MUP Crne Gore se pravi mrtav: Persona non grata Božović se i dalje predstavlja kao ambasador na javnim događajima

Ministarstvo unutrašnjih poslova Crne Gore nije reagovalo na urgenciju Ministarstva vanjskih poslova da se uskrati boravak i zabrani ulazak bivšem ambasadoru Republike Srbije u Crnoj Gori Vladimiru Božoviću. Da stvar bude gora persona non grata Božović se i dalje na javnim događajima širom države predstavlja kao ambasador.
MUP Crne Gore se pravi mrtav: Persona non grata Božović se i dalje predstavlja kao ambasador na javnim događajima

Vladimir Božović

Portal Standard je povodom boravka bivšeg ambasadora Republike Srbije u Crnoj Gori, Vladimira Božovića na svečanosti povodom posjete patrijarha Porfirija Herceg Novom, uputio pitanja ministarstvu unutrašnjih poslova pitanja, kako on kao persona non grata može boraviti u Crnoj Gori i zašto to ministarstvo nije postupilo po urgenciji MVP-a da se Božoviću uskrati boravak u našoj zemlji i zabrani ulazak u istu.

Odgovor nismo dobili, baš kao što ni MVP nije dočekalo reakciju MUP-a na njihovu urgenciju.

Božovića je MVP za personu non grata proglasilo 28.novembra 2020. godine u skladu sa članom 9. i 41. Bečke konvencije o diplomatskim privilegijama i imunitetima, i zatražilo da napusti teritoriju Crne Gore.

“Nakon dužeg i kontinuiranog miješanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije, nakon više usmenih i pisanih upozorenja na neprihvatljivost ovakvog ponašanja, juče je ambasador Božović nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao “oslobođenjem” i “slobodnom voljom” crnogorskog naroda, čime je još jednom, na najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo”, navelo je MVP tada u saopštenju.

Božović je od tada više puta boravio na teritoriji Crne Gore i javno iznosio svoje stavove predstavljajući se i dalje kao ambasador Srbije u Crnoj Gori.

MVP je reagovalo dva puta tražeći da mu se zabrani ulaz i boravak u Crnoj Gori.

“Prvi put smo reagovali prije tragedije na Cetinju i tražili njegovo trajno udaljenje, a onda i nakon sramotnog obraćanja predsjedniku države povodom tragedije na Cetinju, kada smo uputili urgenciju MUP-u i tražili promptnu zabranu ulaska u Crnu Goru”, naveo je ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić na Tviteru.

U oba slučaja reakcija Ministarstva unutrašnjih poslova je izostala i Božović je nastavio da boravi u Crnoj Gori, i čak, šta više da i dalje daje izjave za medije predstavljajući se kao ambasador Srbije.

Posljednji u nizu je događaj u Herceg Novom, povodom boravka patrijarha Porfiriija u tom gradu, gdje je Božović za medije izjavio da je ponosan što može da prisustvuje.

I dok Božović se nesmetano kreće i daje izjave po Crnoj Gori, iako shodno članu 41. Bečke konvencije nema zakonsko pravo niti smije biti na teritoriji naše države, MUP Crne Gore ne preduzima akcije iz svoje nadležnosti i šalje poruku da zakoni ne važe isto za svakog.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

DRŽAVNI SKANDAL: Ko je kršio zakon: Sve tajne ,,leta X“

Lokacija nepoznata, a plata stiže: Gdje se nalazi Vladimir Božović, ambasador Srbije ”protjeran” iz Crne Gore?

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

Non pejper MVP-a: Đukanović i lideri opozicije krivci za incidente na Cetinju?!

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Abazović: Bilo bi jako neodgovorno da se smijeni i predsjednica Skupštine, Katnić nervozan jer više nije na mjestu na kojem je bio

Pink M lešinarenjem ubira profit

MUP Crne Gore se pravi mrtav: Persona non grata Božović se i dalje predstavlja kao ambasador na javnim događajima

Mandić: Zalažemo se za tehničku vladu, DF spreman da preuzme odgovornost za Crnu Goru i poštuje međunarodne obaveze