test

Martinović: Abazoviću najviše smeta nezavisan i nepristrasan sud

Standard

02/04/2023

07:34

Premijer u tehničkom mandatu, Dritan Abazović vrši pritisak na Ustavni sud, a pritisak posebno ne smije dolaziti od izvršne vlasti. Njemu najviše smeta nezavisan i nepristrasan sud – kazao je za Pobjedu advokat Nikola Martinović, komentarišući Abazovićeve kritike na račun rada Ustavnog suda.



Abazović je prije dva dana rekao za TV Adria da je „ponašanje Ustavnog suda za rubriku vjerovali ili ne“, te da ne zna „što smo ga odblokirali“. Martinović kaže da se radi o neprimjerenom odnosu predstavnika izvršne vlasti prema predstavnicima Ustavnog suda.

To predstavlja pritisak na rad, a osobito pritisak na rad ne smije dolaziti od izvršne vlasti i tu se stavlja tačka. Drugo, pokazuje se koliko premijer Abazović razumije šta znači odvojenost pravosuđa od izvršne vlasti i koliko poznaje i prihvata nepristrasnnost nekog suda. Za njega je Ustavni sud, kao i svaki sud, samo onaj koji sudi po njegovim aršinima – kazao je Martinović.

Prema njegovim riječima, „oni su i prije nego što su izabrane sudije Ustavnog suda govorili o tome – hajde da sude malo naši“.

U Ustavnom sudu nema naših i njihovih i to je najveći problem sa kojim se očigledno Abazović ne može pomiriti. Njemu najviše smeta nezavisan i nepristrasan sud, ali ne i onaj kojeg on želi, odnosno ljudi koji će donositi odluke a kojih danas u crnogorskom pravosuđu ima, kako se svidi premijeru – dodao je Martinović.

Abazović je, gostujući na TV Adria, uputio kritike na račun Ustavnog suda. Kazao je da je ponašanje Ustavnog suda „za rubriku vjerovali ili ne“. Razlog za njegove ocjene je, kako je istakao, to što se Ustavni sud još uvijek ne izjašnjava o tome da li je predsjednik države Milo Đukanović izbore raspisao u skladu sa najvišim pravnim aktom.

Prvo je bilo kukanje kako nemaju kvorum, a kad su izabrane sudije, Ustavni sud ne želi da donosi odluke. Po cijenu da mi zamjeri predsjednik tog suda, ja ne znam što smo odblokirali njihov rad – rekao je Abazović.

Reagovao je Ustavni sud, poručujući da Abazović narušava nezavisnost te institucije i stvara atmosferu da postupak i odluke Suda u pojedinim predmetima pažljivo prati Vlada, upućivanjem oštrih javnih komentara nosiocima ustavnosudskih funkcija.

Javne izjave političara mogu, u zavisnosti od sadržaja i načina na koji su date, narušiti pravo na nezavisan i nepristrasan sud, a posebno urušiti povjerenje javnosti u njegov rad – navodi se u reagovanju i dodaje da je Abazović pokazao nepoznavanje i nepoštovanje osnovnih ustavnih i konvencijskih postulata na kojima se temelji član šest Evropske konvencije o ljudskim pravima i slobodama.

Jer takve njegove izjave stvaraju atmosferu ili utisak da postupak i odluke Ustavnog suda, u pojedinim predmetima, pažljivo prati Vlada, što je po stavu ESLJP, ne samo neprimjereno već i nedozvoljeno, i direktno urušava nezavisnost i nepristrasnost suda – navodi se u reagovanju.

Dodaje se da je nezavisnost Ustavnog suda narušena kada pripadnici izvršne vlasti, u ovom slučaju premijer, upućuje nosiocima ustavnosudskih funkcija oštro intonirane javne komentare o nekom predmetu. To se, kako se navodi, posebno odnosi na izjavu premijera da Ustavni sud ne želi da donosi odluke, te da su u pitanju „šest ljudi“ koje ne mogu da daju na jedan papir A4 odluku“.

Ovakve neprimjerene izjave zaista treba da zabrinu cjelokupnu crnogorsku i stručnu i laičku javnost – poručeno je, između ostalog, iz Ustavnog suda.

Izvor: Pobjeda

Ostavite komentar

Komentari (0)