test

Novi Krivokapićev savjetnik: Pravoslavna crkva u Crnoj Gori do 1920. nezavisna i de facto autokefalna

Standard

15/10/2021

07:15

Nikola Zečević, novi savjetnik aktuelnoga premijera, jesenas je pisao kako je Pravoslavna crkva u Crnoj Gori do 1920. autokefalna.



Zečević je u pro-ruskome časopisu na engleskome jeziku „The National Interest” 9. oktobra 2020. u analizi rezultata parlamentarnih izbora u Crnoj Gpori objavio:

„…Lider Milo Đukanović ostvario je ubjedljivu pobjedu (53,9 odsto glasova) u prvome krugu predśedničkih izbora 2018. godine, što mu je dalo povjerenje da proglasi obnovu Crnogorske pravoslavne crkve jednim od glavnih principa u novom DPS-u partijskom programu.

.

Vjerska organizacija pod takvim imenom već djeluje u Crnoj Gori, barem od 1993. Međutim, nije kanonska, ima mali broj članova i zvanično je nepriznata u pravoslavnome svijetu.

S druge strane, Pravoslavna crkva u Crnoj Gori, ili PCCG (dio Srpske pravoslavne crkve od 1920. godine), jedina je kanonska Pravoslavna crkva u zemlji i jedna od najpopularnijih institucija među građanima Crne Gore. Prije 1920. bila je NEZAVISNA (independent) i de facto AUTOKEFALNA (autocephalous)”…

Zečević je magistar, predstavlja se i kao saradnik u nastavi na Univerzitetu Donja Gorica i istraživač u NVO sektoru.

SPC je ustrojena 1920, eparhija Mitropolija crnogorsko-primorska 1931, a eparhija Budimljansko-nikšićka 2001. godine.

Izvor: AntenaM
Izvor (naslovna fotografija):

Youtube/ Screenshot

Ostavite komentar

Komentari (0)