Izvor: Pobjeda

Manjinska vlada na čelu sa Abazovićem jedno od rješenja političke krize

Prijedlog lidera Albanske alternative Nika Đeljošaja prema kojem bi manjine podržale Dritana Abazovića za predsjednika Vlade koju bi činile građanske partije, ali ne i DPS, jedno je od mogućih rješenja aktuelne političke krize – saglasni su sagovornici Pobjede, portparol Bošnjačke stranke Adel Omeragić i poslanik Albanske koalicije „Jednoglasno“ Fatmir Đeka.
Manjinska vlada na čelu sa Abazovićem jedno od rješenja političke krize

Podsjetili su da je koncept manjinske vlade bio njihov prijedlog odmah nakon završetka parlamentarnih izbora i izrazili zadovoljstvo što je taj model sada prihvatljiv većini političkih subjekata.

– I onda nam se činilo da je to adekvatno rješenje, a vjerujemo da je i sada to most da dođemo do parlamentarnih izbora. Događaji su dobili dinamiku i ja se nadam da ćemo uskoro imati jasniju situaciju ne samo oko budućeg formata Vlade, već prije svega kuda ide ova država i ovo društvo – istakao je Đeka za Pobjedu.

Omeragić je kazao i da je to pokazatelj da Bošnjačka stranka vodi ispravnu politiku u interesu građana Crne Gore, ali i poručio da prije potencijalnog formiranja manjinske vlade predstoji još dosta razgovora u vezi sa političkim odlukama koje bi trebalo donijeti u narednom periodu.

– Potpuno je jasno da je trenutna Vlada izgubila podršku većine u parlamentu. Prijedlog koji je iznio naš kolega Nik Đeljošaj je jedno od mogućih rješenja. Ipak, predstoji nam još dosta razgovora u vezi sa političkim odlukama koje nas očekuju u narednom periodu – kazao je Omeragić.

Smatra i da je sada mnogo važnije da se postigne dogovor oko modela buduće vlade, ciljeva koje bi trebalo da ostvari, ključnih državnih politika, te nastavka evropskog puta Crne Gore i kreiranja povoljnijeg ambijenta za manjinske narode.

– To je naš fokus i smatramo da u tom pravcu treba graditi sve buduće političke dogovore – pojasnio je Omeragić.

Predsjednik Albanske alternative Nik Đeljošaj juče je potvrdio da su spremni da podrže Abazovića za premijera i poručio da će taj prijedlog uputiti Građanskom pokretu Ura.

Ponovio je i da u eventualnoj manjinskoj vladi ne bi bili predstavnici DPS-a, ali da ne isključuje mogućnost da je čine Socijaldemokratska partija i Socijaldemokrate.

– To bi bilo najbolje rješenje političke krize. Vlada bi mogla da traje godinu, pa da onda idemo na parlamentarne izbore – kazao je Đeljošaj agenciji Mina.

Takva vlada, dodao je, donijela bi zakonska rješenja i sve ono što od Crne Gore traži Evropska unija kako bi zatvorili poglavlja 23 i 24 i zaključio da bi se tako obezbijedila dugoročna stabilnost. Pobjeda je pitala i Demokratsku partiju socijalista kakav je njihov stav o ovom prijedlogu, ali oni juče nijesu htjeli da komentarišu.

Premijer ocjenio da je formiranje manjinske vlade viskorizičan potez

Premijer Zdravko Krivokapić ocijenio da je formiranje manjinske vlade bio bi visokorizičan potez koji bi Crnu Goru odveo ko zna gdje.

On je nakon premijerskog sata, komentarišući ideju pojedinih partija o formiranju manjinske vlade, poručio „srećno svima bilo, samo da je na dobrobit Crne Gore“.

– Hoće li biti manjinske vlade zavisi od političke volje pojedinih subjekata. Ja mislim da bi to bio visokorizičan potez koji bi Crnu Goru odveo ko zna gdje. Ono što odluče političari sa 41 poslanikom, ja ću svakako prihvatiti. Najlakše bi bilo da premijer podnese ostavku, jer bi tada svi bili relaksirani, ali maske moraju da padnu – kazao je Krivokapić.

Ocijenio je da ne zna zašto je koalicija okupljena oko Demokratskog fronta nezadovoljna budući da su, kako je naveo, dobili sve pozicije po dubini. Đ.Ć.

Bečić: Nećemo podržati manjinsku vladu koja znači prekrajanje izborne volje građana

Lider Demokratske Crne Gore i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić kazao je da njegova partija neće podržati manjinsku Vladu koja znači prekrajanje izborne volje građana.

On je rekao da Demokrate u tome neće učestvovati.

– Nećemo dati podršku manjinskoj vladi koju bi činili i oni koje su građani tražili da smijenimo, a ne da ponovo vrše vlast. Ako neko ima takve ambicije neka to odmah učini sjutra, jer to je voz u kom karta, ne da je besplatna, već se unaprijed dobro plaća – rekao je Bečić u Skoplju za TVCG.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Bečić o dešavanjima u Nikšiću: Protivnik sam desničarenja bilo koje vrste

Bečić: Sve, sem rekonstrukcije Vlade, je izdaja volje građana

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Odložiti procedure oko izbora novih savjeta manjinskih naroda

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

VOLI cijena: Preporuka proizvoda sa najnižom cijenom na tržištu

Manjinska vlada na čelu sa Abazovićem jedno od rješenja političke krize

RADOMAN za Standard: Vladi nije stalo do građana, ali od njihove reakcije i te kako zaziru

Vuksanović Stanković i Cikotić prisustvovale svečanosti Veče crnogorske dijaspore u Luksemburgu