test

Marković: Vlast nije sposobna da se nosi sa izazovom koronavirusa

Standard

17/03/2021

20:32

Crna Gora prolazi jedan od najtežih perioda u kojem se gube ljudski životi, a vlast nema blagovremen odgovor na to, smatra bivši predsjednik Vlade Duško Marković. On je u emisiji Akcenti na RTCG-u, kazao da nova Vlada nije u stanju da se nosi sa ovim izazovom.

“Sada je najvažnije da se posvetimo problemu. Posebno me brine jer ne vidimo neku empatiju od onih koji bi je morali imati, kada je u pitanju ovakva situacija. Situacija nije alarmantna, ona je dramatična. Jasno je da postojeće vlasti nijesu u stanju da se nose sa ovim izazovom. Ja ne želim da upirem prstom, već pozivam sve da je posljedni trenutak da elimišemo politku već da zaustavimo tragediju koja je zahvatila Crnu Goru”, rekao je Marković.

Kako je naveo, Vlada na čijem je bio čelu je pojavnom koronavirusa pokazala nivo blagovremenosti, organizovanosti i efikasnosti.

“Kada kažem blagovremenosti, mi smo reagovali mnogo prije nego što su to radile druge države. Na vrijeme smo krenuli da uređujemo stanje na granicama, kontrolu ulaska u zemlju, da spriječimo imoprtaciju virusa. Dakle, ta blagovremenost je bila ključna. Prve mjere smo preuzeli prije nego što je Svjetska zdravstvena organizacija preporučila set obaveznih mjera”, rekao je Marković u emisiji Akcenti.

On je, komentarišući optužbe da je prethodna vlast kasnila kada je u pitanju nabavka vakcina, kazao da su uradili sve što je bilo neophodno.

“Vakcina se pojavila u decembru mjesecu i već smo tada u Crnoj Gori imali novim vlastima ozbiljnu ponudu donacija, koja je mogla biti stavljena na raspolaganje građanima u januaru”, podsjetio je Marković.

Ocijenio je da nema opravdanja zašto se to nije uradilo.

“Danas imamo katrastrofalnu situaciju da je ispod 1 odsto crnogorskih građana vakcinisano. Da budem jasan, nema naše odgornosti i uradili smo sve, da smo nešto propustili rekao bih. Mislim da je to bilo obično politikanstvo, stvaranje alibija za sebe u nastavku zdravstvene politike nove vlasti”, ocijenio je bivši premijer.

Ostavite komentar

Komentari (0)