test

Novaković Đurović sa Bilčikom i Piculom: Iskoristite priliku, ključ za dalji napredak na EU putu je u rukama Crne Gore

Standard

26/01/2023

14:32

Kako je saopšteno iz Ministarstva, tokom otvorenog razgovora, Bilčik je izrazio zabrinutost zbog aktuelne političke krize u Crnoj Gori i ukazao da je riješenje pitanja funkcionalnosti Ustavnog suda, kao i izgradnje nezavisnih institucija koje treba da omoguće sprovođenje predstojećih predsjedničkih kao i, u bliskoj budućnosti, parlamentarnih izbora osnovni preduslov za dalji napredak Crne Gore na Evropskom putu.

Takođe, Bilčik je iskazao spremnost da zakaže sjednicu Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) čim se otklone razlozi za njeno odlaganje. U isto vrijeme, poslanik Bilčik je pozdravio usklađenost spoljne politike Crne Gore i Evropske Unije, posebno po pitanju ruske agresije na Ukrajinu.

Picula je izrazio zadovoljstvo zbog prilike da se dodatno upozna sa aktuelnom situacijom u Crnoj Gori i smatra da Crna Gora ima potencijal i kapacitet da postane naredna članica EU, ali da je potrebno značajno napredovati na tom putu.

Ukazao je da bi parlamentarne izbore trebalo održati što prije i sugerisao je da je, bez obzira na političke promjene, neophodno sačuvati pregovaračku strukturu i zaštititi je od svakog političkog uticaja. Pitanje daljeg proširenja EU je ponovo dobilo zamah, Crna Gora treba da iskoristi ovaj trenutak, zaključio je poslanik Picula.

Novaković Đurović je zahvalila uvaženim poslanicima na prilici da razmijeni mišljenja u vezi sa aktuelnom situacijom u vezi sa Evropskom agendom Crne Gore. Ona je naglasila da je ulazak Crne Gore ključni spoljnopolitički prioritet i da Vlada aktivno sprovodi reforme na tom putu koje su u nadležnosti.

Istakla je da je Crna Gora i dalje u procesu političke tranzicije i da vjeruje da će sve političke partije u njoj pokazati zrelost i dati doprinos izgradnji nezavisnih institucija, prije svega Ustavnog suda, kako bi se dao zamah svim ostalim političkim procesima čiji krajnji rezultat treba da bude članstvo Crne Gore u Evropskoj Uniji.

Izvor (naslovna fotografija):

Novaković Đurović sa Piculom i Bilčikom

Ostavite komentar

Komentari (0)