Izvor: Pobjeda

NI GLASA OD NOVOVIĆA: Izostanak komunikacije SDT-a sa javnošću otvara vrata spekulacijama i lovu na vještice

Činjenica da ni nakon dva mjeseca od izbora Vladimira Novovića na poziciju glavnog specijalnog tužioca najšira javnost nije imala priliku da iz usta prvog čovjeka SDT-a, pa ni same institucije, ne čuje ni riječ o nekoliko velikih istraga, od kojih su dvije slučajevi Medenica i Jovanić, koji potresaju pravosuđe, prema mišljenju sagovornika Pobjede, otvara prostor za spekulacije, lov na vještice i pripisivanje zasluga za borbu protiv kriminala činiocima izvršne i zakonodavne vlasti.
NI GLASA OD NOVOVIĆA: Izostanak komunikacije SDT-a sa javnošću otvara vrata spekulacijama i lovu na vještice

Vladimir Novović /foto: pravosuđe.me

Tokom intervjua u Tužilačkom savjetu, uoči izbora novog GST-a, Novović je apostrofirao da će politiku odnosa prema medijima promijeniti u odnosu na prethodnika Milivoja Katnića, ali sa druge strane i kao jedan od izazova identifikovao povećanje transparentnosti rada Specijalnog državnog tužilaštva.

Nekoliko velikih akcija, među kojima i one direktno vezane za pravosuđe, protiču bez ijedne jedine zvanične informacije iz SDT-a. Imajući u vidu značaj ovih slučajeva i interes javnosti da zna, sa našim sagovornicima smo razgovarali o tome koliko je važno da se u takvim slučajevima institucija SDT-a obrati javnosti sa zvaničnim i preciznim informacijama, kako bi se izbjegle eventualne spekulacije i nagađanja. Takođe, crnogorska javnost, takoreći svakodnevno, ima priliku da gleda i mnogobrojne političke aktere koji ove akcije pripisuju sebi kao zaslugu.

Saradnik na programima u Centru za građansko obrazovanje Vasilije Radulović za Pobjedu kaže da prije svega treba istaći da učestalost medijskih nastupa predstavnika institucija nije nikakvo mjerilo rezultata koje ta institucija postiže, da je praksa prethodnog GST-a Milivoja Katnića, koji je imao priličan intenzitet medijskih nastupa, ekstrem druge vrste koji ne treba slijediti, ali i da nije primjereno ni da ne znamo boju glasa novog GST-a poslije dva mjeseca.

TRANSPARENTNOST

Prema njegovoj ocjeni, kada je riječ o Specijalnom državnom tužilaštvu i glavnom specijalnom tužiocu Novoviću komuniciranje sa javnošću nesumnjivo mora biti značajno unaprijeđeno.

– Ovo se naročito odnosi na slučajeve koji s pravom izazivaju ogromnu pažnju javnosti, poput slučaja Medenica ili slučaja Jovanić, gdje se kao glavni osumnjičeni nalaze osobe koje su godinama upravljale crnogorskim pravosuđem i prema navodima koje smo imali priliku da čujemo, pravdu krojili prema sopstvenim interesima – navodi Radulović.

Ti slučajevi, prema njegovom mišljenju, nanose veliku štetu pravosuđu i udaraju na temelje pravne države, pa je tu naglašena obaveza SDT-a, kao nadležnog tužilaštva koje se bavi najtežim krivičnim djelima, da javnost blagovremeno i precizno, u obimu koji neće ugroziti istragu i krivični postupak, upozna sa činjenicama.

– Nažalost, ovako stičemo utisak da su za pokretanje ovih slučajeva više zaslužni predstavnici izvršne i zakonodavne vlasti, nego nadležno tužilaštvo. Time Tužilaštvo daje materijal kritičarima da je sporedno i pod neprimjerenim uticajem drugih grana vlasti, što nije dobar način građenja integriteta i kredibiliteta te institucije – kažu u CGO-u.

CURENJE INFORMACIJA

Radulović kaže da GST Novović, ukoliko je želio da poveća transparentnost Tužilaštva, što je realna potreba, do sada to nije radio na valjan način.

– Zabrinjava i „curenje“ informacija pojedinim medijima iz Tužilaštva, bez adekvatne obrade Tužilaštva, jer to može ugroziti određene postupke, ali i nanijeti štetu nekim ljudima koji nijesu počinili nikakva krivična djela – ocjenjuje Radulović i dodaje da je dobro što mediji otvaraju pitanje komuniciranja GST sa javnošću.

On je dodao da Novović zbog dosadašnjeg izostanka komunikacije, počevši od dana njegovog izbora, kada medije koji su ga čekali nije ni pozdravio, pa preko ovakvih dešavanja mora zajedno sa službom za odnose sa javnošću komunicirati sa medijima direktno, bilo da se radi o intervjuima i konferencijama za medije GST-a, ili saopštenjima za javnost, te da to može djelovati ljekovito kako bi se u budućnosti prevenirale slične situacije.

Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc-Prelević takođe ukazuje da bi SDT trebalo redovno da komunicira sa javnošću, ne nužno GST lično, ali da je važno da svim medijima ravnopravno dostavljaju informacije koje u tom trenutku mogu da objave, uključujući i to ko je i zašto uhapšen, i ko je i zašto saslušan, umjesto da takve informacije javnost saznaje samo od pojedinih medija.

