Izvor: Pobjeda

Mandićev poziv Abazoviću i Bečiću posljednji pokušaj da se spasu pregovori

Predstavnici nekadašnje parlamentarne većine ni juče, na četvrtom sastanku koji je trajao gotovo tri sata, nijesu uspjeli da se dogovore ko bi mogao da bude predsjednik 44. vlade Crne Gore.
Mandićev poziv Abazoviću i Bečiću posljednji pokušaj da se spasu pregovori

Foto Pobjeda

Po završenom sastanku, jedan od lidera DF-a Andrija Mandić saopštio je da su iscrpljene sve mogućnosti postizanja dogovora u takvom „širokom sastavu“, te poručio da će pregovorima dati još jednu šansu i pozvati predsjednike partija koji do sada nijesu bili dio razgovora da prisustvuju.

KANDIDATI
– U razgovorima, gdje je dominantna tema izbor kandidata za mandatara vlade, imali smo dva prijedloga. DF je kandidovao predsjednika Nove za premijersku funkciju, a GP Ura Dritana Abazovića. Demokratska Crna Gora se odrekla mogućnosti da kandiduje bilo koga i oni su se, posmatrajući naše dogovore, određivali u odnosu na predložene kandidate – rekao je Mandić.

Naveo je i da je on, kao predloženi kandidat ispred DF-a, imao podršku „političkih struktura koje iza sebe broje 28 poslanika“, dok je kandidat Ure imao podršku devet poslanika.

– Pet poslanika SNP-a je podržalo oba kandidata. Mi smo obavili dodatne konsultacije i saopštili, iako imamo većinsku podršku, da smo spremni da odustanemo do mjesta premijera Crne Gore, ali da dođemo do dogovora da 41 poslanik konstituiše vladu na ciljevima sporazuma i nastavio posao koji smo obećali građanima – naglasio je Mandić.

Dodao je i da je lider Demosa Miodrag Lekić u jednom trenutku bio predložen za mandatara, ali da ni on nije dobio podršku Ure.

Saopštio je i da je predsjednik države Milo Đukanović za četvrtak zakazao konsultacije, te kazao da vjeruje da će do tada uspjeti da postignu dogovor.

Prema nezvaničnim saznanjima Pobjede, Andrija Mandić će u naredna dva dana pozvati lidere Ure i Demokrata Dritana Abazovića i Aleksu Bečića na zajednički sastanak u posljednjem pokušaju da se spasu pregovori.

– Postoje male šanse da se postigne bilo kakav dogovor – rekao je izvor Pobjede, podsjećajući da Abazović i Bečić zbog ličnih animoziteta nijesu prisustvovali niti jednom sastanku nekadašnje parlamentarne većine.

Poslanik Demokratske Crne Gore Dragan Krapović kazao je da je razočaran ishodom sastanka stare parlamentarne većine.

ULTIMATIVNA RJEŠENJA
– Moram da kažem da sam blago razočaran. Subjekat koji predstavljamo – Demokrate – pristupile su svemu u dobroj vjeri i namjeri. Odrekli smo se svega što bi nam pripalo. Mi smo jedna od najjačih lista i kao pojedinačno najjača lista jedini smo koji do sada nijesmo imali premijera. To smo uradili u korist naroda – podsjetio je Krapović.

Podsjetio je da su ponudili kompromisno rješenje: da dvije najvažnije funkcije u državi, mjesto predsjednika Vlade i Skupštine pokrivaju žene, i to žene koje nijesu iz Demokratske Crne Gore.

– To smo uradili jer smo vladu oročili. Ovo bi bila vlada koja bi pripremala izbore, ali i da eliminišemo efekat neslaganja lidera partija – naglasio je Krapović.

Rekao je da su za te dvije funkcije predložili potpredsjednicu Skupštine Branku Bošnjak i bivšu ministarku zdravlja Jelenu Borovinić-Bojović.

Prema njihovom mišljenju, taj prijedlog je mogao da ih pomiri.

