test

Milić imenovan za v.d direktora, da bi inspektor Kurti mogao da upravlja ANB-om?

Standard

08/10/2022

19:03

Nakon što je bez obrazloženja po hitnom postupku juče smijenio Sava Kenteru sa mjesta v.d.direktora ANB-a, odlazeći premijer Dritan Abazović sastao se sinoć u hotelu Bošković sa svojim bliskim prijateljem Artanom Kurtijem i Borisom Milićem sada novim šefom tajne službe, saznaje Portal Standard. Na tom sastanku upravo je i odlučeno da Milić, koji je i ranije bio u kontaktu sa Abazovićem, bude imenovan na mjesto šefa ANB-a.

Nezvanično saznajemo da se nešto prije Milića, sa Abazovićem sastao i Zoran Brđanin direktor Uprave policije, koji je inače bio prvi od četiri kandidata koji su odbili da preuzmu ANB.

O relaciji Milića i Kurtija je ranije pisala Pobjeda, a upućeni tvrde da će Kurti preko Milića upravljati ANB-om. Očekuje se da će mu potpisati i dozvolu za pristup tajnim podacima, te više neće biti smetnji da stupi na du-nost generalnog inspektora. Smjenjeni šef ANB-a Sava Kentera do kraja mandata nije potpisao pozitivino mišljenje da Kurti dobije dozvolu za pristup tajnim podacim uz obrazloženje da su u toku bezbjednosne provjere. Sada kada je Milić izabran za v.d. direktora ANB-a, Kurtiju će biti na raspolaganju svi tajni podaci.

Milić je dugogodišnji visokopozicionirani službenik ANB-a i skoro trideset godina pokriva pozicije u sklopu bezbjednosnih institucija Crne Gore, a do 2022. godine pokrivao je mjesto načelnika sektora u ANB za kontraobavještajnu zaštitu. On je početkom ove godine smijenjen sa te funkcije. Tadašnji direktor ANB Dejan Vukšić formalno je smijenio Milića zbog toga što nije uspio da utvrdi ko je od službenika medijima dostavlja podatke o dešavanjima u ovoj ustanovi. Međutim pravi razlog njegove tadašnje smjene je bio taj što je Milić posljednjih mjeseci uspostavio saradnju sa tadašnjim potpredsjednikom Vlade i koordinatorom službi bezbjednosti Dritanom Abazovićem, što nije odgovaralo bivšem premijeru Zdravku Krivokapiću.

Krajem jula za generalnog inspektora u ANB, kojeg postavlja vlada, Abazović je predložio svog prijatelja Artana Kurtija i izdejstvovao da dobije podršku većine ministara, bez obzira na to što je bio dva puta pravosnažno osuđivan za teška krivična djela.

Petnaest ministara koji su juče glasali za smjenu Sava Kentere sa čela ANB-a, podržali su imenovanje Milića. On će obavljati funkciju direktora do izbora novog, a najduže na period od šest mjeseci.

Izvor (naslovna fotografija):

Ilustracija

Ostavite komentar

Komentari (0)