarada zaposlenih i troškove angažovanja stručnjaka i saradnika; poreze i doprinose; administrativne i kancelarijske troškove, uključujući troškove zakupa prostorija za rad, režijske troškove, troškove prevoza, troškove organizacije sastanaka i događaja, troškove promocije rada i ciljeva političkih subjekata između izbora, troškove međunarodnih aktivnosti političkih subjekata, troškove organizovanja obuka za članove i aktiviste političkih subjekata, troškove istraživanja javnog mnjenja, troškove za nabavku i održavanje opreme, provizije banaka i slične izdatke svojstvene redovnom radu političkih subjekata.”

Primjera radi, prema nezvaničnim informacijama, Vlada je za prostor partije Demos Miodraga Lekića, izdvajala mjesečno oko 4.500-5.000 eura. I te prostorije značajno su veće od onih u Staroj zgradi Vlade.

Podsjetimo, iz Demokratske partije socijalista (DPS) saopštili su da ne razmišljaju o napuštanju sadašnjih prostorija, a odluku Vlade kojom je to predviđeno smatraju revanšizmom prema opoziciji, poručivši vlastima da će im za to biti potrebno “malo više truda”.

Pojasnili su da ta stranka prostorije u staroj zgradi Vlade “nije uzurpirala niti prisvojila na bilo čiju riječ”, već da imaju trajni ugovor koji, kako ističu, posjeduju i organi Vlade. Taj ugovor, naglašavaju u DPS-u, jedino može biti raskinut sporazumno ili pred sudom.

Kako Standard saznaje, Socijaldemokratska partija i Socijaldemokrate namjeravaju da napuste Staru zgradu Vlade, s tim što će o zakupu novog prostora blagovremeno obavijestiti Upravu za katastar i državnu imovinu, koja će u narednom periodu obezbjeđivati sredstva za plaćanje prostora.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

CEDEM: Zadovoljstvo Vladom na istorijskom minimumu, DPS i dalje najjači, Demokrate i DF skoro isti

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Marko Jarić sa kćerkama uživa na sjeveru Crne Gore, dok se Lima sprema za porođaj

Abazović: Premijer će odlučiti da li će se glasati sjutra o Temeljnom ugovoru

Milačić neće na sastanak na kojem učestvuje Đukanović

Abazović: Vlada se može srušiti, ali se s njom ruše i evropski snovi Crne Gore