– Nažalost, i pored brojnih ustupaka koje smo dali i svega što smo založili kako bi proces rezultirao uspjehom, nijesmo naišli na saglasnost, prije svega kolega iz Ure koji su nastavili da insistiraju da Abazović bude novi mandatar – poručio je Krapović.

Upitan da li bi im Mandić bio prihvatljivo rješenje, ukazao je da se nijesu izjašnjavali ni o jednom kandidatu, te da su sada predložili kandidatkinje kako bi olakšali put do dogovora.

– Ura je imala ultimativni zahtjev da se dogovorimo, ali da mandatar bude Abazović – ponovio je Krapović.

INSISTIRANJE URE
Novinarima se obratio i šef poslaničkog kluba koalicije „Crno na bijelo“ Miloš Konatar. On je konstatovao da se „stara većina“ nije približila dogovoru.

– Apsolutno sam sad siguran da to nijesmo uradili zato što političke partije i pojedinci koji su srušili vladu sa DPS-om prave odstupnicu da taj dogovor koji je postignut sa DPS-om uđe u drugu fazu – rekao je Konatar.

Istakao je da ni u jednom trenutku nijesu bili ultimativni, već da su transparentno ušli u pregovore i predložili svog kandidata.

– Prva tačka je intenziviranje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije i smatramo da je Dritan Abazović prava osoba za taj posao – kazao je Konatar.

Naveo je da su predstavnici Demokrata konstatovali da ni Abazović, ni lider DF-a Andrija Mandić ne ispunjavaju njihov osnovni uslov da neko od njih dvojice bude premijer.

–A to je da nijesu žene. Takav stav Demokrata da a priori neko mora biti muškarac ili žena, biti onoliko ili ovoliko star, razlog je da se ne postigne dogovor – smatra Konatar.

Rekao je i da Lekić nije žena, pa ne ispunjava uslove Demokrata.

– To tumačim kao način da ovaj dogovor propadne i da se do kraja ispoštuje dogovor sa DPS-om – ocijenio je Konatar.

Kada je pala vlada, podsjetio je, nudili su rekonstrukciju da mandat ne bi došao u ruke predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

On je poručio da je Ura spremna da čuje prijedloge drugih, ali da njih nije bilo.

Oni koji su predlagali sebe su se povukli, a imamo i one koji su se povukli prije pregovora – naveo je Konatar.

Rekao je i da nijesu odbili prijedlog da najvažnije funkcije pripadnu Branki Bošnjak i Jeleni Borovinić-Bojović, ali je poručio da moraju biti kandidati koje će predložiti DF.

Jučerašnjem sastanku prisustvovali su poslanik PZP-a Branko Radulović, poslanici DF-a Andrija Mandić, Milan Knežević, Radničke partije Maksim Vučinić, predsjednik SNP-a Vladimir Joković, poslanici Prave Crne Gore Marko Milačić, Ujedinjene Goran Danilović, Demosa Miodrag Lekić, Demokrata Dragan Krapović, Danilo Šaranović, Zdenka Popović, poslanik Ure Miloš Konatar i izvršni direktor te stranke Zoran Mikić.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Pala Vlada Dritana Abazovića

Smijenjen Aleksa Bečić

Završen sastanak ”stare parlamentarne većine”, dogovora o mandataru nema; Mandić: Pozvaću predsjednike stranaka na sastanak

Martinović nazvao Konatara kukavicom, Knežević: Ne mogu da razdvajam, a kamoli da se tučem

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Uhapšen Nikša Perović: Preko svoje građevinske firme prao novac za potrebe “kavčana”

VUKOTIĆ SE U TURSKOJ PREDSTAVLJAO KAO NIKOLA – vozač nakon ubistva sakrio oba njegova telefona

VIDEO – Savović zaprijetio: Vratićemo svima koji su podržali Tomkića, osveta će biti strašna

Mandićev poziv Abazoviću i Bečiću posljednji pokušaj da se spasu pregovori