test

M PORTAL: Marko Ljubiša Kan uzvikivao nacionalističke parole, njegova ekipa šikanirala igrače i upravu kluba iz Plava

Standard

01/11/2022

12:22

Marko Ljubiša Kan je osoba koja je na fudbalskoj utakmici u Petrovcu između klubova Petrovac i Jezero iz Plava uzvikivala nacionalističke parole i predvodila šikaniranje igrača i uprave plavskog kluba, potvrdilo je M portalu više navijača koji su u subotu bili na stadionu.



„Kan je na svakoj utakmici Petrovca, to je njegov klub. Možda ne formalno, ali čim je Mladen Kažanegra u upravi, to ti je to, ko zna što se tu sve čini. Svašta je bilo i ranije, prijetili su igračima, trenerima, navijačima, neke tukli, ali je u subotu bilo baš neprijatno, žao mi je što se ni fudbal više ne može s mirom gledat, žao mi je te igrače. Neće ti o tome niko pričat, jer se svi boje od Kana i njegovih“, priča jedan od gledalaca sa petrovačkog stadiona.

Fudbaleri Jezera su pred pred početak utakmice na petrovačkom stadionu dočekani nacional-šovinističim pjesmama, tokom meča su im upućivane prijetnje, trener Rade Petrović je udaren, a Kan je sa svojom ekipom sa tribina uzvikivao „Turci! Ajmo Srbi, j**ite Turke!“.

“Tri dana čekam da neko reaguje na dešavanja prije i tokom utakmice FK Petrovac – FK Jezero, na kojoj sam bio ljekar Jezera. Ovo je samo djelić atmosfere, glavni dio se desio kada su nam udarili trenera. Prvo je dobio udarac od strane lica koje je “predstavnik” Petrovca a onda i od strane navijača. Sudija je dao našem treneru crveni karton. Sudije, delegat, FSCG, kamere – niko to nije vidio. Hvala Bogu što smo izgubili, inače ne znam kako bi se vratili. Sve je bilo pripremljeno, od toga sa kojom muzikom da nas dočekaju, do toga ko da nas bije. Na kraju prolazi 25-30 momaka onako “mangupski” pored naše svlačionice, dje ne smiju biti, čekaju da nešto progovorimo da dovrše zadatak. Koliko je bilo neprijatno najbolje govori rečenica jednog od prisutnih: “Brate, ja sam Srbin cijelog života i cijela moja porodica, ali ovo nije normalno, kao da smo u rat”. Ovo je neka nova Crna Gora na koju ćemo morati da se naviknemo?”, napisao je doktor Bejto Šahmanović, ljekar tima iz Plava.

Do objavljivanja snimaka sa utakmice na društvenim mrežama niko od nadležnih nije reagovao na dešavanja, mada svakoj utakmici, prema zakonu, prisustvuju pripadnici Uprave policije.

Osnovno državno tužilaštvo iz Kotora je ocijenilo da u skandaloznim dešavanjima u Petrovcu nema elemenata krivičnog djela, a policija je saopštila da „vodi istragu“.

Kriminal, politika i crkva

Marko Ljubiša Kan je vođa organizovane kriminalne grupe „Budvanska“, koja je ogranak većeg „Škaljarskog kana“. Sa podebelim policijskim dosijeom i nekoliko pokušaja ubistva, Kan važi za jednog od najmoćnijih regionalnih kriminalaca, sa kojim „posluju“ i neuporedivo veći klanovi poput Zemunskog Luke Bojovića. Tako su slovenačke službe bezbjednosti 2018. i 2019. godine u Ljubljani i Portorožu zabilježile nekoliko susreta Marka Ljubiše Kana sa Filipom Koraćem, desnom rukom Luke Bojovića, na kojima je dogovaran šverc većih količina kokaina iz Južne Amerike ka evropskim zemljama. Kan se ne libi ni otvorenog uticanja na politička dešavanja, posebno u Budvi, preko Demokratskog Fronta koji sada u tom gradu predvodi predsjednik Opštine Milo Božović, takođe blisko povezan sa „Budvanskom“, ali i preko partije odlazećeg premijera Dritana Abazovića URA, čiji je prvi čovjek u Budvi Blažo Rađenović, predsjednik Odbora direktora JP „Morsko dobro“.

M portal je ranije objavio razgovore koje je Kan vodio da ostalim pripadnicima „Buvanske“, a koji se odnose na političku situaciju i kadrovsku politiku u službama bezbjednosti na lokalnom i državnom nivou.

Kan je sa pripadnicima svoje OKG podržavao litije i pomagao njihovu organizaciju i blokadu puteva koje je u to vrijeme organizovao tadašnji predsjednik Opštine Budva Marko Bato Carević. Fotografija na kojoj se nalaze Marko Ljubiša Kan i ostali pripadnici „Budvanske“ zajedno sa pokojnim mitropolitom Amfilohijem svjedoči o bliskim vezama sa Crkvom Srbije, a vođa ove OKG svoje sastanke sa vođama regionalnih kriminalnih klanova često održava u manastiru Reževići, kod igumana Hrizostoma.

Mladen Kažanegra, koji je imenovan da ispred Opštine Budva bude član uprave fudbalskog kluba Petrovac, takođe je u spisima bezbjednosnih službi označen kao pripadnik „Budvanske“. Mada je nakon tekstova M portala manipulativno pokušao da dokaže kako mu je krivični dosije čist, to nije tačno. Naime, protiv Kažanegre su više puta podnošene krivične prijave: 2015. godine čak tri, za nasilničko ponašanje, izazivanje opšte opasnosti i nedozvoljeno držanje oružja, a 2021. za remećenje javnog reda i mira i fizički napad.

Prema evidencijama službi bezbjednosti, Kažanegra je zadužen za uvođenje prljavog novca od distribucije narkotika u legalne tokove. Bez obzira na to, on je bio učesnik sastanka kod tadašnjeg vicepremijera Dritana Abazovića, zaduženog za koordinaciju službi bezbjednosti.

Sponzori fudbalskog kluba Petrovac su kladionice „Lob“, koje su pod istragom Specijalnog državnog tužilaštva, ali i JP „Morsko dobro“, čiji je prvi čovjek upravo Blažo Rađenović.

Izvor: M portal

Ostavite komentar

Komentari (2)

Trile

02 Nov. at 22:23

Kan,kažanegra sve neki vjernici slični Emiru Kusturici,Muharemu Bazdulju,Novaku Đokoviću Dritangi Bitangi.Srbosi po zanimanju.

Jelena

01 Nov. at 12:12

Sramno, strašno na koje je grane došla Crna Gora, ponizna jadna da ne moze biti gore. Užas! Pa Urini , birači drugih nacionalnosti, ovo se može desiti i vama kada birate, šljam oko sebe na čelu sa vodjom!