Izvor: Pobjeda

Medojević: Sajber napad bezazlen, to je unutrašnji politički motivisan akt

Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) i jedan od lidera Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević tvrdi da je sajber napad na informacione sisteme državnih organa bezazlen, te da je u pitanju akt unutrašnjeg napada sa političkim motivom.
Medojević: Sajber napad bezazlen, to je unutrašnji politički motivisan akt

Nebojša Medojević

“U pitanju je hakerski napad na niskom nivou. Na skali od jedan do 10, ovaj napad bi se mogao ocijeniti sa 2. Najvejrovatnije se radi o DDoS napadima koji su bili izloženi ranije i portali”, rekao je Medojević na konferenciji za medije.

On kaže da je do tog zaključka došao na osnovu konsultacija sa ljudima koji se profesionalno bave sajber bezbjednošću iz, kako je rekao, najuglednijih institucija.

Poručio je da to znači da već danas nadležni organi treba da izađu sa podatkom koje informacije su nestale, kako je moguće da je do toga došlo i koji nivo zaštite je bio obezbijeđen.

On tvrdi da nijedan strani faktor ili zemlja ne stoje iza ovog napada, navodeći da je cilj destabilizacije političkih prilika u Crnoj Gori, stvaranje panike kod građana i paralisanje svih važnih državnih sistema.

Smatra da je bezbjednosni sistem politički zloupotrijebljen i upotrijebljen za PR službe određenih političkih i kriminalnih struktura.

Medojević je rekao da je neodgovorno od šefa ANB-a Sava Kentere da optužuje Rusiju da stoji iza ovog hakerskog napada.

“Takve ocjene trebalo da daje na bazi pažljivih analiza i saradnje sa partnerskim službama, ali i kroz komunikaciju sa NATO jer se radi o ozbiljnoj konstataciji veza jednog, sa bezbjednosnog aspekta, dosta blagog i primitivnog napada na institucije i na informacionog sistema državnih organa”, rekao je Medojević.

On je podsjetio da je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović kazao da iza napada ne stoje strane obavještajne službe, već unutrašnje političke strukture.

“S druge strane, ministar odbrane i koordinator svih službi bezbjednosti, zajedno sa šefom ANB-a je bez neophodnih analiza, provjera, optužio veliku svjetsku silu da stoji iza toga. Nalazimo se u jednoj veoma, sa aspekta analize funkcionisanja političkog sistema, komičnoj situacija, ali sa apsekta posljedica po bezbjednost građana – veoma ozbiljnoj situaciji koja mora biti što prije prevaziđena”, naglasio je Medojević.

Prema njegovim riječima, ako direktor ANB-a i koordinator svih službi bezbjednosti pogrešno tumače odakle dolaze napadi, onda se, kako kaže, postavlja pitanje da oni nisu dio ove destibilizirajuće aktivnosti.

“Politički je jasno da je DPS glavni neprijatelj države i građana. Suočeni sa pritiskom međunarodne zajednice, samo oni imaju motiv da blokiraju život u Crnoj Gori i uništavaju dokumenta i zaustavljaju elementarno funkcionisanje pravne države”, smatra Medojević.

On ističe da ne postoji minimum istorijske odgovornosti da se sjedne i napravi dogovor o formiranju Vlade u kojoj DPS neće imati politički uticaj.

“Možemo očekivati i dalje dominiranje ličnih animoziteta. Pozivam kolege iz Demokratske Crne Gore i GP URA da prevaziđu lične probleme i frustracije, država je u pitanju. Jedino ozbiljno što sada funkcioniše je mafija, zaključio je Medojević.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


BMX

Medojevic bi vise volio da su Rusi ispalili rakete na nas i da su nas bombardovali u odnosu na ove “bezazlene” sajber napade

Odgovori

POVEZANI ČLANCI

UŽIVO: Novi raketni napad na Kijev, Kličko: Ruske snage su blizu, slijedi teška noć

Pala Vlada Dritana Abazovića

UŽIVO: Završena druga runda pregovora, dogovor o humanitarnim koridorima

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

EPCG PRED KOLAPSOM: Uzeli kredit da podijele plate

Uhapšena grupa mladića: Osumnjičeni da su zapalili auto na Zabjelu

Incident između Bara i Ulcinja: Povrijeđena dva policajca na službenoj dužnosti i skiper čamca za spašavanje

VLAST U PODGORICI: Slijede teški pregovori Evrope sad i DF-a, URA se ništa ne pita, DPS čeka rasplet