Medojević: Elita želi slatkim lažima da uspava narod, CG suočena sa socijalnom demagogijom i populizmom

Crna Gora je danas suočena sa najopasnijom prijetnjom. Socijalnom demagogijom i populizmom. Opasnije od ratova 90-ih. Opasnije od Vesovog neoliberalnog fašizma, kazao je lider Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević.
Medojević: Elita želi slatkim lažima da uspava narod, CG suočena sa socijalnom demagogijom i populizmom

On je u saopštenju rekao da je, kao mladi čovjek, 1990. upozoravao narod na opasnosti i rizike omamljujućih nacionalističkih poziva na rat.

”Bio sam u pravu i u teškoj manjini. Ogromna većina je htjela rat. Kao što je mladi komunistički funkcioner Milo Đukanović tada gromopucateljski prijetio Hrvatima: “Da jednom za vazda raskrstimo sa njima!”. Posle se izvinjavao i ljubio noge Hrvatskim političkim prvacima. Kao već afirmisani stručnjak za demokratsku tranziciju i reforme, upozorovao sam moju SDP, 1998. godine da ni po koju cijenu ne smijemo prihvatiti neoliberalni model reformi koje je tada promovisao Veselin Napoleonov Vukotić jer će to dovesti do neviđenje pljačke nacionalne imovine, uništenja privrede, strukturne korupcije, kriminalizacije države i strukturnog siromaštva i bijede. Žarko Rakčević, Ramo Bralić i družina su samo ispred sebe vidjeli ogromne mogućnosti da sa pozicija Vlasti postanu milioneri. I postali su. Crna Gora je postala privatna država braće Đukanović. Opet sam bio u pravu. I u teškoj manjini. Znali su da sam u pravu, ali je ljubav prema vlasti koja donosi milione prevagnula”, naveo je Medojević.

Smatra da će socijalni populizam i demagogija će slomiti državu Crnu Goru. Umjesto programa ozdravljenja javnih finansija, strukturnih reformi, štednje i investicija u proizvodnju i izvoz, nekome je, kako kaže, palo na pamet da gladnom i siromašnom narodu ponudi novac koji nije zarađen.

”Možda i najveći Rus 20. vijeka Aleksandar Solženjicin, u svom djelu “Rusija u provaliji” kaže: “Porušenu fabriku možeš obnoviti, ali čoveka koji je upoznao ukus nezarađene rublje, nikada nećeš popraviti”. Tri velike istorijske zablude za 30 godina, ne bi izdržali ni mnogo veći i ozbiljniji narodi od Crnogorskog. Velika Njemačka je pala pod naletom socijalne demagogije i populizma, a malena Crna Gora, bez demokratske tradicije i elite, bila je laka žrtva svakog populizma koji je preko nje prešao: ratnog agresivnog nacionalizma, neoliberalnog bankarskog fašizma i sada socijalnog populizma – Ne treba raditi, samo treba trošiti! Jedna od mnogih “failed state””, promašenih, neuspješnih država – naglašeno je u saopštenju.

Ova generacije je, kako navodi, u posljednjih 30 godina uspjela sve da upropasti – tri puta.

” Na svakoj istorijskoj rakrsnici mi smo promašili. Umjesto demokratske tranzicije i mirne disolucije komunističke SFRJ, mi smo izabrali nacionalizam i rat. Umjesto države blagostanja mi smo izabrali neoliberalni korporativni fašizam. Umjesto ozbiljnog programa oporavka i ozdravljenja države i privrede, mi smo izabrali socijalnu demagogiju i populizam. Istorija je surova. Rijetko jednoj generaciji daje više šansi i popravnih ispita. Mi smo dobili 3 šanse i svaki put smo izabrali pogrešno. Nije do istorije. Do nas je! Nije istorija kriva. Mi smo. Ne zaslužujemo slobodu. Ne zaslužujemo demokratiju. Ne zaslužujemo pravdu. Ne zaslužujemo ekonomiju koja funkcioniše normalno”, istakao je Meodjević.

Prema njegovim riječima, opšti nedostatak političke volje za radikalne reforme je logična posljedica nedostatka istorijske svijesti i odgovornosti elite.

