test

NIHAD CANOVIĆ ZA STANDARD: Krajnji cilj Plava je održivi turizam, put preko Albanije uvećao broj turista

S Rastoder

15/10/2022

08:37

Predsjednik Opštine Plav i nosilac izborne liste koalicije SD - DPS - SDP Nihad Canović je u razgovoru za Standard rekao da su građani tog grada bili u prilici da se uvjere u dobre i iskrene namjere lokalne vlasti. On tvrdi da ih neće demotivisati ili uljuljkati skoro izvjesna pobjeda na lokalnim izborima u tom gradu. Takođe je saopštio da je put od Podgorice do Plava povećao broj turista, posebno domaćih od kojih su neki prvi put vidjeli ljepote plavske opštine.

“Sve što je rađeno bilo je u najboljem interesu građanki i građana Plava, nema razloga da ne nastavimo na taj način da radimo i postižemo još bolje rezultate. Takođe, za vrijeme ovog mandata, pored toga što je zaista urađeno dosta, započeti su i novi projekti, koje nam je cilj da finalizujemo i da građani i od njih osjete benefite. Podrška građana predstavlja veliku odgovornost, ali nas i obavezuje i usmjerava na ispunjavanje njihovih očekivanja. Velika podrška koju očekujemo na izborima 23. oktobra nas ne može uljuljkati, već sasvim suprotno, ona će biti dodatni motiv da opravdamo povjerenje svih dobronamjernih građana, koji se raduju razvoju naše opštine i koji svakodnevno daju doprinos, idejama, sugestijama, kritikama i stalnim povratnim informacijama u vezi svega onoga što je planirano se uradi, urađeno ili što treba popraviti”, rekao je Canović.

STANDARD: Kada pogledate iza sebe na period u kojem ste vršili najodgovorniju funkciju u opštini, šta je to na šta ste ponosni?

CANOVIĆ: Ako se osvrnem na protekli period mogu biti zadovoljan mnogim stvarima, ali sam posebno ponosan na to što smo jednako posvećeno radili na razvoju svakog kutka Plava, svakog naselja, sela. U fokusu rada bilo je to da svaki projekat, čak i onaj najmanji bude odrađen što je bolje moguće i da građani budu zadovoljni. Ponosan sam na sve one infrastrukturne projekte koji su promijenili izgled naše opštine, naročito gradski trg, ali i na obogaćivanje turističke ponude, na razvoj i unapređene ostale lokalne infrastrukture, ali sam najviše ponosan na ljude, na međuljudske odnose i skladan suživot kojem smo svjedočili i koji smo sačuvali uprkos raznim izazovima.

STANDARD: Šta nijeste uradili, a trebali ste?

CANOVIĆ: Ono što smatram najbitnijim jeste da je urađeno sve što je bilo realno izvodljivo i što smo maksimalno iskoristili sve mogućnosti koje su se pružile u mandatu iza nas. Ono što nije urađeno, a planirano je za naredni period, sadržano je u našem izbornom programu i kao i do sada držaćemo se onoga što su stvarne potrebe građana i što će doprinijeti boljem kvalitetu života u Plavu. Smatram da ima dosta toga što treba unaprijediti i nastavićemo to da činimo. Zato su u planu nove mjere za podršku poljoprivredi i novi servisi za građane, jača podrška studentima, đacima, talentovanoj omladini, dalje unapređenje saobraćajne, komunalne i ostale infrastrukture, ulaganje u znanje, promovisanje prirodnih ljepota, obogaćivanje turističke ponude i mnogo toga još. Jer koliko god se radilo i ulagalo, vodim se maksimom da uvijek može bolje i više.

STANDARD: Ima li neispunjenih obećanja građanima?

CANOVIĆ: Plavljanima smo obećali da ćemo raditi u njihovom najboljem interesu, da ćemo se voditi opštim dobrom, da ćemo jednako biti posvećeni svakom dijelu Plava. Radili smo posvećeno, predano, pošteno i domaćinski. Realizovani projekti i izmijenjena slika grada dosta o tome govore. Nerijetko se čuju od onih koji nisu prethodnih par godina boravili u Plavu da su promjene koje su se desile značajne. To predstavlja veliko zadovoljstvo, jer smo svjesni da može još bolje i više i takvi su komentari samo vjetar u leđa da nastavimo gdje smo stali. Takođe, vodimo se time da kad nudimo izborni program građanima on sadrži realno ostvarive aktivnosti, da bismo nakon četiri godine mogli da pogledamo građane u oči i ponovo im tražimo podršku, kao što je i sada slučaj.

