test

Milatović: Biću predsjednik svih građana, pomirena Crna Gora je jedina prava Crna

Standard

20/05/2023

12:42

Novoizabrani predsjednik Jakov Milatović položio je zakletvu, čime je postao novi predsjednik Crne Gore.



Zaklinjem se da ću dužnost Predsjednika vršiti odgovorno, časno i odgovorno, po Ustavu i zakonu – rekao je Milatović.

Milatović je u govoru nakon polaganja zakletve rekao da osjeća posebnu čast i ponos što danas pred poslanicima polaganjem zakletve preuzima dužnost predsjednika Crne Gore.

“Smatram privilegijom ali i najvećom odgovornošču što sam dobio priliku da budem na čelu zemlje u kojoj sam rođen i koju beskrajno volim, u čije temelje su utkale generacije mojoih predaka znojem i krvlju, osvajajući njenu slobodu i braneći pravo na njeno postojanje. Da sam mogao da biram, rodio bih se bas ovdje na najljepšem parčetu zemlje, ušuškanom između mora i kamena, na vječitoj raskrsnici između istoka i zapada”, rekao je Milatović.

Kazao je da će biti istinski predsjednikh svih građana, nezaviso od njihove nacionalne, vjerske ili bilo koje druge pripadnosti.

Inspiraciju za obavljanje dužnosti, tražiće, kaže, u državotvornom dostignuću Balšića, Vojislavljevića i Crnojevica, antifašistickoj borbi. “Duboko svjestan odgovornosti, biću istinski predsjednik svih građana nezavisno od njihove politicke i nacionalne pripadnosti”, poručio je Milatović.

Aktuelni trenutak u kom se nalazi naše društvo, ističe on, po mnogo čemu ima karakter istorijsog.

“Smjena političkog establišmenta budi optimizam da ćemo u narednom periodu sa puno više zajedništa rješavati otvorena pitanja koja su od vitalnog značaja. Posao neće biti ni kratkoročan ni lak. Eleminisanje unutrašnjih podjela, izgradnja jakih institucija, nepristrasna distribucija pravde, zahtijevace punu posvećenost kako donosilaca odluka tako i onih koji su dužni da te odluke izvršavaju”, napominje predsjednik.

Podjele u društvu, naglašava, odvraćaju fokus sa tema koje su krucijalno važne. Podjele su, ističe nadalje, nerijetko izazivane vjestački.

“Umjesto da iznova vodimo bitke koje su završene, vrijeme je da izađemo iz busija i da se okupimo oko onoga što je zajednički imenitelj svih a to je ljubav prema Crnoj Gori i želja za boljim životom”, napominje on.

Pomirena Crna Gora je, dodaje, jedina prava Crna Gora. “Nikad više ne smijemo dozvoliti da se bilo koji pojedinac osjeća obespravljeno. Ne smijemo dozvoliti da neko zbog drugačijeg političkog opredeljenja bude uskraćen u zivotu. Moja misija su jednake šanse za sve građane”, kaže Milatović.

Izvor (naslovna fotografija):

Jakov Milatović

Ostavite komentar

Komentari (0)