Odbor uputio predlog Skupštini: Kandidati za Tužilački savjet Gazivoda, Vuksanović, Đukanović i Jovović

Odbor za politički sistem predložio je Skupštini Crne Gore da za četiri člana Tužilačkog savjeta iz reda uglednih pravnika izabere Sinišu Gazivodu, Miloša Vuksanovića, Borivoja Đukanovića i Filipa Jovovića.
Odbor uputio predlog Skupštini: Kandidati za Tužilački savjet Gazivoda, Vuksanović, Đukanović i Jovović

Miloš Nikolić iz Demorkatske patije socijalista na početku sjednice Odbora je kazao da se oni neće izjašnjavati o utvrđivanju kandidata za članove TS. Ni Socijaldemokrate neće glasati o kandidatima.

”U znak protesta zbog odsustva dijaloga vlasti i opozicije. Tome daje za pravo i tvit gospođe Pope koja je pozvala na široku podršku za izbor nezavisnih i stručnih članova Savjeta. Čini mi se da ste se politički dogovorili o TS-u, ali nije bilo političkog dogovora s opozicijom. Smatramo da ovo danas nije pošteno. Imamo najavu da je ovo korak parlamentarne većine kojim se blokira evropski put Crne Gore”, rekao je Nikolić.

Predsjednik Odbora, Momo Koprivica je kazao da DPS dok je bio na vlasti nije birao na osnovu dogovora 2014. i 2018. godine.

”Tada nijedan član TS-a nije dobio većinu iznad propisane. Nijedan kandidat kog ste protežirali nije dobio glas opozicije. To što smo kasnili znak je da se nismo politički dogovarali, već smo željeli da postignemo opšti inter. Kad se utvrdi lista vidjećete i uprite prstom u onoga koji nije politički neutralan ”, rekao je Koprivica.

Nikolić je rekao da političkog dogovora nije bilo jer su Demokrate bile u bojkotu prethodnog saziva parlamenta, te da je na deset sjednica prisustvovao samo jedan poslanik iz tadašnje opozicije.

Poslanik SDP-a, Raško Konjević je kazao da trenutni saziv nije otvorio dijalog oko pitanja gdje je potreban širi politički konsenzus, a da je ranije to bio slučaj  2013. na 2014. godinu.

”Imali smo izmjene Ustava i za njih je bila potrebna dvotrećinska većina. Usvojili smo Ustav i amandmane, imenovali sudije Ustavnog suda, izabrali VDT-a… Možete izglasati TS, ali nemojte zaboraviti da je sve drugo u blokadi, a vi ne otvarate dijalog. Postojeće rukovodstvo ponaša se kao prethodno – nije željelo dijalog i nije ga otvaralo. Da smo otvorili dijalog, siguran sam da bi došli do rješenja, iako nije potrebna dvotrećinska većina”, kazao je Konjević.

Boris Mugoša (SD) istakao je da je razočaran što dijaloga nema, jer je na ovom primjeru, moglo biti pokazano da se do dogovora može doći.

On je kazao da se SD takođe neće izjašnjavati o predlogu kandidata.

Kako je ranije najavljeno, o izboru članova glasaće poslanici crnogorskog parlamenta na tekućoj sjednici koja će biti završena u srijedu.

Tužilački savjet ima 11 članova, a predsjednik Skupštine Aleksa Bečić proglasio je 5. avgusta šest njegovih članova.

Konferencija tužilaca izabrala je četiri člana: Tatjanu Begović, Sanju Jovićević, Đurđinu Ivanović i Nikolu Samardžića.

Po funkciji članovi su vršilac dužnosti vrhovnog državnog tužioca Dražen Burić, kao predsjednik Tužilačkog savjeta i državni sekretar u Ministarstvu pravde, ljudskih i manjinskih prava Boris Marić, kao predstavnik tog resora.

×

Preuzmite našu aplikaciju


Pratite nas na

Pridružite se našoj Viber zajednici

0 komentara


POVEZANI ČLANCI

Abazović: Nema kalkulacija sa prozapadnim putem, Crna Gora najbliža opciji da zadrži postojeći sastav Vlade

GOVOR ĐUKANOVIĆA: Sumirao uspjehe i propuste trodecenijske vladavine – “Potrebna moderna DPS, partija za novo doba”

Odbor podržao predloge za opoziv ambasadora – Radulović: Ako smo se o nekog ogriješili, neka traži pravne ljekove

SRĐA PAVLOVIĆ: Opsada Dubrovnika – rat za mir

NAJNOVIJE

NAJČITANIJE

Zirojević o izjavi Krivokapića: Nezamapćena drskost i politički bezobrazluk slučajnog premijera

Krivokapić: Vjerovatno ću otići u Cuce i vakcinisati se

U Baru uhapšen Podgoričanin Miloš Rakočević, sumnja se da je prodavao drogu

(VIDEO) Drama u Baru: Baranin prijeti da će aktivirati bombu, policija na nogama…