STANDARD: Plav ima nevjerovatne turističke potencijale ali ne i valorizovane na pravi način i u punoj mjeri. Šta, ukratko, uraditi da se ta situacija promijeni?

CANOVIĆ: U prethodnom periodu radili smo dosta na promociji turističkih potencijala. Međutim, svjesni smo da je potrebno uložiti dodatni napor kako bi se na adekvatan način iskoristili svi resursi koje Plav ima. Naš krajnji cilj je održivi turizam, želimo da iskoristimo sve potencijale koje sa sobom nosi nestvarni prirodni ambijent Plava, ali i da radimo na njenom očuvanju, savjesno se ophodeći prema prirodnim resursima da bismo ih ostavili i budućim generacijama u stanju u kakvom smo ih mi zatekli. Brojne sportske i kulturne manifestacije imale su upravo za cilj promovisanje naših prirodnih ljepota. Takođe, proizvodnja zdrave hrane i smještajni kapaciteti u prirodi privukli su značajan broj turista. Ono što je bitno jeste da ćemo raditi na intenziviranju aktivnosti na očuvanju Plavskog jezera, boljem povezivanju turizma i poljoprivrede, poboljšanju putne infrastrukture i pristupačnosti nekih intresantnih lokaliteta, uz nove manifestacije i sadržaje koji privlače ljubitelje netaknute prirode, ali i one koji se oduševljavaju planinskim turizmom i avanturističkim aktivnostima.

STANDARD: Koliko je put od Podgorice do Gusinja i Plava preko Albanije doprinio većem broju turista?

CANOVIĆ: Zahvaljujući otvaranju navedenog putnog pravca zaista je bio osjetan porast broja domaćih turista od kojih su neki od njih po prvi put posjetili naš kraj i ostali zaista zadivljeni ovim dijelom države koji im je do skoro bio nepoznanica i to je činjenica koja nas raduje. Važno je to da se od Podgorice do Plava može stići za manje od dva sata i to je pokrenulo mnoge da odluče da nas posjete, zbog toga u kontinuitetu govorimo o važnosti izgradnje saobraćajne mreže i tu posebno ističemo put Plav – Bogićevica – Dečani koji bi defitivno bio zamajac privrednom razvoju ovoga kraja.

STANDARD: Ima li inicijativa iz dijaspore za neke razvojne projekte u Plavu?

CANOVIĆ: Hotel vrijedan preko deset miliona biće izrađen na obali Plavskog jezera i to je projekat koji dolazi od predstavnika naše dijaspore. Naši preduzetnici iz dijaspore ulažu sredstva vođeni dobrim namjerama i iskrenim emocijama prema rodnom kraju. Smatram da takvim investitorima treba stvoriti adekatniji ambijent da ulažu u naš kraj i u tom smislu nam je potrebna pomoć države.

STANDARD: Kako se reflektovao državni kolaps institucija, ali i sistema vrijednosti na lokalni nivo?

CANOVIĆ: Lokalni nivo u značajnoj mjeri zavisi od dešavanja u državi i ključnim insistucijama sistema. Mi zavisimo od državnog budžeta i od odluka koje se donose na državnom nivou. Ali se i ukupna društveno-politička klima u državi odražava i na naše građane. Zato smo bili suočeni sa brojnim izazovima. Kao što je slučaj i sa dosta drugih opština u prethodne dvije godine izostala je podrška sa državnog nivoa kada je u pitanju infrastrukturni i svaki drugi razvoj Plava. Oglašavali smo se povodom nedovoljnog opredjeljivanja sredstava za opštine na sjeveru, međutim, nije bilo efekta. Država mora pojačati mjere i instrumente kako bi nam pružila adekvatniju podršku. Nastavićemo da insistiramo na tome da veća sredstva budu opredijeljena za razvoju infrastrukture u Plavu.

Izvor (naslovna fotografija):

Nihad Canović

Ostavite komentar

Komentari (0)