test

NEMA OPSTRUKCIJE: Sjutra izbor predsjednice Skupštine i Vlade, DF ipak prelomio da ne ide na sjednicu

S Rastoder

27/04/2022

13:51

Sjutra će na Cetinju biti održana sjednica Skupštine Crne Gore kojom će predsjedavati potpredsjednik Ervin Ibrahimović, a prva tačka je izbor predsjednice Skupštine Danijele Đurović, saopšteno je portalu Standard nakon završenog kolegijuma.

“Sljedeća tačka nakon izbora predsjednika Skupštine, je izbor vlade. Mandatar Dritan Abazović će sjutra izložiti program vlade, a u zavisnosti od broja učesnika završnu riječ će imati sjutra ili u petak u Podgorici”, rekao je izvor Standarda.

Prema informacijama Standarda, generalni sekretar Aleksandar Klarić nije prisustvovao kolegijumu, ali jesu dvije njegove pomoćnice.

“Za sada nema naznaka da će biti bilo kakve opstrukcije, sve pripremne radnje za sjutrašnju sjednicu teku po planu”, kaže neimenovani sagovornik Standarda.

I lider Bošnjačke stranke Ervin Ibrahimović kazao je da je sjutra prva tačka izbor predsjednika Skupštine Crne Gore, zatim izbor Vlade.

“Ne mogu sa sigurnošću reći da li će sjutra biti izbor vlade, ali nadam se da će to biti sjutra završeno”, kazao je on nakon sjednice šefova klubova. Na sjednicu su došli samo predstavnici nove većine i Socijaldemokrate.

Dodao i da ne bježe od toga da se sjednica nastavi sljedeći dan.

Komentarišući najavljene krivične prijave rekao je da svako ima pravo da se bori na svoj način.

“To je ipak dokaz nemoći i nedostatak demokratskog kapaciteta”, kazao je Ibrahimović.

Smatra da neće biti nikakve opstrukcije od skupštinske službe jer su se uvijek ponašali profesionano.

Prema nezvaničnim informacijama Demokratski front ipak neće doći na zasijedanje, a jedan od lidera Slaven Radunović zakazao je konferenciju za novinare u 14 časova.

“Prije sat vremena je ipak odlučeno da se ne ide, iako je bilo već odlučeno da nema bojkota”, rekao je Standardu izvor iz DF.

Ranije su bojkot najavile Demokrate kao i lider Prave Crne Gore Marko Milačić i Vladimir Dobričanin iz UCG

Mandatar za sastav nove vlade Dritan Abazović kazao je da je legitimno pravo što su neki poslanici najavili da neće doći na sjednicu Skupštine na kojoj će se birati izvršna vlast.

“Nelegitimno je i neustavno da 28. aprila nemamo sjednicu redovnog zasjedanja Skupštine. Sve ostalo je legitimno i u skladu s Ustavom i Poslovnikom. Možda će bojkotovati prvu sjednicu, a naredne nedjelje će biti u skupštinskim klupama. Demokratija, šta ćeš”, rekao je Abazović novinarima nakon konferencije povodom završetka obrazovnog programa Škole za 21. vijek i projekta Nastavnik za 21. vijek u Podgorici.

Kazao je da će prva sjednica Vlade biti odmah ako se ona izabere sjutra.

“Ako se bude prolonigirao izbor preksjutra, onda će zbog 1. maja biti narednog četvrtka”, naveo je Abazović.

Rekao je kako očekuje da se jednoglasno na Skupštini usvoji odluka o akcizama.

Ostavite komentar

Komentari (0)