Mitrović: Zbog revanšizma i klerikalizacije, prethodne dvije godine izgubljene u obrazovnom sistemu

Tokom današnje sjednice Skupštine Crne Gore, poslanik DPS-a Ivan Mitrović govorio je o projektu dvojezične nastave koji je u osnovnom školskom obrazovanju započet za vrijeme mandata 41. Vlade Crne Gore.
Mitrović: Zbog revanšizma i klerikalizacije, prethodne dvije godine izgubljene u obrazovnom sistemu

Ivan Mitrović

Dvojezična nastava podrazumijeva nastavu da se u određenom broju odjeljenja, koji je iz godine u godinu rastao, kako je kazao, dio nastave izvodi na engleskom jeziku, te izrazio opravdanu zabrinutost zbog odgovora koje su po ovom pitanju dale određene osnovne škole ističući da se u onim odjeljenjima koja su prethodnim godinama pohađala dvojezičnu nastavu, nastava neće više izvoditi na engleskom jeziku.

“Izgubili smo godinu i po dana od formiranja 42. vlade da stvorimo pretpostavke da se dvojezična nastava nastavi u onim odjeljenjima koja su završila peti razred i nijesmo stvorili pretpostavke da se ta nastava održava dvojezično do kraja osnovnog obrazovanja”, ukazao je on.

On je istakao da je važno da se u tim godinama uči strani jezik, te da je zato ovaj projekat toliko značajan, ali i da moramo biti kreativni u smislu pronalaženja i osmišljavanja inovativnih mehanizama učenja.

“Građani Crne Gore su opravdano zabrinuti nakon klerikalizacije cjelokupnog sistema obrazovanja i onakvog revanšističkog odnosa prethodnog ministarstva”, podvukao je on.

Izrazio je i zabrinutost usljed izostanka reakcije resornog ministarstva povodom situacije, koja se dogodila u Tivtu, da prosvjetni radnik poziva učenike da prisustvuju vjerskom događaju što ne doprinosi afrimaciju multivjerskog sklada u Crnoj Gori.

U krajnjem, Mitrović je zaključio da smo prethodne gotovo dvije godine izgubili u sistemu obrazovanja, baveći se nekim drugim temama, a ne onim što je budućnost Crne Gore, te poručio da svi skupa moramo uložiti ozbiljne napore da valjano usmjerimo sistem obrazovanja, budući da najveća nada svake zemlje leži u obrazovanju mladih.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Konjević: Vlada Krivokapića nije poništila zaključak iz 2019. kojim je Sinjajevina određena kao vojni poligon, utisak da je Injac davala otkaze iz političkih razloga

VOJINOVIĆ ZA STANDARD: Očekuju nas veliki troškovi zbog tužbi direktora, religijski uticaj ne smije biti prisutan u školama

Danilović: Buja poplava sumnjivih diploma, forsirati kvalitet

Nikolić Vučinić za Standard: Djecu moramo naučiti da vole i poštuju svoju državu, sve ostalo bi bilo kršenje njihovih dječijih prava

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

PRIORITETI EPCG: Zaposlili preko 300 radnika, a ugradili samo jedan panel nakon osam mjeseci

Policija traga za 16-godišnjom Mojkovčankom: Nestala prije tri dana

Vujović: Vladajuća većina ne može preživjeti potpisivanje ovakvog ugovora sa Crkvom Srbije

Uhapšeni crnogorski državljanin na Gostunu službenik granične policije; UP: Ranije započet postupak razrješenja