Izvor: M portal

M portal: Abazović namješta aerodrome Šefketu Kastratiju?

Vlada Crne Gore posljednjih par sedmica značajno pojačava kampanju o nužnosti davanja crnogorskih aerodroma u koncesiju, i to ne bez razloga. Namjera Vlade i premijera Dritana Abazovića je da prvo tivatski, a potom i podgorički aerodrom, u koncesiju daju kontroverznom albanskom biznismenu Šefketu Kastratiju, vlasniku kompanije ''Kastrati group'', saznaje M portal.
M portal: Abazović namješta aerodrome Šefketu Kastratiju?

Kastrati je jedan od najodanijih saradnika premijera Albanije Edija Rame i brojni albanski mediji tvrde da, zahvaljujući bliskim vezama sa Ramom, njegova kompanija dobija na stotine tendera koje raspisuje Vlada Republike Albanije, ali i lokalne uprave u susjednoj državi, preko kojih zarađuje stotine miliona eura.  

Prema saznanjima M portala, Kastrati je tokom posljednjih nekoliko mjeseci više puta dolazio u Crnu Goru, posljednji put prije 10-ak dana, a njegov naredni dolazak je planiran za dane uoči ili nakon potpisivanja Ugovora sa Crkvom Srbije. Tada će biti finalizirani pregovori oko aerodroma, jer su iz vlasti procijenili da će to biti vrijeme povišenih tenzija zbog ugovora, te da niko neće obratiti previše pažnje na ekonomske teme, ma koliko bile krupne.

Abazovića je sa Kastratijem, najvećim trgovcem naftom u Albaniji i od prije dvije godine vlasnikom jedinog međunarodnog aerodroma u Albaniji („Majka Tereza“ u Tirani) povezao upravo albanski premijer Edi Rama. Kastrati bi za sve svoje buduće poslove u Crnoj Gori bio odgovoran isključivo njima dvojici, a planovi su veliki.

Danas sjednica Odbora direktora Aerodroma Crne Gore, moguća smjena Jandreoskog

Da bi došlo do realizacije dogovora sa Kastratijem oko koncesija na aerodrome, Abazovićeva Vlada je na sjednici od 8. jula razriješila raniji Odbor direktora Javnog preduzeća Aerodromi Crne Gore, i imenovala novi sastav, na čijem je čelu Eldin Dobaržić, kadar Abazovićeve partije URA. Ostali novi članovi Odbora direktora su Kemal Purišić (Bošnjačka stranka), Slavko Vukčević (SNP), Momčilo Martinović (DPS) i Nebojša Đoković (DF). Odbor direktora će se sastati danas u 11 sati i, prema saznanjima M portala, na dnevnom redu bi se moglo naći i pokretanje smjene izvršnog direktora ACG, Gorana Jandreoskog.

Plan je da se na njegovo mjesto dovede izvršni direktor koji će biti „poslušniji“ od Jandreoskog, čovjeka sa velikim iskustvom u civilnom vazduhoplovstvu, koji ni prošlom Odboru direktora nije želio da ispunjava političke želje, pa je tihi sukob bio konstantan od njegovog izbora na to mjesto. Vladi je na tom mjestu potrebna osoba od povjerenja koja će blisko sarađivati sa njima i sa Šefketom Kastratijem u procesu davanja aerodroma u koncesiju.

Za početak, planirano je da Kastrati dobije koncesiju na tivatski aerodrom, kako bi čitava trgovina bila što jeftinija, a da kasnije, kroz dokapitalizaciju i ulaganja preuzme u cjelosti aerodrom u Tivtu.

Rami i Abazoviću je plan da što više albanskog kapitala investiraju u Crnu Goru i odatle njihovo insistiranje na Open Balkan procesu, jer bi kroz njegove mehanizme sve to bilo značajno lakše sprovesti u djelo. Albanski biznismeni bi svoj kapital u Crnu Goru plasirali upravo preko „Kastrati group“. 

Abazović Kastratiju obećao otvaranje pumpi, turističkih kompleksa, medija…

Prema pouzdanim izvorima M portala, Abazović je Kastratiju tokom razgovora obećao da će mu, uporedo sa koncesijom na aerodrom, omogućiti dobijanje lokacija i dozvola za gradnju benzinskih pumpi u Crnoj Gori, što je Kastratijev primarni biznis i u Albaniji. Crnogorski premijer je albanskom biznismenu obećao direktnu komunikaciju sa ministarkom ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Anom Novaković Đurović, čiji je zadatak da obezbijedi lokacije i dozvole za gradnju pumpi, kao i sa ministrom ekonomskog razvoja i turizma Goranom Đurovićem, koji bi pomogao oko uvoznih dozvola za naftu. Takođe, Abazović je Kastratija povezao i sa predsjednikom Upravnog odbora Javnog preduzeća Morsko dobro, Blažom Rađenovićem, koji će zajedno sa biznismenom posjetiti nekoliko lokacija u zoni Morskog dobra, kako bi se vidjelo gdje se sve mogu graditi turistički kompleksi.

