Medojević: EU će se prije raspasti nego što će se proširiti na Zapadni Balkan

Predsjednik ''Pokreta za promjene'', Nebojša Medojević, kazao je da nije neki fan Martensa, dopisnika njemačkog FAZ iz regiona, jer je ''često je pisao neobjektivno, favorizovao Đukanovića i njegov kriminalizovani režim''.
Medojević: EU će se prije raspasti nego što će se proširiti na Zapadni Balkan

Foto: DF/Facebook

– Ali, oko realnosti proširenja EU na Zapadni Balkan je potpuno u pravu. EU se trenutno nalazi sama u dubokoj političkoj i sistemskoj krizi i krizi legitimiteta i povjerenja. Rat u Ukrajini, recesija i inflacija samo pogoršavaju situaciju i rapidno smanjuju uticaj i značaj EU za stanovnike i privredu zemalja članica. Odnosi unutar zemalja članica su toliko loši da je teško postići konsenzus i oko mnogo važnijih pitanja u EU, a o proširenju EU niko ozbiljan i uticajan više i ne razmišlja- naveo je Medojević.

Kako je istakao, tako da se zemlje Zapadnog Balkana trebaju fokusirati na unutrašnje reforme i međusobnu saradnju u interesu građana i privrede.

– Zapadni Balkan se u EU rečniku pominje samo kao uobičajena naučena, ali prazna floskula. Zato nijesu mogli biti prekinuti pregovori Crne Gore sa EU zbog skandala oko neizglašavanja sudija Ustavnog suda, jer su pregovori, praktično već zamrznuti više godina. “Olaf Scholz i Emmanuel Macron kažu da žele svih šest država Zapadnog Balkana u EU. Ali Scholz i Macron takođe kažu da do proširenja može doći tek nakon što se reformiše (tj. ukine) princip jednoglasnosti u EU. Ali da biste ukinuli jednoglasnosti, u EU je potrebna jednoglasnost. Mnoge članice EU, ne samo Poljska ili Kipar, su protiv ukidanju principa jednoglasnosti. Dakle, ako Pariz i Berlin kažu: proširenje tek nakon ukidanja jednoglasnosti, šta u suštini govore? Da neće biti proširenja EU.” (Michael Martens, FAZ)- naveo je Medojević.

Poručuje: “Okrenimo se sebi i sređujmo stvari u svojoj kući, a sa komšijama gradimo nove odnose saradnje na bilateralnom i regionalnom nivou, jer je to u interesu građana i privrede”.

– EU fanatici treba da se probude, protrljaju oči i vide realnost. EU u ovom formatu se neće širiti. Ako se EU ne transformiše, ona će se raspasti zbog nemogućnosti dogovora zemalja članica i birokratije u Briselu. Veliki neće da ih ucjenjuju mali, a mali ne žele da budu sluge velikih i izgube svoju suverenost. Kompromis je teško, skoro nemoguće, postići. Zato se i u EU vrte u kružnom toku i samo šire lažnu sliku da je sa EU sve u redu, a nije- zaključio je on.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Prozapadne stranke protiv ulaska Crne Gore u Otvoreni Balkan, proruske za

Đurović: Otvoreni Balkan politička manipulacija, Crnoj Gori ne trebaju vještačke krize

Mekalister: Evropski poslanici izrazili oprez prema „Otvorenom Balkanu“ jer ne uključuje svih šest zemalja

Ruska invazija iskušava Otvoreni Balkan

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

NEŠTO SASVIM DRUGAČIJE: Idemo na Mars!

Policija danas čuvala korita rijeka, korišćeni i dronovi, privedene četiri osobe

Simbol najniže cijene na tržištu-Voli cijena

Vlada kupuje akcije Luke Bar po 90 centi