Izvor: Pobjeda

Mandatar ili skraćenje mandata Skupštini

Rok da predsjednik Crne Gore Milo Đukanović saopšti ime mandatara za sastav nove vlade, na prijedlog 41 poslanika, ističe danas. Ukoliko Đukanoviću ne bude dostavljen prijedlog mandatara, optimalno rješenje je da zatraži skraćenje mandata parlamentu.
Mandatar ili skraćenje mandata Skupštini

Partije koje su činile većinu nakon izbora 30. avgusta 2020. nijesu ni nakon sedam sastanaka uspjele da usaglase stavove o mandataru i raspodjeli funkcija za novu vladu, ali posljednji pokušaj da se dogovore uslijediće danas. Jedan od lidera DF-a Andrija Mandić sazvao je sastanak za deset sati u Skupštini Crne Gore.

Mandić je juče, u obraćanju javnosti, kazao da ne gubi vjeru u dogovor „stare većine“ i da očekuje da će 41 poslanik potpisati prijedlog da kandidat za mandatara bude Miodrag Lekić, te da će o tome danas informisati predsjednika države Mila Đukanovića.

Saopštio je da je DF donio odluku da prihvati ponudu koju su predstavnici Ure i Civisa saopštili kao njihov „minimum“ u procesu dogovaranja.

Oni su tražili da broj članova vlade bude uspostavljen na paritetnoj osnovi, odnosno da polovina članova bude birano iz njihovih redova, druga polovina od predstavnika svih drugih stranaka, a da budući premijer Lekić ima, uslovno rečeno, „zlatni glas“ pri donošenju odluka. Iako su naši zahtjevi bili i u procesu dogovaranja najmanji, kada se računa snaga kojom treba da se izglasa nova vlada, DF je donio odluku da to što mu prema broju glasova pripada i što mu je narod dao, svede na najnižu moguću mjeru i dođe do onog minimalnog broja članova vlade koji bi omogućio da se ispune zahtjevi koje su nam ispostavili Ura i Civis – naglasio je Mandić.

Poručio je da DF odgovornost izjednačava sa vlastitom snagom, te da se ne plaši ni najmanje činjenice što će od Fronta veći broj članova vlade imati ne samo koalicija „Crno na bijelo“, nego i „Mir je naša nacija“.

Naš cilj je da se DPS ne vrati na vlast, da poraženi ne bude pobjednik, a pobjednik poraženi zbog neke fotelje ili nadležnosti. Na to ne pristajemo i zato smo donijeli ovakvu odluku. Ovaj stav sam prenio našim kolegama koje su učestvovale u razgovorima i očekujem potvrdan odgovor. Vjerujem da kolege iz Ure i Civisa ne mogu biti sada protiv vlastitog prijedloga koji smo mi prihvatili – rekao je Mandić.

Istakao je da je važno da se zna da su svi poslanici DF-a, Demokratske Crne Gore, Radničke partije, Ujedinjene Crne Gore, Prave Crne Gore i Demosa spremni odmah da potpišu prijedlog da Lekić bude mandatar za sastav nove vlade. Mandić je kazao da očekuje da se tim potpisima pridruže i potpisi Ure, Civisa i SNP-a, kako bi zatražili mandat za sastav nove vlade.

Vrijeme za dogovor nam ističe, nijesu više u pitanju dani, nego sati. Kolege iz Ure, Civisa i SNP-a, ja još ne gubim nadu u dogovor, jer vjerujem da svi znamo kolika je odgovornost na nama – poručio je Mandić.

Premijer u tehničkom mandatu i predsjednik Ure Dritan Abazović ranije je kazao da neće potpisati prijedlog da Lekić bude mandatar.

Ne bih volio da on dozvoli sebi da mu čitavu vladu sastave druge partije – rekao je Abazović.

Predsjednik Milo Đukanović krajem prošle sedmice završio je konsultacije o mandataru za sastav nove vlade sa DPS-om, SDP-om, SD-om, BS, te predstavnicima albanskih partija. Na konsultacije nijesu došli DF, Demokrate, Ura i SNP. Lideri DF-a, umjesto dolaska na konsultacije, uputili su Đukanoviću pismo u kojem navode da su u toku razgovori parlamentarne većine u vezi sa formiranjem nove vlade, te da će nakon završetka tih razgovora obavijestiti predsjednika o imenu mandatara i dostaviti neophodan broj potpisa poslanika koji podržavaju tu kandidaturu.

Ukoliko ne dostave ime mandatara, očekivano je da Đukanović zatraži skraćenje mandata Skupštini. O skraćenju mandata Skupštini konačnu odluku donose poslanici, 41 glasom za. Ukoliko bi odluka bila usvojena, po članu 92 Ustava, Đukanović bi prvog narednog dana po raspuštanju Skupštine trebao da raspiše prijevremene izbore.

Joković: Pristajemo da nam ništa ne pripadne
Predsjednik SNP-a Vladimir Joković kazao je da se ta stranka zalaže da se postigne dogovor stare parlamentarne većine o formiranju nove izvršne vlasti, iako je ostalo malo vremena da se predsjedniku države dostavi potpis 41 poslanika za prijedlog mandatara za sastav nove vlade. Joković u izjavi za portal Pobjeda kaže da SNP daje puni doprinos dogovoru i da su u tom cilju odustali od svih mjesta u vladi.

Da li će biti sastanka i da li će se i kako ovo riješiti, to ne znam. Ja se i te kako zalažem da se dogovor postigne. U tom cilju smo i odustali od svih mjesta u vladi, kako ne bi propali pregovori. Pošto su se neki odricali onoga što im ne pripada, evo mi pristajemo da nam ništa ne pripada. Dajemo doprinos dogovoru – poručio je Joković.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pala Vlada Dritana Abazovića

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Mandić: Nisu nam ostali dani već sati za predlaganje mandatara

Mandićev poziv Abazoviću i Bečiću posljednji pokušaj da se spasu pregovori

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Milačić o Brđaninu: „To što važi za Škaljarca garantuje da će ići u čistku“

Perunoviću i Živkoviću već se sudi u Višem sudu u Podgorici

Demokrate i Ura tražili krivca što Lekić nije mandatar

FBI i ANSSI završili misiju, očekuju se rezultati forenzike