test

Martinović: Klizimo u feudalizam, Crna Gora će postati feud SPC-a

Standard

29/06/2022

13:56

Advokat Nikola Martinović, jedan od članova radne grupe za pregovore sa Srpskom pravoslavnom crkvom oko Temeljnog ugovora, kazao je za Al Jazera da Crna Gora klizi u feudalizam, te da će postati feud SPC-a.



Podsjeća da je više puta još iz vremena dok je bio živ Amfilohije bio učesnik pregovora između crkve i države.

“Mogu reći da radna grupa i ono što je iznio ministar pravde Marko Kovač je obična farsa. Radna grupa se nikada nije sastala”, istakao je Martinović, dodajući da je dokumentacija njemu kao članu radne grupe dostavljena juče, a da sastanak radne grupe nije ni održan.

Ističe da se radi o dokumentu koji je pripremljen van Ministarstva pravde i radne grupe.

“Dokument je prepun istorijskih falsifikata i vrlo pravno problematičan”, ocijenio je Martinović.

Objašnjava i šta je po njemu problematično.

“Kao prva odrednica-preambula koja podrazumijeva kontinuitet SPC od 1220. godine na teritoriji Crne Gore predstavlja apsurd, jer SPC dobija kontinuitet od 1836.godine. U Crnoj Gori se ovakvom preambulom želi uvesti kontinuitet SPC od 1220. godine, a to praktično znači da bi vladika Petar I i vladika Petar II Petrović Njegoš i svi njegovi sljedbenici bili podanici turskog sultana, što nije tačno”, objašnjava Martinović.

Kada je u pitanju čisto pravna tehnika, ovo je, kaže Martinović, jedinstveni ugovor tog tipa, i u regionu i Evropi, jer se tim ugovorom po prvi put jednoj vjerskoj zajednici daje vršenje javno-pravnih ovlašćenja.

“To su ovlašćenja koja država crpi iz svojeg statusa države. Ako nekom ustupate ta javno-pravna ovlašćenja, država ih mora ustupiti posebnim aktom, ograničiti na šta se odnosi. U ovom ugovoru je predviđeno da SPC ima javno-pravna ovlašćenja prema sopstvenom ustavu i kanonskim pravima. Dakle, malo po malo klizimo u feudalizam i oklonosti u kojima će Crna Gora će postati feud SPC-a”, istakao je Martinović.

Izvor: Al Jazeera
Izvor (naslovna fotografija):

Nikola Martinović

Ostavite komentar

Komentari (0)