test

Nuhodžić: Krivokapić nezakonito sazvao sjednicu Vijeća za nacionalnu bezbjednost

StandardIT

23/08/2021

12:15

Zamjenik predsjednika skupštinskog Odboza bezbjednost i poslanik DPS-a Mevludin Nuhodžić tvrdi da je premijer Zdravko Krivokapić prekršio zakon prilikom sazivanja sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost.

“Sazivanje sjednice Vijeća za nacionalnu bezbjednost, bez upućivanje poziva zamjeniku predsjednika parlamentarnog Odbora za bezbjednost je još jedan primjer kršenja zakona od strane predsjednika Vijeća – premijera Krivokapića. Naime, Zakonom o osnovama obavještajno bezbjednosnog sektora (Sl 28/204,31/207), u članu 8 propisano da su članovi Vijeća, pored ministara predsjednik i zamjenik predsjednika Odbora za bezbjednost i odbranu Skupštine Crne Gore”, naveo je Nuhodžić u saopštenju dostavljenom medijima.

Prema njegovim riječima, tim zakonskim rješenjem, prepoznato je učešće predstavnika parlamenta u radu Vijeća kao jedan od mehanizama parlamentarne kontrole, rada izvršne vlasti.

“I do dolaska Krivokapića na čelu Vlade – dosljedno je primenjivano, o tome može svjedočiti Snežana Jonica koja je prisustvovala sjednicama Vijeća kao zamjenik predsjednik Odbora u prošlom sazivu Vlade i parlamenta. Svjedoci smo, nažalost, da premijer u kontinutetu svojim postupanjem, iskazuje nepoštovanje kako prema Skupštini tako ni prema skupštinskim tijelima. Ostaje dilema: Ili premijer smatra da ne treba da sarađuje sa predstavnicima parlamenta opozicionih partija za koje je glasalo oko 200.000 crnogorskih građana što je zloupotreba ovlašćenja, ili ne zna da svaka odluka i svaki akt Vlade mora biti zasnovan na zakonu. To je vladavina prava”, naglasio je Nuhodžić.

Odluka premijera, dodaje on, da oko važnih pitanja za dalji put države Crne Gore, umjesto konstruktivnog dijaloga bira da ne sarađuje sa poslanicima koji zastupaju prava građana koji čine pola Crne Gore, za rezultat, nažalost, danas ima tenzije i skoro svakodnevne incidente koje mogu eskalirati i dodatno pogoršati i onako ozbiljno ugroženu bezbjednosnu situaciju u Crnoj Gori.

“Svi smo dužni da damo doprinos, radi građana, i radi mira u Crnoj Gori. Vaš doprinos premijeru, mora biti neselektivna primjena zakona i poštovanje parlamenta i građana države Crne Gore, bez obzira na nacionalno, vjersko i političko opredjeljenje”, zaključio je Nuhodžić.

Ostavite komentar

Komentari (0)