Milatović: Šest potencijalnih kandidata za gradonačelnika

Pokret Evropa sad nakon 2. aprila predložiće kandidata za gradonačelnika Podgorice, potvrdio je Jakov Milatović, zamjenik predsjednika PES-a. On je u izjavi za ''Dan'' naveo da pregovori oko preuzimanja vlasti u Podgorici sa predstavnicima Demokratskog fronta, Demokrata i URA nikad nisu stali.
Milatović: Šest potencijalnih kandidata za gradonačelnika

– Krajem prošle sedmice su se stvorili uslovi za preuzimanje vlasti u Podgorici. Ja sam srećan ostvarenim rezultatom u prvom krugu predsjedničkih izbora gdje sam u Podgorici osvojio skoro 38.000 glasova. Moj stav je bliži tome da se udruženim snagama fokusiramo na 2. april, a nakon toga ćemo se dogovoriti ko će popuniti mjesto gradonačelnika Podgorice. Mislim da ima toliko dobrih imena koja mogu da obavljaju funkciju gradonačelnika, poput Olivere Injac, Andreja Milovića, Filipa Ivanovića, Anđele Jakšić Stojanović, Tiha Dragaša i Vasilija Čarapića. To su negdje potencijalni kandidati iz ugla Pokreta Evropa sad i sasvim je sigurno da ćemo mi negdje razgovarati o tome. Ne isključujem ni neko novo ime da će u međuvremenu iskrsnuti i sa Jelenom Borovinić Bojović, Lukom Rakčevićem i Danilom Šaranovićem ću razgovorati o tome – rekao je Milatović.

”Koalicija koja će voditi Podgoricu, na osnovu volje građana, promoviše politiku vladavine prava – navela je Borovinić Bojović.

Milatović dodaje da će se sa pozicije predsjednika države postarati da stvari idu tokom kojim su obećane da idu.

– Mislim da je logično da se treba držati jednog demokratskog principa. Dobili smo najveće povjerenje građana i treba da imamo najveću odgovornost. U razgovoru sa našim partnerima treba to da se finalizuje i onda da se zasuku rukavi jer je Podgorica grad pun izazova – poručio je Milatović.

image

Šaranović: Kraj antipodgoričkom ponašanju DPS-a

Siguran sam da će se konačno razvlašćivanje DPS-a i Ivana Vukovića u glavnom gradu, onako kako su to sugrađani ubjedljivo tražili na izborima, dogoditi u sljedećih mjesec dana, ocijenio je Danilo Šaranović, nosilac liste okupljene oko Demokrata.

– Višemjesečnoj opstrukciji i antidemokratiji je konačno došao kraj, a odnarođeni DPS je zbog takvog, antipodgoričkog ponašanja, kažnjen na predsjedničkim izborima u nedjelju. Poznato je da su konstituenti buduće gradske uprave dogovorili da novi gradonačelnik Podgorice bude Jakov Milatović. Međutim, nova politička realnost je da će on sasvim sigurno biti izabran za predsjednika države, pa se sa pravom postavlja pitanje ko će biti novi kandidat za gradonačelnika. Iako će fokus svih aktera biti na predsjedničkim izborima, a svi konstituenti nove gradske uprave su najavili podršku kolegi Milatoviću, siguran sam da će se istovremeno proces formiranja nove gradske uprave nesmetano odvijati, i na korist svim građanima Podgorice, privesti kraju na najbolji mogući način – rekao je Šaranović.

On je naveo da bi licitiranje o imenima za novog kandidata za gradonačelnika bilo neodgovorno jer je to, kako je rekao, nešto će tek biti predmet dogovora svih konstituenata nove podgoričke vlasti.

Nosilac liste okupljene oko Demokratskog fronta Jelena Borovinić Bojović očekuje sastanak predstavnika nove vlasti u najskorijem roku.

– Vjerujemo da će se nastaviti konstruktivno kao i do sada. Sastavi pregovaračkih timova su u nadležnosti stranaka pobjednica pojedinačno, nema najava da će biti nekih značajnijih promjena kada su u pitanju sastavi pregovaračkih timova. Kada je u pitanju odnos prema gradskim preduzećima, najvažnije je da nova vlast prvo ostvari uvid u politiku poslovanja, organizaciju, tamo gdje bude potrebno, nadležni mogu izvršiti i reviziju. Uglavnom, to će biti operativna sihronizacija svih. Sve mora i biće u skladu sa zakonom i u interesu građana i građanki Podgorice. Ovo je koalicija koja promoviše politiku vladavine prava – navela je Borovinić Bojović.

Rakčević: Ne treba zanemariti ni nosioce drugih lista

Nosilac liste URA Luka Rakčević očekuje da se lokalna uprava konstituiše u rokovima koji su predviđeni zakonom.

– Zakon propisuje da odlazeći predsjednik Skupštine Glavnog grada u roku od 15 dana zakaže konstitutivnu sjednicu gradskog parlamenta koja se mora održati najkasnije 15 dana od dana njenog zakazivanja. Mi pozivamo Đorđa Suhiha da ne čeka krajnji rok nego da sazove sjednicu kako bi već u prvoj polovini aprila mogli izabrati predsjednika Skupštine – naveo je Rakčević.

I on narednih dana očekuje sastanak sa predstavnicima Pokreta Evropa sad, Demokratskog fronta i Demokrata kako bi se usaglasili oko personalnog rješenja budućeg gradonačelnika.

– Naš najveći interes je da na tu poziciju dođe neko ko je produktivan, neko ko grad može da povede naprijed. Mislim da je to mnogo bitnije od partijskih kalkulacija. U tom kontekstu ne bih zanemarivao i nosioce ostalih lista koji takođe, imaju veliki legitimitet koji su stekli na prošlim izborima. Da ne bi spekulisali sa imenima i potencijalnim scenarijom najbolje je da u narednih nekoliko dana na zatvorenom stastanku definišemo to pitanje u duhu dobre vjere kako smo to radili. Ono što je jasno je to da Podgorica već sredinom aprila dobija novu gradsku upravu – poručio je Rakčević.

×

PROČITAJTE I...

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

1 komentara


CG1

To tebe čeka, znaš ti to. U drugom krugu češ biti poražen, i to ubjedljivo, slugo srbijanske sekte.

Odgovori

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Visoke zvaničnike na inauguraciji Milatovića obezbjeđivalo preko 800 pripadnika ...

DR SANJA LEKIĆ ZA STANDARD: U CG najčešći karcinomi pluća i dojke, revolucija u ...

Živković pisao Milatoviću: Sastanak u predloženom formatu mogao bi podstaći sumn...

Sea dance festival: Korist za državu ili bespotrebni trošak finansiranja novcem ...