test

Nimanbegu: Devijacija političkog sistema u Crnoj Gori počela nakon izbora 2020.

Standard

11/01/2023

21:58

Devijacija političkog sistema u Crnoj Gori počela je odmah nakon izbora 2020. godine kada se nametnula misao da se može vladati na manjinski način. To znači da imate jednu skupštinsku većinu a da vlast neproporcionalno pripada nekom drugom, ocijenio je lider Force Genci Nimanbegu u emisiji 'U sred srijede', Gradske RTV.



Za to, kako dodaje, imamo dva neuspješna primjera: ekspertsku i manjinsku vladu, čiji je rok trajanja bio veoma kratak.

“Pokušaj formiranja 44.vlade, poslije neustavnog Zakona o predsjedniku je još kraći. Parlamentarna većina je formirana na nečemu što je glasilo protiv. Oni su bili protiv bivše vlasti, DPS-a, ali nijesu imali nikakvog drugog koalcionog materijala, i kada imate ministre koji rade suprotno jedan drugome, naravno da imate i vladu koja nema rok trajanja, ili je taj rok ograničen do prvog pitanja gdje će ona pasti”, smatra Nimanbegu.

Podsjeća da je prva vlada imala mnogo problematičnih izjava i pala je godinu dana nakon formiranja, dok je druga imala kapaciteta ali sam pokušaj vršenja vlasti nije bio u skladu sa izbornim rezultatima i doveo je do haosa.

Ćorović: Do formiranja 44. Vlade neće doći, izbori najpoštenije riješenje

Dijelim stav da do 44. Vlade neće doći. Postoji puno razloga za to. Složio bih se i sa tim da smo imali dva neuspješna pokušaja, ovo bi bio treći, s tim što bi to bila vlada koja bi bila zasnovana na nelegitimnim osnovama, ocijenio je potpredsjednik Bošnjačke stranke (BS) Jasmin Ćorović.

Jasmin Ćorović/ foto: Gradska RTV

Dodao je da bi takva vlada bila izabrana na osnovu donijetog Zakona o predsjedniku koji, po mišljenju Venecijanske komisije, po više osnova nije u skladu sa Ustavom.

„Mislim da je ipak vrlo malo verovatno da će do 44. Vlade doći i mislim da je najpoštenije riješenje izaći na vanredne parlamentarne izbore. Mi u Bošnjačkoj stranci uporno pozivamo na organiziovani dogovor oko vanrednih parlamentarnih izbora jer je to svakako najpoštenije riješenje i prema građanima“, kazao je Ćorović.

Navodi da bi, nakon izbora, dobili legitimnu Vladu koja bi izašla iz svih ovih problema u kojima se nalazimo.

Rezultati novih izbora bili bi nešto drugačiji od onih iz 2020. godine, kazao je Ćorović.

„Mislim da bi neke partije dodatno pale, neke dodatno ojačale. Vidimo neke partije koje su usponu. Ta izborna trka biti veoma zanimljiva a posebno će biti zanimljivo učestvovati u svemu tome nakon što građani daju svoju sud“, zaključio je Ćorović.

Izvor: Gradska TV

Ostavite komentar

Komentari (0)