”Politička, društvena, preduzetnička, duhovna, kulturna elita je, nakon poraza DPS-a na izborima 30.08.2020.godine, pokazala da, jednostavno ne želi, i pad Đukanovićevog korumpiranog režima. Pao je DPS, ali ne i bolesni režim. Sistem je preživio. Elita je ta koja kreira procese, donosi odluke, na osnovu sopstvenog odnosa prema temeljnim vrijednostima na kojima treba da počiva jedna zajednica ”,dodao je lider PzP-a.

Napominje da građani, birači, narod nijesu u stanju da artikulišu modele društvenog uređenja i kreiraju pozitivne vizije budućnosti. To je, ističe, zadatak obrazovane, politički pismene, istorijski odgovorne elite društva.

” Narod se, o tim pozitivnim vizijama budućnosti, određuje na fer i slobodnim izborima. Ne možete vi od naroda očekivati da on kreira model tranzicije, budžetsku, monetarnu, fiskalnu politiku, modele ekonomoskog razvoja, strategije energetike, regionalnog razvoja. Ne može narod da definiše i kreira javne politike. Posebno ne, kada se društvo nalazi u stanju truleži i raspadanja, kakvo je crnogorsko, poslije 30 godina perverzne tranzicije pod upravom Đukanovića i DPS-a” rekao je Medojević.

Dodaje da plan za ekonomsku, institucionalnu, političku i socijalnu obnovu zemlje mora da pripremi elita i da ga ponudi narodu na izjašnjavanje.

”Poslije 30 godina orgijanja, epske pljačke, uništenja privrede, privatizacije institucija, kriminalizacije države, taj plan ne može biti jednostavan, bezbolan i bezopasan. Naprotiv. Ali se mora sporovesti, jer je pacijent zvani demokratska Crna Gora na samrti. Na aparatima. izbor je težak. Radikalna operacija, amputacije, rezovi, vađenje organa, transplantacije ili smrt. Nažalost, aktuelna vladajuća elita je izabrala narkotike. Socijalni populizam i demagogiju. Ako već pacijent umire, a mi nećemo ili ne znamo da ga operišemo i spasimo mu život, dajte mu onda samo anesteziju, malo gasa za smijanje, neka makar uživa u iluziji o zdravlju. Dok traje”, kazao je Medojević.

Nova vlast, naglašava, pokazuju isti otpor prema nužnim strukturnim i radikalnim reformama.

”Problem je, dakle, naš mentalni model, kulturni obrazac, mentalitet našeg naroda. Narod ne želi promjene. Elita ne želi da vodi narod. Elita želi da slatkim lažima uspava narod, da bi ga lakše pljačkala. A kad se narod probudi iz anestezije, para nema, elita pobjegla u Luksemburg i Ženevu. Eventualno Dubai. Singapur. Nema veze, bilo je lijepo dok je dejstvo narkotika trajalo. Mi smo se zaduživali i trošili. Što bi rekla moja braća Zećani: “Jelji, pilji, duvanjili, smijalji se, ljeljek živi” ”, dodao je Medojević.

Ističe da će neka druga Vlada morati da vraća dug, otpušta ljude, smanjuje plate i penzije, dijeli bonove za hranu, plijeni kuće i stanove dužnicima.

”Rika će da se čini. Samo relaksirano. Jeste i biće! “Tako nam je jer smo mi takvi”, kako mudro reče ekspert Krive Vlade za evropske integracije”, zaključio je Medojević.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Medojević: Od rekonstrukcije Vlade nema ništa, zato treba raspisati vanredne izbore

Medojević: Zamjena kineskog kredita kockanje sa sudbinom naroda i države Crne Gore

GOVOR ĐUKANOVIĆA: Sumirao uspjehe i propuste trodecenijske vladavine – “Potrebna moderna DPS, partija za novo doba”

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Medojević o kalkulatoru Vlade: Ili se pokvario, ili neko krupno laže

Istraživanje CEDEM-a: U slučaju izbora DPS bi imao najviše glasova, građani nezadovoljni učinkom Vlade, na popisu bi bilo najviše Crnogoraca

Danilović: Neće se praviti brlog, a da ne pozovemo na otpor

Vuksanović Stanković o gašenju Arsa: Ne provocirajte nas više, odlazeća ministarko! Je li Vam jasno?!