Načelnik GŠ VCG, general Lazarević: Crna Gora ostaje posvećena promociji značaja Zapadnog Balkana za stabilnost evroatlantske zajednice

Crna Gora, kao pouzdana članica NATO, snažno podržava koncept odvraćanja i odbrane Alijanse, i kontinuirano doprinosi unapređenju njenih sposobnosti, istakao je načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadni general Zoran Lazarević, na konferenciji Vojnog komiteta NATO, koja je održana u estonskoj prijestonici, Talinu.
Načelnik GŠ VCG, general Lazarević: Crna Gora ostaje posvećena promociji značaja Zapadnog Balkana za stabilnost evroatlantske zajednice

General Lazarević je naglasio da je najbolja potvrda takvoj konstataciji odluka Skupštine Crne Gore da angažuje do 60 pripadnika u sastavu snaga NATO za odgovor na krize. 

On je poručio da Crna Gora ostaje posvećena promociji značaja Zapadnog Balkana za stabilnost evroatlantske zajednice i ukazao na značaj prisustva NATO u našem regionu.

Načelnik GŠ je podsjetio da će se naredne sedmice u Budvi održati konferencija načelnika generalštabova Američko-jadranske povelje, na kojoj će učešće uzeti i predsjedavajući Vojnog komiteta NATO, admiral Rob Bauer, kao i komandant američkih snaga u Evropi general Kristofer Kavoli (US EUCOM), koji je ujedno i Vrhovni saveznički komandant za Evropu (SACEUR). 

Konferencija u Talinu bila je posvećena NATO operacijama, misijama i aktivnostima, sa posebnim fokusom na situaciju u Ukrajini, kao i usklađivanju planova, snaga i sposobnosti radi zaštite saveza od eskalacije krize na njenom istočnom krilu.

Takođe, razgovaralo se i o razvoju Inicijalnog koncepta za multi-domenske operacije, koji će doprinijeti boljem razumijevanju ove kompleksne oblasti i uvezivanju širokog spektra vojnih snaga sa ne-vojnim elementima podrške.

Istaknut je značaj novog NATO strateškog koncepta 2022, koji je usvojen na NATO Samitu u Madridu, kao i izrade Političkih smjernica 2023, koje će definisati jasan nivo ambicija Alijanse u narednom periodu. Ova dokumenta će omogućiti da snage Alijanse dostignu zahtijevani nivo interoperabilnosti u uslovima dinamične reorganizacije i njihove modernizacije.

Konferenciji Vojnog komiteta, u format načelnika generalštabova Alijanse, kojim je predsjedavao admiral Ro Bauer, prisustvovali su i general Kristofer Kavoli, kao i vrhovni komandant Savezničkih snaga za transformaciju (SACT), general Filip Lavinje.

U ulozi posmatrača učestvovali su načelnici generalštabova oružanih snaga Finske i Švedske.

Razgovor sa italijanskim kolegom 

General Lazarević se tokom konferencije sastao sa italijanskim kolegom, admiralom Đuzepeom Kavom Dragoneom. 

Sagovornici su istakli da su zadovoljni dosadašnjom saradnjom, posebno u oblastima obuke i školovanja, saradnje mornarica, učešću u vježbama i međunarodnim misijama i operacijama.

Brigadni general Lazarević posebno je naglasio značaj školovanja kadeta Vojske Crne Gore na vojnim akademijama Italije, kao i realizaciju NATO misije zaštite vazdušnog prostora (Air Policing), koji Italija, u saradnji sa Grčkom, izvršava nad crnogorskim nebom.

Iskazana je spremnost da se nastavi sa saradnjom u svim oblastima, a posebno u dijelu zajedničkog učešća u međunarodnim misijama i operacijama. U tom smislu, razmijenjene su informacije oko budućeg učešća jedinica Vojske Crne Gore u NATO snagama pojačane budnosti (“enhance Vigilance Activity”-eVA) u Bugarskoj, koje će biti pod komandom italijanskih snaga.

Načelnik Oružanih snaga Italije istakao je zadovoljstvo zbog ove odluke Crne Gore, i najavio još snažniju podršku Vojsci Crne Gore u procesu modernizacije i adaptacije za izvršavanje postojećih, ali i novih zadataka.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Injac: Vojnici shvatili da ne moraju biti politički aktivni da bi napredovali

Borba protiv seksualnog zlostavljanja: EK predlaže nova pravila za zaštitu djece

Stoltenberg: Crna Gora pokazala da su reforme na Balkanu moguće

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Pronađene ukradene cigarete, uhapšen službenik Uprave carina

Abazović: Neću podnijeti ostavku, ne želim da otkrivam identitet osobe koja mi je dala kriptovani telefon

Dezinformacija i izvinjenje Standarda: Milošević nije na fotografiji koju je obajvio naš portal

Kosanović demantuje da je uhapšen