test

MPNKS: Zakon o osnovnoj školi asistente ne prepoznaje kao učesnike u obrazovnom sistemu

Standard

11/02/2022

19:28

Zakon o osnovnoj školi ne prepoznaje ih kao učesnike u vaspitno-obrazovnom procesu, tako da je tvrdnja da su diskriminisani netačna. Propisi koji regulišu ovu oblast više se odnose na socijalno staranje i manjinska prava, a na prosvjetu samo u manjoj mjeri, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i sporta (MPNKS) u reagovanju navode zamjenice Zaštitnika ljudskih i manjinskih prava Nerme Dobardžić.



Iz Ministarstva su reagovali nakon što je, Dobardžić zatražila od resora kojim upravlja ministarka Vesna Bratić da se ubuduće “suzdržava diskriminatornog ponašanja, nakon što je utvrdila da su povrijedili prava asistenata u nastavi i saradnika u socijalnoj inkluziji Roma i Egipćana”.

“Saradnici u socijalnoj inkluziji Roma i Egipćana u okviru MPNKS imaju angažman striktno vezan za djecu školskog uzrasta i njihovu adaptaciju na sve aspekte školskog života. Prate djecu na putu do škole i nazad, od škole do kuće, staraju se o njihovom adekvatnom tretmanu u autobusima i kombijima, prenose roditeljima djece pozive i poruke iz škole ukoliko treba doći na razgovor, opravdati izostanke i slično. Oni nisu asistenti u nastavi, bolje je reći da su vrsta pomagača u prilagođavanju djece romske populacije svakodnevnom životu i obavezama”, saopšteno je iz  MPNKS.

“Zakon o osnovnoj školi ne prepoznaje ih kao učesnike u vaspitno-obrazovnom procesu, tako da je tvrdnja da su diskriminisani netačna. Propisi koji regulišu ovu oblast više se odnose na socijalno staranje i manjinska prava, a na prosvjetu samo u manjoj mjeri”, navedeno je u saopštenju.

Kako su naveli iz resora, pravu brigu o saradnicima u socijalnoj inkluziji Ombudsman bi pokazao ako, kako se navodi,  “bi se založio za izmjene zakonskih rješenja po kojima je jedan saradnik angažovan na čak 70 malih Roma i insistirajući na izmjeni te brojke u korist djece, a ne iznoseći neutemeljene i paušalne optužbe na račun MPNKS”.

“Ovakva reakcija samo ukazuje na površnost i nedobronamjernost onih koji bi trebalo da “triput mjere, a jednom sijeku” jer javno iznesena poluistina i smišljeno zamagljivanje pravih informacija uvijek se vrate kao bumerang”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor (naslovna fotografija):

Ministarstvo prosvjete

Ostavite komentar

Komentari (0)