test

Liberali ponovo traže da Skupština raspravlja o Zakonu o zabrani fašističkih organizacija i simbola

Standard

12/12/2021

19:37

Liberalna partija podnijela je ponovo predsjedniku Skupštine Bečiću zahtjev za dopunu Dnevnog reda sjednice Skupštine. Poslanik LP Andrija Popović tražio je da se Zakon o zabrani fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola uvrsti u dnevni red sjednice zakazane za ponedjeljak. LP je, kako su saopštili, ranije predala Skupštini ovaj Zakon ali predsjednik Bečić ga još uvijek nije uvrstio u dnevni red.



Podsjećaju, na proteklom zasijedanju Skupštine kada je traženo da se ovaj Zakon uvrsti u Dnevni red i o njemu se raspravlja, za takav prijedlog poslanika LP glasalo je 39 poslanika dok je njih 39 bilo protiv ili uzdžano, te ovaj Zakon nije dobio većinu da se uvrsti u Dnevni red.

“Sve to pokazatelj je kolika podjela vlada u crnogorskom društvu ali i političkom vrhu države po pitanju osude fašizma i suočavanja sa prošlošću te koliki je stepen nesvjesnosti o ovoj opasnoj društvenoj pojavi protiv koje se moramo snažno boriti u svakom vremenu”, navode iz LP.

Zakon se, kako kažu, predlaže u cilju sprečavanja podsticanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti među građanima Crne Gore.

“A ovim zakonom zabranjuje se bilo koji oblik djelovanja fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija kao i upotreba fašističkih i neofašističkih simbola u Crnoj Gori. Na ovaj način u mnogome bi se riješili problemi rastućeg političkog ekstremizma i nacionalizma te klerikalnih uticaja”, dodaju iz tte partije.

U LP smatraju da trenutno u Crnoj Gori ne postoji dovoljno definisan pravni način za krivično gonjenje pomenutih organizacija, koje stoga, dodaju, imaju slobodu da šire svoje diskriminatorske ideologije.

“Ovaj nedostatak propisa daje poruku o nekažnjivosti, koju čak i institucije prećutno podržavaju. Donošenje ovog zakona radi toga je veoma važno, jer se njime obezbjeđuje snažan izraz društvene osude određenog ponašanja i grupa koje ga podržavaju.

Zakon prepoznaje fašističke, neofašističke i vojne nacionalističke organizacija organizacije kao grupe osnovane sa ciljem promocije ideja i doktrina koje su fašističke, nacističke, rasističke ili ksenofobične i koje u svom nazivu imaju simbol ili oznaku koja je istorijski potvrđena kao fašistički ili neofašistički simbol ili koriste fašističke i neofašističke ili bilo koje druge simbole kojim se širi mržnja ili poziva na uništenje ili istrebljenje nekog naroda, rase ili etničke i manjinske grupe zasnovane na superiornosti jednog naroda nad drugima ili koje u svom osnivačkom aktu, statutarnim ili programskim dokumentima imaju tekst ili sadržaje kojim se promovišu, zagovaraju ili sprovode neonacističke ili fašističke ideje i postupke kao i ideje prepoznatih fašističkih pokreta sa ovih prostora”, ističu iz LP.

Podsjećaju, Ustavom Crne Gore zabranjeno je djelovanje političkih i drugih organizacija koje je usmjereno na nasilno rušenje ustavnog poretka, narušavanje teritorijalne cjelokupnosti Crne Gore, kršenje zajemčenih sloboda i prava ili izazivanje nacionalne, rasne, vjerske i druge mržnje i netrpeljivosti ali je zabranjeno i osnivanje tajnih subverzivnih organizacija i neregularnih vojski.

“Isto tako, podsjećamo da je to evropski standard te da je EU ranije usvojila slična rješenja u Evropskom parlamentu”, zaključuju u saopštenju.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)