test

Marković potvrđen za ambasadora prije mišljenja Odbora

Standard

15/09/2021

07:02

Petar Marković, kandidat za ambasadora Crne Gore pri misiji Evropske unije u Briselu, potvrđen je za ambasadora prije mišljenja Odbora za međunarodne odnose, saznaje Pobjeda.



Marković je juče dobio pozitivno mišljenje Odbora za međunarodne odnose. Iako se Odbor o Markoviću izjasnio tek juče, u dokumentu u koji je Pobjeda imala uvid, navedeno je da će, ukoliko zemlje članice EU ne budu imale primjedbe na prijedlog Vlade da Marković bude ambasador, on stupiti na dužnost 27. avgusta ove godine.

” Pozivajući se na proceduru dogovorenu razmjenom pisama 3. i 9. novembra 1966. godine, obavještavamo vas da Vlada Crne Gore namjerava imenovati NJ. E. Petra Markovića za šefa Misije Crne Gore pri Evropskoj uniji na mjestu dosadašnjeg ambasadora Bojana Šarkića. Prećutni sporazum biće prihvaćen 27. avgusta 2021. godine, osim ako do tog datuma ne date posebne primjedbe”, navodi se u dokumentu Savjeta EU u koji je Pobjeda imala uvid. Na prijedlog Vlade da Marković bude ambasador, nije bilo primjedbi.

U diplomatskoj noti dostavljenoj Briselu, navodi se da bi ,,misija Crne Gore pri Evropskoj uniji visoko cijenila diplomatsko odobrenje nadležnih organa EU za imenovanje novog ambasadora“.

Prema Zakonu o vanjskim poslovima, prijedlog za postavljenje ambasadora utvrđuje Vlada, na prijedlog ministra vanjskih poslova.

Istim zakonom predviđeno je da predsjednik ukazom postavlja ambasadora, po dobijanju agremana države prijema i mišljenja odbora Skupštine nadležnog za međunarodne odnose. Ambasadori – šefovi stalnih misija Crne Gore pri međunarodnim organizacijama postavljaju se bez agremana. To znači da je u slučaju Markovića prekršena procedura, jer je o prijedlogu da bude ambasador prvo trebao da se izjasni matični Odbor.

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović, na prijedlog predsjednika Vlade, dao je ranije saglasnost da Marković bude kandidat za ambasadora.

Đukanović i Krivokapić, kako je saopšteno ranije iz kabineta predsjednika, saglasili su se o potrebi pojačavanja napora svih državnih organa i subjekata društva, ubrzanja reformi i dostizanja standarda, kako bi se stvorile pretpostavke za bržu integraciju Crne Gore u EU.

” U tom cilju, predsjednik je dao saglasnost na prijedlog predsjednika Vlade o kandidatu za ambasadora u Misiji Crne Gore pri EU, sa sjedištem u Briselu”, navodi se u saopštenju iz Đukanovićevog kabineta.

Raniji kandidat za funkciju ambasadora pri EU bio je Aleksandar Drljević, ali se nakon promjene vlasti 30. avgusta promijenio i njegov status, te je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović predložio Vladi da povuče prijedlog o postavljanju Drljevića za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora, šefa Misije Crne Gore pri Evropskoj uniji u Briselu, a umjesto njega delegirao Markovića.

Izvor: Pobjeda
Izvor (naslovna fotografija):

Skupština Crne Gore

Ostavite komentar

Komentari (0)