test

Novaković-Đurović: Učešće SNP-a u manjinskoj vladi važno za pomirenje

Standard

24/02/2022

11:00

Koncept manjinske vlade koji je predložio Građanski pokret URA, kao model izlaska iz političke krize, i dalje je u igri. To je u emisiji Link na Radiju Crne Gore saopštila politička direktorica GP URA Ana Novaković-Đurović.

Potpuno je, kaže, realno da mandatar za sastav manjinske vlade bude lider GP URA Dritan Abazović, a voljeli bi da dio vlade bude SNP.

Ona je saopštila da razgovori uveliko traju, te da su sa svim parlamentarnim subjektima obavili prve konsultacije koje su bile usmjerene na ono što su prioriteti i program manjinske vlade.

“Mogu reći da je sa značajnim brojem tih parlamentarnih stranaka postignut visok stepen saglasnosti u vezi sa ključnim prioritetima”, kazala je Novaković-Đurović.

Prioritet je, kako je objasnila, da se odblokira proces evropskih integracija, nastavk borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, nastavak ekonomskog oporavka, s ciljem unapređenja programa Evropa sad, te reforma izbornog zakonodavstva.

Voljeli bi da SNP bude dio vlade

Govoreći o tome ima li smisla manjinska vlada bez SNP-a, Novaković-Đurović je podsjetila da su, prilikom predstavljanja koncepta manjinske vlade, rekli da prije svega u toj vladi vide potpisnike memoranduma o saradnju, među kojima je i SNP.

“Naravno da bismo jako voljeli da SNP bude dio vlade, ali je njihova autonomna odluka hoće li to učiniti. Mi smo u redovnoj i intenzivnoj komunikaciji sa njima. Narednih dana očekujem odgovor”, rekla je Novaković-Đurović, uz ocjenu da se kriza mora rješavati.

Svaka vlada koja dobija podršku u parlamentu ima smisla i legitimitet, navodeći kako su u cijelu priču o manjinskoj vladi ušli sa brojem podrške 49 poslanika.

“Participacija SNP-a u vladi bila bi, osim ovih zadataka koji su pred njom, jednako važna za ono što bi ta vlada donijela ovom društvu, a to je pomirenje”, rekla je Novaković-Đurović.

Kaže da precizan rok za odgovor SNP-a ne postoji, navodeći kako će se on izvjesno desiti u narednim danima: “Ipak bih da sačekamo odgovor SNP-a kako bismo saopštili korake u odnosu na taj odgovor”.

Nema priče s DPS-om iza zatvorenih vrata

Na pitanje je li bilo dogovora sa DPS-om iza zatvorenih vrata, Novaković-Đurović kaže da su o manjinskoj vladi “vrlo otvoreno govorili”.

“Tako da dogovora iza zatvorenih vrata u vezi sa ovim pitanjem nema. Kad smo definisali pravce vlade pošli smo u dalje konsultacije. Da je bilo nekih dogovora iza zatvorenih vrata, stoprocentno definisanih scenarija, vjerovatno bi se ove stvari realizovale za dan ili dva, tako da proces demantuje optužbe u tom pravcu”, poručila je Novaković-Đurović.

Tvrdi da se DPS ne vraća na vlast i ne ulazi u vladu.

“Crna Gora nema vremena da čeka hoće li se DPS reformisati i da li će Milo Đukanović poći sa vlasti. Sudbinu Crne Gore ne možemo da vežemo ni za DPS, za reforme u toj ili bilo kojoj drugoj partiji”, navela je Novaković-Đurović.

Izvještaj Freedom Housa očekivan

Komentarišući posljednji izvještaj Freedom Housa koji je jutros objavljen, Novaković-Đurović kaže da je nalaz potpuno očekivan.

“Saglasna sam da se od 30. avgusta 2020. godine osjeća u izvjesnom smislu veća sloboda, mislim i na medijske, opšti politički ambijent, pa i građanski aktivizam. Da jeste manje pritisaka i stege nego što je bilo ranije. Kao i zamjerka da nije efektuirana borba protiv korupcije i kriminala”, zaključila je Novaković-Đurović.

Izvor: rtcg
Izvor (naslovna fotografija):

Ana Novaković Đurović

Ostavite komentar

Komentari (0)