Prema širem planu, Kastrati bi dio ulaganja u Crnu Goru usmjerio i na razvoj medija, za početak je riječ o radio-televizijskoj stanici i portalu, koji bi građane informisali na crnogorskom i albanskom jeziku. Kastrati je sličnu stvar prije nekoliko mjeseci pokušao da odradi u Albaniji, ponudom da otkupi 60% vlasnitšva u „Euronews Albania“ televiziji, koja je dio evropske medijske mreže. Međutim, prije svega nekoliko sedmica, Kastrati je svoju ponudu povukao bez objašnjenja.

U čitavom poslu značajnu ulogu ima Abazovićev prijatelj i nedavno imenovani generalni inspektor Agencije za nacionalnu bezbjednost Artan Kurti, lice dva puta pravosnažno osuđivano na zatvorske kazne, za ubistvo u pokušaju i za nanošenje teških tjelesnih povreda. Kurti se već dva puta sastajao sa Šefketom Kastratijem i njegov zadatak u ovom poslu će biti obezbjeđivanje logistike policije i bezbjednosnih struktura kako bi Kastrati svoj biznis mogao nesmetano da širi u svim djelovima Crne Gore.

Ko je Šefket Kastrati

Šefket Kastrati, poznat i kao „Četi“, počeo je karijeru 90-ih godina prošlog vijeka kao vozač kamiona (u Albaniji poznatog kako „Ziz“), pišu albanski mediji, a danas je, uz pomoć Edija Rame, zaposjeo ključne albanske resurse, od nafte, osiguranja, jedinog međunarodnog aerodroma, puteva, gradnje, vojne imovine, državnih tendera… Albanski mediji pišu da je „Četi“ čak „monopolizovao pranje novca ključnih kriminalnih grupa u Albaniji“.

„Šefket Kastrati je, prema nekim izvještajima od kojih se plaše Ljuljzim Baša i Edi Rama, ključna veza između šefova kriminalnih grupa koje se bave švercom droge u Albaniji“, kaže se u samo jednom od tekstova od niza u albanskim medijima koji se bave poslovima Šefketa Kastratija.

Njegove građevinske kompanije su, prema albanskim i međunarodnim izvještajima, su najveće „praonice novca“ od droge, trafikinga i ostalih kriminalnih radnji na Balkanu.

Od dolaska na vlast Edija Rame, Kastrati je preko svojih firmi koje se bave trgovinom naftom i osiguranjem dobio preko 600 državnih tendera, vrijednih stotine miliona eura. Samo jedna od tih kompanija dobila je preko 400 tendera, sa marginom profita do 30%. Kastrati je takođe dobio oko 40 tendera samo u Opštini Drač gdje je, kako tvrde albanski mediji, u bliskim vezama sa Ljuzimom Berišom, vođom tzv. „dračkog klana“.

Mediji Kastratija nazivaju „car korupcije, veza sa kriminalom, pranja novca, iznuđivanja javnih dobara“, a optužuju ga za lične i poslovne veze sa međunarodnim švercerom droge Antonom Gjinajem, poznatim i kao Pašk Rapi, koji je u aprilu 2021. godine uhapšen na graničnom prelazu Božaj, po međunarodnoj potjernici zbog šverca droge, i nalazi se u zatvoru u Spužu.  

Osim što ga građani optužuju da im prodaje najskuplje gorivo na Balkanu, od čije se cijene ne zna koliko ide u tzv. „crne fondove“, Kastratijevo ime se pominje i u nekoliko slučajeva ubistava, otmica i ucjena. Pod žestokim kritikama javnosti Šefket Kastrati se našao nakon razornog zemljotresa u Albaniji 2019. godine, zbog toga što je naplaćivao putarinu na auto-putu kojim upravlja, za vozila koja su dolazila preko ili sa Kosova da dopreme humanitarnu pomoć porodicama koje su ostale bez krova nad glavom.

Premijer Rama je tada pokušao da ga odbrani, ali neki izvori tvrde da je nakon saznanja da Kastrati naplaćuje putarinu Rama pozvao „Četija“, urlao na njega da odmah prekine naplatu i natjerao ga da donira oko 1,5 miliona eura za oporavak zemlje nakon zemljotresa. 

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Instrumental koji smanjuje anksioznost za 60 odsto

Svečlja optužuje Vučića za pokušaj aneksije, tvrdi da su pripreme izvođene kod R...

Vučić: Nezavisnost Kosova možete samo da sanjate; Imamo iskaze očevidaca o ubist...

Stotine zaposlenih u Pošti Crne Gore od sjutra u generalnom štrajku