Liberalna partija traži da se u dnevni red Skupštine uvrste zakoni o zabrani fašističkih organizacija i medicinskom kanabisu

Liberalna partija tražila je od predsjednice Skupštine Crne Gore da se na dnevni red naredne sjednice Skupštine uvrste tri prijedloga zakona koje su liberali ranije predali u proceduru.
Liberalna partija traži da se u dnevni red Skupštine uvrste zakoni o zabrani fašističkih organizacija i medicinskom kanabisu

Ilustracija

“Zakon o zabrani fašističkih organizacija i upotrebe njihovih simbola LP je predložila na usvajanje jos u oktobru 2020. godine, međutim on nikad nije uvršten u dnevni red. Zakon je predložen u cilju sprečavanja podsticanja nacionalne, rasne ili vjerske mržnje i netrpeljivosti među građanima Crne Gore a ovim zakonom zabranjuje se bilo koji oblik djelovanja fašističkih, neofašističkih i vojnih nacionalističkih organizacija kao i upotreba fašističkih i neofašističkih simbola u Crnoj Gori. Na ovaj način u mnogome bi se riješili problemi rastućeg političkog ekstremizma i nacionalizma te klerikalnih uticaja”, ističu iz Liberalne partije.

Isto tako LP je, podsjećaju, predala u proceduru Prijedlog Zakona o izmjenama Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim se predviđa legalizacija upotrebe kanabisa u medicinske svrhe kako bi, naveli su, u postupku spovođenja zdravstvene zaštite, sa ciljem da se dostigne najviši mogući nivo očuvanja zdravlja građana, bilo “omogućena upotreba psihoaktivnih supstanci koje imaju medicinski dokazano pozitivno djelovanje na mnogobrojne dijagnoze i oboljenja”.

“U prijedlogu za dopunu dnevnog reda nalaze se i dopune Zakona o porezu na dodanu vrijednost kojima se za menstrualne potrepštine za žene uvodi snižena stopa PDV-a. Ovim prijedlogom nastoji se uticati na smanjenje problema menstrualnog siromaštva, ali i ići u korak sa dobrim evropskim praksama, država koje su prepoznale da je oporezivanje ovakvih proizvoda jedan od oblika rodno zasnovane diskriminacije”, kazali su iz Liberlane partije.

Liberalna partija, kako dodaju, očekuje da se većina poslanika u Skupštini Crne Gore razumjeti urgentnost ovih zakonskih rješenja te “važnost pokretanja javne diskusije o ovim proeblama ali i pružiti podršku ovim prijedlozima kako bi kao država ponudili konkretna rješenja za njih”.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Rabrenović: Eskalacija šovinizma pod ovom vlašću, hitno usvojiti Zakon o zabrani fašističkih organizacija

Liberali ponovo traže da Skupština raspravlja o Zakonu o zabrani fašističkih organizacija i simbola

Skupština usvojila predlog zakona za ograničavanje cijena proizvoda od posebnog značaja

POVODOM 9. MAJA – DANA POBJEDE: Litije probudile ekstremnu desnicu

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Službeni list: Zeta od danas zvanično opština

Šavnik: 30. oktobra se ponovo glasa na pet biračkih mjesta

UŽIVO Izbori u Šavniku: Zatvorena tri biračka mjesta, glasanja na tim mjestima će biti ponovljeno

U saobraćajnoj nesreći kod Bogetića poginula jedna osoba, dvoje teže povrijeđenih