test

Lompar i Jelušić: IZOSTANAK MINISTARSTVA SAOBRAĆAJA I TURIZMA DONIJEĆE PROBLEME

Standard

12/11/2020

18:25

Još uvijek nema informacija kako će funkcionisati nova Vlada sastavljena od 12 resora, ali bez dva ključna trenutno - turizma i saobraćaja. Nekadašnji ministar saobraćaja Andrija Lompar kaže za NOVU M da ovakav koncept nije uobičajen, odnosno da se ne može sjetiti nijedne druge vlade bez ovog resora. I turizam od kog živimo nema svoj sektor ni šefa, a direktor Morskog dobra kaže da je sa udjelom u BDP-u to zasluživao.

Među 12 eksperata buduće Vlade, o kojima će se Skupština izjasniti 2.decembra, nema između ostalog onih koji bi trebalo da kontrolišu u ovom trenutku možda i dvije ključne oblasti – turizam i saobraćaj. Da li zato što bi time prekoračili broj od 12 apostola u simbolici mandatara Zdravka Krivokapića ili zato što eksperte za te sektore nemamo, ali o projektu vijeka autoput Bar-Boljare kao i streteškoj grani Crne Gore koja čini između 20-25 odsto BDP-a nepoznato je ko će brinuti. Bivši ministar saobraćaja Andrija Lompar za NOVU M kaže da ovakva odluka može donijeti više komplikacija nego koristi.

ANDRIJA LOMPAR:

Mislim da nije prepoznat značaj saobraćaja ni direktno ni indirektno za ekonomiju jedne države i to mi je žao. Saobraćaj je i radno intenzivan, i kapitalno intenzivan, treba da predstavlja jedan od vrlo bitnih djelova Vlade, tako da mislim da ovo nije neka racionalizacija i to što nema ministarstva saobraćaja bez obzira kako će te funckije biti podijeljene, izazvaće više komplikacija nego što će donijeti nekih novih rješenja.

U ovom trenutku, kaže Lompar, ne može da predvidi kako će to da funkcioniše pa vjeruje da će mandatar u nekom svom ekspozeu dati bliže informacije.

ANDRIJA LOMPAR:

Ono što u ovom ttrenutku može da se kaže je da je čudan neki koncept kada se govori o saobraćaju, i mislim da vrlo malo vlada u svijetu, a ja se ne mogu sjetiti nijedne nema ministarstvo saobraćaja u jednom ili drugom obliku jer je saobraćaj za ekonomiju izuzetno bitan, to je žila kucavica svake ekonomije.

A predviđenim konceptom ne kuca ni turizam od koga godišnje čupnemo 25 odsto BDP-a.  

ANDRIJA LOMPAR:

Pa u ovom trenutku stvarno više je pitanja nego odgovora.  Ne mogu uopšte da smislim koji to koncept bez ministarstva turizma i ministarstva saobraćaja i naša ekonomija onako kako je orijentisana kako će da funkcioniše. 

Na ovo pitanje odgovor nema ni direktor Morskog dobra Predrag Jelušić, ne sporeći pravo svakog mandatara da sam određuje svoje resore po svom nahođenju.

PREDRAG JELUŠIĆ:

Smatram kao neko ko je dosta dugo vezan bio i kao privrednik i direktno i indirektno sa sferom turizma i ugostiteljstva i hotelijerstva da je to resor zasluživao da ima posebno poglavlje u organizaciji ali na kraju svakako je pravo i rizik i odgovornost svakoga da predlaže rješenja i da to testiramo u vremenu koje je pred nama.

A da li je pravo vrijeme za testove ako znamo da crnogorska ekonomija nikad nije imala veći pad?

PREDRAG JELUŠIĆ:

Ko god se personalno bude bavio tim resorom u toj organizaciji svakako će trebati i mnogo znanja, energije i sreće da se CG vrati tamo gdje je bila 2019. na turističkoj mapi.

Apel, prije nego bude kasno, da se na stari put vratimo uputili su i iz Privredne komore, jer je kažu riječ o pokretaču ekonomije.

Ostavite komentar

Komentari (0)