test

Marković i Knežević: Diskriminacija građana koji ne dijele svetosavski svjetonazor

Standard

06/02/2022

18:11

Odbornice u Skupštini opštine Nikšić Jelena Marković i Tanja Knežević Perišić obratile su se predsjedniku Skupštine Nemanji Vukoviću zbog gostovanja Matije Bećkovića i incidenata koje je to književno veče izazvalo.



Njihovo pismo prenosimo integralno:

Pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić i u organizaciji javnih ustanova “Zahumlje” i “Nikšićko pozorište” 27. januara 2022. godine upriličeno je književno veče “Savinim stopama ka savinom izvoru” Matije Bećkovića.

Nama kao odbornicama u Skupštini opštine Nikšić nije bilo omogućeno da prisustvujemo manifestaciji koju su organizovale javne ustanove kulture čije je osnivač Skupština opštine Nikšić. Nije nam dozvoljeno ni da uđemo u objekat koji predstavlja javni resurs svih građana i građanki Nikšića.

Neprihvatljivo je da se na javnim događajima koje organizuje opština Nikšić, za koja se tvrdi da su kulturnog i obrazovnog karaktera, zabranjuje pristup odbornicama u Skupštini opšine Nikšić.

Tvrdimo da je na dati način degradirana i ponižena odbornička funkcija i afirmisan pristup koji podrazumijeva segregaciju i diskriminaciju onih građana i njihovih političkih predstavnika koji ne dijele svetosavski svjetonazor i nijesu pristaše partija koje zastupaju i sprovode svetosavsku politiku u Nikšiću.

Pozivamo Vas da javno osudite degradiranje odborničke funkcije i neosnovanu zabranu pristupa javnim objektima i manifestacijama iza kojih stoji grad Nikšić samo zbog pretpostavljenih različitih vrijednosnih ili političkih uvjerenja. Pozivamo Vas da javno, i u neposrednoj komunikaciji, opomenete rukovodstva ovih javnih ustanova kao i da pozovete Upravu policije da obezbijedi ravnopravno i zakonito postupanje prema svima, ne privilegujući bilo koga.

Izvor (naslovna fotografija):

Screenshot/Youtube/RTNK

Ostavite komentar

Komentari (0)