test

Leposavić koristio diplomatski pasoš: Putna isprava će biti poništena

Standard

07/05/2022

07:56

Bivši ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić nije postupio u skladu sa zakonskim obavezama i vratio diplomatski pasoš, pa će ta isprava, shodno predviđenoj proceduri biti poništena, kazali su iz Ministarstva vanjskih poslova.

Budući da bivši ministar pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimir Leposavić nije vratio diplomatski pasoš, dva puta smo obavijestili Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava o potrebi dostavljanja ove putne isprave Ministarstvu vanjskih poslova na dalju nadležnost, istakli su iz ovog resora za Pobjedu.

Prema saznanjima tog lista, Leposavić je nekoliko puta iskoristio diplomatski pasoš na svojim putovanjima van Crne Gore.

Iz MVP su pojasnili su da se, shodno članu 18 Zakona o putnim ispravama, diplomatski i službeni pasoš izdaje sa rokom važenja od pet godina, kao i da pravo na njegovo korišćenje prije isteka tog roka, prestaje u slučaju prestanka funkcije, drugog svojstva ili razloga za izdavanje.

“Nosioci diplomatskih i službenih pasoša dužni su da po prestanku funkcije koja je bila osnov za izdavanje ove vrste dokumenta, vrate pasoš Ministarstvu vanjskih poslova posredstvom organa na čiji zahtjev je izdat, naglasili su iz MVP.

Kako Leposavić nije postupio u skladu sa zakonskim obavezama, dodali su, njegov diplomatski pasoš biće poništen shodno predviđenoj proceduri poništenja.

Sa funkcije ministra pravde Vladimir Leposavić je smijenjen sredinom juna prošle godine jer je negirao da se u Srebrenici desio genocid.

Diplomatski i službeni pasoš su elektronske putne isprave koje se izdaju državnim funkcionerima, državnim službenicima i namještenicima i drugim licima, radi efikasnijeg obavljanja državnih poslova i obezbjeđenja njihove zaštite u drugoj državi u izvršenju službenih zadataka, u skladu sa međunarodnim ugovorom, navodi se u Zakonu o putnim ispravama.

Diplomatski pasoš se izdaje najvišim državnim funkcionerima, licima koja imaju diplomatski ili konzularni status, diplomatskim kuririma, članovima državnih delegacija i drugim licima kada je to u interesu Crne Gore.

Prema Vladinoj Uredbi o licima kojima se izdaje diplomatski i službeni pasoš („Sl. list CG“, br. 42/2008 i 34/2013) koja je usvojena 2008, a izmijenjena i dopunjena 2013. godine, pravo na diplomatski pasoš imaju predsjednik države, Skupštine, Vlade, predsjednici Ustavnog, Vrhovnog, Apelacionog, Upravnog suda, vrhovni državni tužilac, potpredsjednici parlamenta i Vlade, kao i ministri i svi poslanici.

Osim njih, na spisku za izdavanje diplomatskih dokumenata su i načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost, zaštitnik ljudskih prava i sloboda, ali i guverner Centralne banke, predsjednik Senata DRI i predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Izvor (naslovna fotografija):

Filip Filipović

Ostavite komentar

Komentari (0)