test

Mladi “Evrope sad” predali kandidaturu Spajića

Standard

16/02/2023

22:11

Mladi Pokreta 'Evropa sad' predali su večeras Državnoj izbornoj komisiji (DIK) predsjedničku kandidaturu Milojka Spajića.



Predstavnike “Evpopa sad” u DIK-u je dočekao predsjednik tog tijela Nikola Mugoša.

Član Predsjedništva Pokreta, Janko Odović saopštio je, prilikom predaje potpisa, da kandidaturu Spajića podnose “u skladu sa zakonom i Ustavom”. On je u DIK-u pokazao potvrde o prebivalištu i državljanstvu Spajića.

Odović je kazao da uz kandidaturu Spajiću predaju izjavu o prihvatanju kandidature koja je ovjerena kod notara, potvrdu o biračkom pravu i potvrdu o prebivalištu, kao i uvjerenje iz MUP-a Crne Gore.

– “Evropa sad” se nada da će sve ovo što smo do sad uradili i uvjerenja koja su izdata od nadležnih organa Crne Gore biti dovoljni i da će i sastav DIK-a glasati kako po Ustavu tako i po Zakonu o predsjedniku i potvridti kandidaturu. Potpisi građana koje smo donijeli i podrška građana garantuju da će Spajić pobijediti i biti sljedeći predsjednik Crne Gore – rekao je Odović. On tvrdi i da Spajić nikada nije koristio biračko pravo u Srbiji. Najavio je i da će se Spajić sjutra obratiti javnosti.

“Radi se o političkoj hajci protiv Spajića…”, rekao je Odović.

“Ne sumnjam u riječ Mandića da ima državljanstvo Srbije… njegova kandidatura u DIK je potvrđena”, rekao je Odović.On je naglasio da političari ne treba da lažu građane.

Spajić je danas kazao je da je odjavio srbijansko državljanstvo i da ispunjava sve uslove za predsjedničku kandidaturu.

Za sada je kandidaturu DIK-u podnio lider Nove srpske demokratije Andrija Mandić.

Kandidature za predsjedničke izbore najavili su Draginja Vuksanović Stanković (SDP), Goran Danilović (Ujedinjena Crna Gora) i Dejan Vukšić (Demohrišćanski pokret). Predsjednički izbori zakazani su za 19. mart.

 Generalni direktor Direktorata za državljanstvo i strance u MUP-u Radovan Popović najavio je juče da će se obratiti MUP-u Republike Srbije kako bi od njih dobili dokaz da li Spajić ima državljanstvo Srbije i kada ga je stekao, te da će pokrenuti upravni postupak oduzimanja crnogorskog državljanstva, u kome će od lidera Pokreta “Evropa sad” tražiti izjašnjenje.

Podsjećamo da je DIK danas dostavio MUP-u dopis iz Srbije u kojem se potvrđuje da Spajić ima mjesto prebivališta u Beogradu. Kako objašnjava Popović, ukoliko se ispostavi da Spajić ima dvojno državljanstvo dalje postupanje zavisi od podatka kada ga je stekao.

“Ukoliko to bude poslije 03. juna 2006. godine, tad će se lice pozvati da da izjavu o tome koje državljanstvo želi da zadrži. Imaće mogućnost da izabere”, kazao je Popović. Poručio je da će postupak biti isti za sve potencijalne kandidate za koje postoji sumnja da imaju državljanstvo druge države.

Popović: MUP tražio od DIK-a dokument, provjeriće Spajićevo državljanstvo | Standard

Ostavite komentar

Komentari (0)