– Činjenica je da je sajt SDT-a prazan, da su na njemu od izbora novog GST samo dvije objave, od kojih jedna iz marta o sastanku sa šeficom Delegacije EU Popom, i posljednja od 4. aprila o otvaranju predmeta u vezi navodnih zloupotreba u vezi izbora u Ulcinju, dok su mediji pojedinačno u međuvremenu već objavili raznorazne informacije iz istraga – ukazuje Gorjanc-Prelević.

Prema njenim riječima, takva situacija dovodi do zaključka da informacije ili nezvanično ,,cure“ iz Tužilaštva, što ukazuje na nedostatak kontrole koji može da ugrozi istrage, ili da se informacije dostavljaju medijima s kojima postoje neke nepoznate veze, što ne stvara sliku da SDT prema svakome u principu postupa jednako, iako treba da gradi takav utisak.

– Crna Gora ne pamti ovakav istražni ,,zemljotres“ i prirodno je da javnost o tome očekuje informacije. Iako opterećeno poslom, SDT mora da se organizuje tako da ih daje profesionalno, redovno i transparentno, kako je to uobičajeno u demokratskim zemljama – zaključuje Gorjanc-Prelević u izjavi za Pobjedu.

PRAVO JAVNOSTI DA ZNA

Advokat Veselin Radulović za naš list podsjeća da je SDT u posljednje vrijeme pokrenulo ozbiljno postupke, iako novom GST-u još uvijek nije omogućeno da kompletira sastav tima sa kojim treba da uđe u borbu protiv najtežih vidova kriminaliteta.

– Zato je moguće da SDT nije još uvijek organizovano na način koji bi obezbijedio i stalnu komunikaciju sa medijima i javnošću. Ovo kažem zato što GST ne mora nužno da bude osoba koja će to raditi, ali je važno da institucija ima osobu koja će obavještavati javnost i komunicirati sa medijima u mjeri koja neće ugroziti postupanje Tužilaštva – navodi Radulović.

Međutim, kaže on, činjenica je da se SDT nije zvanično oglasilo povodom posljednjih akcija koje su opravdano privukle veliko interesovanje javnosti.

– Moguće je da se to radi u interesu postupka. Međutim, važno je da javnost bude pravovremeno informisana, kako bi se izbjegle spekulacije, nagađanja i licitiranja, kojih je posljednih dana bilo prilično i koje upravo predstavljaju jednu vrstu neprimjerenog pritiska na Tužilaštvo – ocjenjuje podgorički advokat.

Upravo zbog toga, prema njegovom mišljenju, SDT je trebalo na pogodan način da informiše javnost sa podacima koji ne mogu ugroziti istragu, ali koji će uvažiti i pravo javnosti da zna koje aktivnosti je Tužilaštvo preduzelo u posljednjim predmetima.

PRIPISIVANJE ZASLUGA

– Sa raznih adresa svakodnevno slušamo komentare koji idu toliko daleko da se prave i šeme kako neka kriminalna organizacija djeluje, sugeriše se ko bi trebao biti uhapšen, pritvoren i procesuiran, a u sopstvene zasluge se pripisuju rezultati kojih još uvijek nema. Takve izjave predstavljaju neprimjeren pritisak na tužilaštvo i istovremeno krše pretpostavku nevinosti lica čiju krivicu može utvrditi samo sud na osnovu zakonito pribavljenih dokaza u fer i zakonitom postupku – tvrdi Radulović.

Prema njegovim riječima, kada mediji nemaju pravovremene informacije o predmetima koji su pokrenuti, onda u prvi plan izbijaju takve pojave i takvi pojedinci, a onda se borba protiv kriminala javno pretvara u „lov na vještice“, paparaco lov i rijaliti program koji mogu samo zadovoljiti nečiju radoznalost i niske pobude ili nekoga lažno promovisati kao borca protiv kriminala.

– Pravovremena komunikacija SDT-a sa medijima i javnošću doprinijela bi da ovih pojava bude manje i vjerujem da bi obeshrabrila mnoge laike, koji nemaju ni elementarna znanja o procedurama i pravima koja se moraju poštovati, da se uzdrže od svojih analiza i prijedloga ko bi, kada i kako trebao biti uhapšen i procesuiran i da svoje političke i lične ambicije i želje pokušaju zadovoljiti na drugi način – zaključio je Radulović.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Urušavanje pravnog sistema pod parolom uvođenja vladavine prava

Vladimir Novović izabran za novog glavnog specijalnog tužioca

BURIĆ PREDAO PREDMET RADONJIĆA SDT-U: Tužilaštvo dalo nalog da se Bošković i Đurović puste na slobodu jer nijesu zloupotrijebili položaj

Radulović: U KCCG od juna laboratorija vrijedna 2,5 miliona eura

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

NI GLASA OD NOVOVIĆA: Izostanak komunikacije SDT-a sa javnošću otvara vrata spekulacijama i lovu na vještice

PRIKUPLJENI DOKAZI: Jovanić i ekipa oštetili stečajne povjerioce i dužnike za 661.496 eura

Računi crnogorskih obavještajaca u Švajcarskoj još tajna

Baranin: Moja reakcija izazvana isključivo nekorektnim ponašanjem aktivista Demokrata